Yeşil muamması

Güncelleme Tarihi:

Yeşil muamması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara, önceki gece Yeşil'in yakalandığı söylentileriyle çalkalandı. İddiaya göre Yeşil Romanya'da teslim olup, İstanbul'a getirildi. Başbakan Yılmaz dün, ‘‘Yeşil yakalandı mı?’’ sorusunu, ‘‘Birkaç gün sabredin. İçişleri Bakanlığı gerekli bilgileri derliyor. Önümüzdeki günlerde açıklama yapacağım’’ diye yanıtladı.

Ankara önceki gece, Susurluk dahil devletin içine sızan çetelerle ilgili birçok bilgiye sahip olan Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım'ın ele geçerildiği iddiaları ile çalkalandı.

Başbakan Mesut Yılmaz, dün ilk olarak ‘‘Yeşil'in Romanya'da öldürüldüğü haberi geldi, ancak bu bilgi teyit edilmedi’’ açıklamasında bulundu. Ardından, Bakanlar Kurulu'na girişinde, ‘‘Birkaç gün daha sabredin’’ sözleriyle heyecanı artırdı. Ancak, hem Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Volkan Bozkır, hem de Yeşil'in sağ kolu durumunda olan bir kişi Yılmaz'ın iddiasını doğrulamadı. Ankara dün yeni bir ‘‘Yeşil muamması’’na sahne oldu.

Yeşil ile ilgili iddialar ilk kez üç gün önce ortaya atıldı. Yeşil'in çok yakınında olan bir kişi Hürriyet'e konu ile ilgili olarak şu ilginç gelişmeyi anlattı:

‘‘Romanya'daki bir arkadaşımız, İstanbul'dan bir arkadaşımızı aramış. Mahmut Yıldırım, iki arkadaşı ve kendisinin Bükreş'te bir otelde birlikte kaldıklarını bildirmiş. Daha sonra Mahmut ağabeyin (Yıldırım) teslim olduğu veya yakalandığı yönünde bir söz söylemiş. İstanbul'daki arkadaş bizi arayıp durumu iletti. Bilgiyi doğrulatmak için Bükreş'te bu bilgileri aktaran arkadaşı aradık. Ancak kendisine ulaşamadık, otelden ayrılmışlar.’’

İSTANBUL EMNİYETİ’NDE ALARM

Önceki gün Yeşil ile ilgili ortaya atılan bu iddialar önceki gece İstanbul Emniyeti'nde gazetecilere verilen bir yemekte de gündeme geldi. Ancak Emniyet yetkilileri bu iddiaları doğrulamazken, dün bir gazetede iddianın yayınlanması Ankara'yı hareketlendirdi.

YILMAZ'IN AÇIKLAMASI

Başbakan Yılmaz, dün Makedonya gezisi sırasında kaza geçiren Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila'yı ziyareti sırasında, bir gazetede yer alan, Yeşil'in yakalandığı yönündeki iddialara ilişkin bir soruya, ‘‘Bükreş'te öldürüldüğü yönünde duyumlar aldık. Teyit için uğraşıyoruz’’ yanıtını verdi. Yılmaz, öğleden sonra da Bakanlar Kurulu toplantısına girişinde gazetecilerin aynı yöndeki sorularına, heyecanı daha da artıran şu yanıtı verdi:

‘‘Birkaç gün daha sabırlı olun. İçişleri Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar gerekli bilgileri derliyorlar. Önümüzdeki günlerde bu konuda açıklamalarda bulunacağım.’’

HEYECAN ARTIYOR

Ünlü kabadayı Alaattin Çakıcı'nın Fransa'da yakalanmasının, Sedat Peker'in de İstanbul'a gelerek teslim olmasının ardından, Susurluk skandalının ve karanlıkta kalan birçok faili meçhul cinayetin kilit adı olmakla suçlanan ‘Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım’la ilgili Başbakan'ın ağzından bu yönde bir açıklamanın gelmesi kulisleri daha da hareketlendirdi. İddialara göre, İstanbul polisiyle irtibata geçen Yeşil, Romanya'dan kiraladığı özel bir uçakla önceki gece saat 22.00 sıralarında İstanbul'a geldi ve uçaktan iner inmez gözaltına alındı. Daha sonra Atatürk Havalimanı E kapısından büyük bir gizlilik içinde çıkarılarak, sorgulanmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Ancak İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, bu iddiaları doğrulamadı.

BÜYÜKELÇİ DOĞRULAMIYOR

Özdemir'in ardından Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Volkan Bozkır da Hürriyet'e ‘‘Bu yönde haberler bize de ulaşmış durumda. Ancak bizde böyle bir teslim olma olayı yok’’ dedi ve şöyle devam etti: ‘‘Mahmut Yıldırım isimli kişinin büyükelçiliğimize gelip teslim olması sözkonusu değil. Bunun yanısıra konuyla ilgili olarak da çalıştık. Romanya polisi ile de temasa geçtik. Onlar da böyle bir kişinin yakalandığı, teslim olduğu, öldürüldüğü, ölü olarak bulunduğu veya başına bir iş geldiği yönünde kayıtlarında hiçbir bilginin olmadığını söylediler.’’

YEŞİL'İN YAKINLARI YALANLIYOR

Bu açıklamaların ardından dün akşam saatlerinde Hürriyet'i arayan Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım'ın yakınları, yakalanma veya öldürülme olayının doğru olmadığını bildirdiler. Yeşil'in yakın arkadaşlarından biri Hürriyet'e şunları söyledi: ‘‘Anladığımız kadarıyla her şey Bükreş'ten üç gün önce gelen bir duyum üzerine çıkmış. Ancak temaslarımız sonucunda iddiaların doğru olmadığını söyleyebiliriz.’’ Bu arada bir üst düzey emniyet yetkilisi de Yeşil'in ölü olarak ele geçtiği yönündeki iddialara ilişkin olarak Hürriyet'e, ‘‘Her şey Bükreş yakınlarında ölü olarak ele geçen kimliği belirsiz bir kişi ile bazı iddiaların birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmış. Şu an için her şey teyide muhtaç’’ dedi. Bunun yanısıra, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Yeşil'in İstanbul'a gelip teslim olduğu yönündeki iddiaları doğrulamazken, yakalandığı yönünde de kendilerinde bir bilginin olmadığını söyledi.

Bugüne kadar yaşayıp yaşamadığına ilişkin tartışmaların ardından, Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın ‘‘Yeşil sonbaharda sararacak’’ açıklamasına dikkat çeken Emniyet görevlileri, ‘‘Tam bir muamma içindeyiz. Ne yaşadığı, ne de yakalandığı hakkında hiçbir bilgimiz yok’’ açıklamasında bulundular.

DEMİREL YEŞİL'İ GÖRÜŞTÜ

Bu arada Başbakan Mesut Yılmaz dün Cumhurbaşkanı Demirel'le 1.5 saat süren bir görüşme yaptı. Ağırlıklı olarak, Yeşil konusunun ele alındığı görüşmede, Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı'na iç güvenlik ve çetelere yönelik operasyonlar konusunda bilgi aktardığı öğrenildi. Bu bilgiler arasında istihbarat birimlerine ulaşan Yeşil'le ilgili yeni duyumların da değerlendirildiği kaydedildi.

Yılmaz'dan Kıvrıkoğlu'na ziyaret

Başbakan Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nu ziyaret etti. Başbakan Yılmaz'ı Genelkurmay Karargahı'na gelişinde Orgeneral Kıvrıkoğlu törenle karşıladı. Aslanlı Kapı'dan Genelkurmay Karargahı'na giren Başbakan Yılmaz, özel defteri imzaladı. Başbakan Yılmaz ve Orgeneral Kıvrıkoğlu, daha sonra şeref salonu kapısından Genelkurmay Başkanlığı makam odasına geçtiler ve basına kapalı bir görüşme yaptılar. Bu arada Cumhurbaşkanı Demirel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, başkanlığında yeni görevlerine atanan kuvvet komutanlarını kabul etti. Kabule Kıvrıkoğlu'nun yanısıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök katıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!