Yeşil değil beton park

Güncelleme Tarihi:

Yeşil değil beton park
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2021 07:00

Atatürk Parkı’nın yenileme çalışmaları kapsamında betonla kaplanması, mahallelilerin ve çevrecilerin tepkisini çekti.

Haberin Devamı

İstanbul Maltepe’de Küçükyalı’daki Çınar Mahallesi’nin tek yeşil alanı olan Atatürk Parkı’nda yenileme çalışması adı altında parka beton döküldü. Bölgenin deprem toplanma alanı olan parkın son hali mahalleliden büyük tepki çekti. Mahalleye adını veren çınarların bulunduğu parktaki tüm ağaçlar beton zeminin içerisinde kaldı.

'BETON DEĞİL YEŞİL İSTİYORUZ'
Sosyal medyada #betonpark etiketiyle tepki gösteren mahalleli ve çevreciler “Sadece insanların değil toprağın, hayvanların, ağaçların ve bitkilerin de kentin sakini olarak görülmesine ve yaşama yer açmaya ihtiyacımız var. Beton park değil toprağın bitkilerin ağaçların kuşların nefes alabildiği parklara ihtiyaç var”, “Atatürk Parkı’nın yenilenmesi için kent sakinlerinin ihtiyaçları ve talepleri gözetildi mi? Tüm dünyada ekolojik kriz alarmı varken, toprağı ve canlıları daha çok gözetmemiz gerekirken, neden özel olarak beton zemin seçildi?” sözleriyle parka itiraz etti.

Haberin Devamı

'PARKIMIZI GERİ İSTİYORUZ'
Parktaki değişikliği anlatan mahalleli Vural Kantar, çalışmaların ilk olarak ağaçların budanmasıyla başladığını ve ardından parkta yenileme çalışması için büyük demir levhalar asıldığını aktardı. 30 Nisan tarihinde parktaki levhalar kalktığında park yerine komple betonla kaplı bir alan gördüklerini anlatan Kantar, “Yeşil alandan ne istediniz, parkımızı geri istiyoruz” dedi.

PROF. DR. TOLUNAY: TOPRAK ZEMİN AZALIRSA KENT TAŞKINLARI ARTAR
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Parkı o halde gördüğümde gözlerime inanamadım. Kent içindeki zeminler ne kadar çok betonla kaplanırsa toprağa sızan su miktarı o kadar azalır. Bu da taşkınlarına sebep olur. 1 metreküp hacmindeki toprak yarım ton suyu depolayabilir. Eğer toprağın üzeri betonla kaplanırsa su en yakın çukur alana doğru hareket eder. Betonlaşan yüzeyler arttıkça toplanan su miktarı artar ve kent sellerine sebep olur. Yani su biriktiği yerdeki yollara ve yerleşim yerlerine zarar verir. Bu park gibi yapılan pek çok işte doğa ve ekoloji bilgisi eksikliği görüyoruz. İnsanlar her şeyin mühendislik ya da inşaatla çözülebileceğini algısına sahip. Bir sorunla karşılaştığımızda onu beton duvar yaparak çözemeyiz. Ekoloji bilgisinin eksikliği sebebiyle kentlerde çok sayıda ekolojik sorunla karşılaşıyoruz. İklim değişikliği sebebiyle kentlerde sağnak yağışların artmasını bekliyoruz. Bu yağışlarla baş etmek için en önemli konu ağaçlıklı alanların ve toprak yüzeylerin artırılması. Eğer bu tip işler devam eder, parklar bile betonlaşırsa gelecek ekolojik felaketlerde suçu küresel iklim krizine atmamak gerekiyor. Buna uyumlu şehirler yapmak bizim elimizde.” ifadelerini kullandı.

MALTEPE BELEDİYESİ: ÇALIŞMA HENÜZ BİTMEDİ
Konuyla ilgili Hürriyet’e açıklamada bulundan Maltepe Belediyesi, “Atatürk Parkı revize çalışmamız yaklaşık 2 haftadır devam etmekte olup proje uygulamamızın henüz %40’ı tamamlanmıştır. Revize çalışması sırasında herhangi bir ağaç kesimi ve budama işlemi yapılmamış olup mevcut ağaçlar korunmuştur. Ağaçların tepe taç kısmı gelişmediği için ve yalnızca boylamasına büyüdüklerinden dolayı 22 Ocak 2021 tarihinde tarafımızca kod budama (Gençleştirme Budaması) yapılmış olup, ağaçların taze sürgün vererek sağlıklarının korunması amaçlanmıştır. Revize aşamasında ayrıca 13 adet ağaç, 1280 adet çalı, 24000 adet mevsimlik çiçek dikilecek olup proje dahilinde uygulamanın sona ermesiyle beraber toplam yeşil alan miktarı 980 m2 olacaktır. Yeşil alan miktarımız proje sonunda %5 oranında artacaktır, ağaç sayımıyız ise 65 adet olacaktır. Bu proje mahalle sakinlerinin ortak kararı ile hayata geçmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!