Yerel yönetim reformu müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Yerel yönetim reformu müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Tantan, yerel yönetimlerin sosyal hizmetler alanında daha büyük rol almasını sağlayacak reform tasarısının yakında Meclis'e sunulacağını açıkladı.

SOSYAL hizmetlerde yerel yönetimlerin rolü ile Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı'nın demokrasi bölümünün ele alındığı, Avrupa Konseyi 12'nci Yerel Yönetimlerden Sorumlu Bakanlar Konferansı, dün İstanbul'da başladı. Konferansın başkanlığını yapan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, yerel yönetimlerin toplum hayatında, özellikle sosyal hizmetler alanında daha büyük rol oynaması konusundaki reformun hükümet gündeminde olduğunu söyledi.

Tantan, 7-8 Ekim 1999 tarihinde yapılması kararlaştırılan konferansın 17 Ağustos depremi nedeniyle ertelendiğin hatırlatarak, deprem yaralarının sarılmasına katkıda bulunan ülkelere teşekkür etti. Tantan, yerel yönetimler reform tasarısının Bakanlar Kurulu'da incelendiğini en kısa sürede TBMM'ye gönderileceğini söyledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımıcı Hans-Christian Krüger de son yıllarda sosyal hizmetlerde yerelleşme eğilimine dikkat çekti. Sosyal hizmetlerin, vatandaşa en yakın birim tarafından verilmesinin önemine değinen Krüger, ‘‘Demokrasi, teknokrasiden daha iyidir’’ dedi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ni temsilen konuşan İsviçre Büyükelçisi Alfred Rüegg, merkezi hükümetlerin yerel ve bölgesel yönetimlerle yakın ilişkiler kurmak zorunda olduklarını belirterek, ‘‘Sosyal hizmetler öyle bir şekilde planlanmalıdır ki; halk, planların aktif partneri, kullanıcısı olsun’’ dedi.

Conrad Otel'deki konferansa, Avrupa Konseyi'ne üye 41 ülkenin, 19'u bakan düzeyindeki yerel yönetimlerinden sorumlu yöneticileri ile 3'er kişilik delegasyonları katılıyor. Yerel yönetimler açısından büyük önem taşıyan toplantının açılışına, masada yer ayrılmasına karşın Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın katılmaması dikkat çekti. Konferans bugün sona erecek.

Konferans çerçevesinde, Türkiye ile Estonya arasında güvenlik işbirliği anlaşması da imzalandı. Tantan, Malta Adalet ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Bakanı Austin Gatt ile de görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!