Güncelleme Tarihi:
Ordu’nun Kumru ilçesindeki Şehit Sabri Eryeler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, geleneksel tariflerle evrensel bir proje hayata geçirdi. Köy fırınlarında pişen mısır ekmeğinden, yaylalardan toplanan galdirik otuna; nenelerin kuşaktan kuşağa aktardığı reçeteler bu okulun mutfağında yeniden hayat buluyor. Ancak burada sadece yemek üretilmiyor. Bu mutfakta üretim disiplini, kültürel aidiyet ve girişimcilik de pişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan ÖğretmenİZ dergisine binlerce proje arasından seçilen “Yaylalar Diyarından Dünya Mutfağına” isimli çalışma, Türkiye’nin en iyi dört eğitim uygulamasından biri olarak gösterildi.
GELENEKSEL YEMEKLER, EVRENSEL TATLAR
Okuldaki bu özel mutfakta öğrenciler, geleneksel mutfağı çok iyi bilen kadınlarla birlikte Melocan Kavurması, Kara Lahana Çorbası, Galdirik Dolması gibi Karadeniz yemeklerinden New York Cheesecake’i, Napolitan Spagetti’si ya da Tokyo tatlılarına uzanan çok kültürlü bir menü hazırlıyor. Menünün öne çıkan yemekleri arasında Kumru Helvası, Pepeçura, Fındıklı Burma, Hamsiköy Sütlacı gibi özgün tatların yanı sıra Fransız Ratatouille, İtalyan Trileçe, Amerikan Pizza gibi dünya mutfağından örnekler de bulunuyor.
MAARİF MODELİNİN CANLI ÖRNEĞİ
Bu çalışma, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin üretim temelli, beceri ve değer odaklı vizyonunun canlı bir örneği. Eğitim yalnızca meslek öğretmek değil, köklerinden ilhamla çocuklara kanat çizmektir. Projenin bu noktaya gelmesinde Ordu Valiliği, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, öğretmenler ve öğrencilerin büyük emeği var. Okul Müdürü Muhsin Baş’ın öncülüğünde yürütülen proje, eğitimle toplumsal dönüşümün mümkün olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.”