Yerel lezzetler yeniden pişiyor: Nine yemekleri dünya sofrasında

Güncelleme Tarihi:

Yerel lezzetler yeniden pişiyor: Nine yemekleri dünya sofrasında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2025 07:00

Ordu’da bir meslek lisesi, Karadeniz’in dağ köylerinden gelen geleneksel tarifleri modern gastronomiyle buluşturuyor. Şehit Sabri Eryeler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, büyükannelerinden öğrendikleri yemekleri dünyanın dört bir yanına tanıtmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

 

Ordu’nun Kumru ilçesindeki Şehit Sabri Eryeler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, geleneksel tariflerle evrensel bir proje hayata geçirdi. Köy fırınlarında pişen mısır ekmeğinden, yaylalardan toplanan galdirik otuna; nenelerin kuşaktan kuşağa aktardığı reçeteler bu okulun mutfağında yeniden hayat buluyor. Ancak burada sadece yemek üretilmiyor. Bu mutfakta üretim disiplini, kültürel aidiyet ve girişimcilik de pişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan ÖğretmenİZ dergisine binlerce proje arasından seçilen “Yaylalar Diyarından Dünya Mutfağına” isimli çalışma, Türkiye’nin en iyi dört eğitim uygulamasından biri olarak gösterildi.

GELENEKSEL YEMEKLER, EVRENSEL TATLAR
Okuldaki bu özel mutfakta öğrenciler, geleneksel mutfağı çok iyi bilen kadınlarla birlikte Melocan Kavurması, Kara Lahana Çorbası, Galdirik Dolması gibi Karadeniz yemeklerinden New York Cheesecake’i, Napolitan Spagetti’si ya da Tokyo tatlılarına uzanan çok kültürlü bir menü hazırlıyor. Menünün öne çıkan yemekleri arasında Kumru Helvası, Pepeçura, Fındıklı Burma, Hamsiköy Sütlacı gibi özgün tatların yanı sıra Fransız Ratatouille, İtalyan Trileçe, Amerikan Pizza gibi dünya mutfağından örnekler de bulunuyor.

Yerel lezzetler yeniden pişiyor: Nine yemekleri dünya sofrasında

TAŞIMALI EĞİTİME 2 BİN KİŞİLİK YEMEK
Atölyede 80 öğrenci öğretmenleriyle birlikte ilçede taşımalı eğitim gören 2 bin öğrenci için her gün yemek hazırlıyor. Projenin mimarlarından okulun Teknik Müdür Yardımcısı Emre Şal şunları söyledi:
“Öğrenciler sorumluluk alıyor, harçlıklarını kazanıyor ve yaşam pratiğiyle mesleki becerilerini harmanlıyor. Bu mutfakta yalnızca teknik bilgi vermiyoruz. Atölyemizde kültürel mirasla çağdaş eğitimi birleştiriyoruz. Ninelerimizin tariflerini yeniden hayata döndürerek öğrencilerimizi hem üretimin bir öznesi yapıyoruz hem de kültürel birer taşıyıcı hâline getiriyoruz. Genç Şefler Ulusal Yarışmaları, Liseler Arası Aşçılık Turnuvaları, MEB Uluslararası Gastronomi Festivali ve Aşçılık Yarışması,Uluslararası Gastronomi Akademileri için çok çalışıyorlar. Yerel yarışmalarda dereceye giren öğrenciler, şimdi projeyi uluslararası iş birliklerine taşımaya hazırlanıyor. Kumru’nun unutulmuş lezzetlerini dünya sofralarına tanıtmayı hedeflerken, kültürel gastronomiyi eğitim yoluyla evrensel bir dile dönüştürmek istiyoruz.

Haberin Devamı

MAARİF MODELİNİN CANLI ÖRNEĞİ
Bu çalışma, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin üretim temelli, beceri ve değer odaklı vizyonunun canlı bir örneği. Eğitim yalnızca meslek öğretmek değil, köklerinden ilhamla çocuklara kanat çizmektir. Projenin bu noktaya gelmesinde Ordu Valiliği, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, öğretmenler ve öğrencilerin büyük emeği var. Okul Müdürü Muhsin Baş’ın öncülüğünde yürütülen proje, eğitimle toplumsal dönüşümün mümkün olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!