Yerebatan Sarnıcı'nın yükü hafifledi

Güncelleme Tarihi:

Yerebatan Sarnıcının yükü hafifledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 11:10

İstanbul'un tarihî yapılarından Yerebatan Sarnıcı, her gün üzerinden geçen yüzlerce turist otobüsünün ve diğer araçların baskısından kurtuldu.

Haberin Devamı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Sultanahmet Meydanı'ndaki eski İstanbul İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi binasının yıkımıyla 1500 yıllık tarihi Yerebatan Sarnıcı'nın rahat bir nefes alacağını belirterek, “2 ay içinde yıkımın tamamlanmasının ardından binamızın bulunduğu bölüm, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir çevre düzenlemesi yapılmak suretiyle İstanbullulara armağan edilecek” dedi.

Binanın yıkımıyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Mutlu, İstanbul için uzun yıllar hizmet eden binanın yıkımına bugün başlanacağını belirterek, böylece 1500 yıllık Yerebatan Sarnıcı çevresinin yeşil alana dönüştürüleceğini söyledi.

Yıkılacak binada yıllarca İstanbul'un kültürüne, sağlığına, eğitimine hizmet üretildiğini ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“İl Genel Meclisimiz yıllarca İstanbul için güzel kararlar aldı. Bu bina İstanbul için bir hizmet binasıydı. Şimdi yıkılarak yine İstanbul'a hizmet vermiş olacak. 2 ay içinde yıkımın tamamlanmasının ardından, binamızın bulunduğu bölüm, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir çevre düzenlemesi yapılmak suretiyle İstanbullulara armağan edilecek. Özellikle üzerinde bulunduğumuz 1500 yıllık tarihi miras, Yerebatan Sarnıcı'nın da iyi korunması noktasında bir hizmet daha üretilmiş olacak. Bundan sonraki dönemde insanlarımız, Yerebatan Sarnıcı'na, tarihe nasıl sahip çıkıldığına şahitlik etmiş olacak.”

Yerebatan Sarnıcının yükü hafifledi
“TARİH ANCAK YIKARAK KURTARILIR”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da 2004'te göreve başladığında dönemin Valisi Muammer Güler'den, Yerebatan Sarnıcı'nın üzerinde büyük yük olarak duran bu binanın kaldırılmasını istediğini söyledi.

Tespitlere göre bu binanın bazı sıkıntılar da çıkardığının anlaşıldığını dile getiren Topbaş, “Bu yükün kaldırılması gerekiyordu. O zaman İl Genel Meclisi'nden karar aldılar. Vatan Caddesi'ne yeni bir bina projelendirildi ve yapıldı. Bugün de burada bunun yıkımı gerçekleştiriliyor. Böylece tarihi sarnıç ve çevresi kendisine geliyor diye düşünebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Şerefiye Sarnıcı üzerinde de Eminönü Belediyesi'nin ek binaları olduğunu hatırlatan Topbaş, bu binaları kaldırarak tarihi kurtardıklarını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi olarak, hep birlikte ne gerekiyorsa yaptıklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:

“Bu kadar muhteşem bir eserin üzerindeki bu yük kalkacak ve bir park haline gelecek. Aynı zamanda Çevre Müdürlüğümüz, İl Özel İdare'nin vereceği kaynakla restorasyon ve diğer projeleri hazırlanacak, değerlendirmeleri yapılacak. İnanıyorum ki, ciddi bir onarım yapılacak. Daha önce de sarnıcın tramvaydan olumsuz etkilendiği gündeme gelmişti. 200 metrede raylar altına kauçuklar yerleştirerek titreşimi engelledik. Artık titreşimden bir etkileşim yok. Bu yük de kalkınca aşağısı rahatlayacak. Turizme açılan bir meydan olan tarihi çevrenin en güzel özelliklerinden biri olan Ayasofya ve Sultanahmet çevresinin güzelleşmesine katkı olacak. Bir noktada tarih kurtulacak diyorum. Burada yıkım 2 ay içinde gerçekleştirilecek.”

Haberin Devamı

Başkan Topbaş, bir gazetecinin “Başka binaların da sarnıca etki yaptığı söyleniyor. Bunlarla ilgili bir çalışma yapılacak mı?” şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bu konularla ilgili tespit çalışmalarımız var. Tarih ancak yıkarak kurtarılır. Tarihi zenginliklerimizi örten, baskı altında tutan yapıları yıktıktan sonra, çevreyi düzenlediğimiz takdirde biz turizmden beklediğimiz payı gelecek kuşaklara aktaracağız. Zaten İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz çalışmalar, özellikle tarihi yarımada ile ilgili koruma amaçlı imar planlarında yok olmuş eserleri güncelleştirmek, gün yüzüne çıkarmak ve baskı altında olan eserleri kurtarmak adına. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Valilik, İl Özel İdaresi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızla çok ciddi çalışmalar yapmaktayız.”

Haberin Devamı

Bir gazetecinin İSKİ'nin iki binasının otele çevrilmesi ile ilgili sorusuna Topbaş, İstanbul'un her geçen gün turist sayısında artış olduğunu, tarihi yarımada içindeki yapıları turizme kazandırmak istediklerini söyledi.

Topbaş, “Aksaray'daki İSKİ binamız gayet güzel otel olabilir. Genel Müdürlük oradan taşındı, diğer birimler de taşınacak ve satışını yapacağız. İstanbul Büyükşehir Belediye binasını da yani kendi ana binamızı, hizmet binamızı yaptığımız zaman yılda 150 milyon lira civarında bir tasarruf sağlayacağız. Mevcut bina da tarihi yarımada içinde mükemmel bir otel olabilir” diye konuştu.

“Beyazıt'ın önündeki Sahaflar Çarşısı'nda bir yıkım gerçekleşti. Bunun detayları nedir?” şeklindeki soruya Topbaş, “Tabii Beyazıt'ta da bir meydan düzenlememiz olacak. Tarihi Beyazıt Meydanı'ndaki eklentiler kaldırılacak. Buna da anlayış gösteriliyor” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin “Ayamama Deresi'nde 600 yıllık bir köprü var. Bakımsızlıktan dolayı yıkılmak üzere. Bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorusuna Topbaş, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar ve Valiliğimiz olarak 6-7 yıldan beri ciddi anlamda tarihi eserlerimizi ayağa kaldırdık. Dünya tarihinde böyle bir şey yok. Yenikapı arkeoloji kazılarında 30 milyon dolar civarında belediye kendi bütçesinden para harcadı. Tüm tarihe bu hassasiyeti gösteriyoruz. Tesadüfen Turizm Karakolu ziyaretinde iken buradaki yapıyı gördük. Beraberce kaldırılmasına karar verdik. Karakolun arkasındaki mescidin ihya edilmesini istedik. Çok iş yapmamız gerek” dedi.

Topbaş, Metris Cezaevi'nde yapılabilecek çalışmalarla ile ilgili soruya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden KİPTAŞ'ın bir önerisi olduğunu belirterek, “Adalet Bakanlığı ile başka yerde cezaevi yapımı konusunda anlaşma sağlanırsa medyaya yönelik film platoları olabilir mi diye bir ön çalışmamız var. Henüz ciddi bir adım yok” diye konuştu.

Açıklamaların ardından Vali Mutlu ve Başkan Topbaş, eski İstanbul İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi binasının yıkılmasının ardından yapılacak düzenleme ile ilgili çevrede inceleme yaptılar ve yetkililerden bilgi aldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!