Yeni yılda İstanbul adliyesinin yükü ağır

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılda İstanbul adliyesinin yükü ağır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00

Yeni yılda İstanbul'daki adliye ve DGM'leri, Alaattin Çakıcı, Erol Evcil, Nuri Ergin, Korkmaz Yiğit, Yahya Murat Demirel, Ali Balkaner, Hayyam Garipoğlu ve Sibel Can gibi 'ünlü sanıklı' davaların da aralarında bulunduğu yoğun bir iş yükü bekliyor.

Ayrıca İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, son bankalar operasyonu kapsamında yürüttüğü soruşturmaları tamamlayarak halen tutuklu olan Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel, Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner ile tutuksuz olan Bankekspres'in eski sahibi Korkmaz Yiğit ve diğer banka yöneticileri hakkındaki davaları da başlatması bekleniyor.

Fatih Ormanı'ndaki 65 dönüm araziyi usulsüz şekilde üzerlerine geçirdikleri öne sürülen Nevzat Ak ile 13 adamı hakkında, 'haksız menfaat temin etmek' ve 'devlet arazisini elde etmek amacıyla gizli suç örgütü oluşturmak' suçlarından açılan yeni davanın görülmesine de yine İstanbul DGM'de başlanacak.

Ölüm ve yaralama davaları

'Kumarhaneler Kralı' olarak tanınan Ömer Lütfü Topal'ın dört yıl önce Sarıyer'de öldürülmesiyle ilgili dördü özel timci sekiz sanığın yargılanmasına Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Bebek'teki bir çay bahçesinde Tevfik Nurullah Ağansoy ve üç kişinin öldürülmesiyle ilgili 12 sanığın yargılanmasına İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Beyazıt'ta 22 yıl önce 7 öğrencinin ölümü, 41'inin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalama ve silahla tarama olayına ilişkin üç sanığın yargılanmasına İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Galatasaray-Leeds United futbol maçı öncesi Taksim Meydanı'nda iki İngiliz taraftarın öldürülmesiyle ilgili 20 sanığın yargılanmasına Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Bayrampaşa Cezaevi'nde sekiz kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı çatışmaya ilişkin 32 sanığın yargılanmasına Eyüp 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Şehriban Coşkunfırat'ı Şeytan'a kurban etmek amacıyla öldürdükleri öne sürülen 'Satanist' düşünceye sahip üç sanığın yargılanmasına İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, DİSK genel başkanlarından Kemal Türkler'in 20 yıl önce öldürülmesine ilişkin Ünal Osmanağaoğlu'nun yargılanmasına da Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek.

Sendikacı Süleyman Yeter'in gözlem altındayken ölümüne ilişkin üç polisin yargılanması İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Etiler'de Gencay Çakıcı'yı yaralayan Uğur Kılıç'ın oğlu Onur Özbizerdik'in yargılanması İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, İkitelli'deki radyasyon kazasına ilişkin şirket sahibi ve mühendisinin yargılanması Küçükçekmece 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, işadamı Nihat Akgün'ün Ataköy'de kendisine ait restoranda öldürülmesine ilişkin yedi sanığın yargılanması Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, mendil satan 10 yaşındaki kız çocuğu Leyla Alkış'ı derin dondurucuya kapattıkları öne sürülen Beylikdüzü McDonald's eski Müessese Müdürü İnan Ünal ile görevli Vedat Beşli'nin 'hürriyeti tahdit' suçundan yargılanması Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Tarihi Vefa Bozacısı' Hüseyin Vefa'nın ölümünden sonra eşi Adalet ve oğlu Cem Ziya Vefa arasında çıkan anlaşmazlıkta bir kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın görülmesi Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne ait dört taşınmazı usulsüz sattıkları öne sürülen dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belediye Başkan Vekili Ali Müfit Gürtuna ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Recep Koral'ın yargılanması da İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürecek.

Ünlü isimler

Yeni yılda, Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in bazı kredi işlemleriyle Bankekspres'i dolandırdığı, Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner'in bankadan şirketlerine usulsüz kredi verdiği gerekçesiyle İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Bankekspres'in eski sahibi Korkmaz Yiğit'in bankadan usulsüz kredi verdiği iddiasıyla Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, manken ve sunucu Yasemin Koşal'ın 'tarihi eser kaçakçılığı yaptığı' gerekçesiyle İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, şovmen Okan Bayülgen'in "Feridun Düzağaç'a hakaret ettiği" iddiasıyla yargılanmasına İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam edilecek.

Şarkıcı Sibel Can ve eski eşi Hakan Ural'ın 'Karagümrük' ve 'Telekulak' çeteleriyle ilgili İstanbul DGM'de görülen davalarda 'azmettirici' sıfatıyla yargılanmasının süreceği yeni yılda, halen İngiltere'de olan Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk ve diğer 28 sanığın yolsuzluk suçundan yargılandığı dava İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Sarıyer eski Cumhuriyet Savcısı Ertaç Giray'ın 'Banker Bako' olarak tanınan Cengiz Baki Aygün'ü 'kesinleşmiş cezası olduğunu bildiği halde sakladığı' iddiasıyla yargılandığı dava da İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iş yükü arasında yer alacak.

Çakıcı'nın davaları

Fransa'dan Türkiye'ye şartlı olarak iade edildikten sonra gazeteci-yazar Hıncal Uluç'un yaralandığı olayda 'azmettirici' olduğu gerekçesiyle yargılandığı İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 3 yıl 4 ay, 'cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve yönetmek' suçundan yargılandığı İstanbul 6 No'lu DGM'ce de beş yıl ağır hapis cezasına çarptırılan organize suç örgütü elebaşı Alaattin Çakıcı, yeni adli yılda da DGM'nin müdavimleri arasında yer alacak.

Fransa'nın Aix-en-Provence Mahkemesi'nin "Türkbank'ın resmi ihalesine fesat karıştırmak" ve işadamı Emin Cankurtaran'ın yaralanması olaylarına ilişkin yargılanabilmesi için muvafakat verdiği Alaattin Çakıcı'nın, 'Karagümrük çetesi' elebaşı Nuri Ergin'le aralarında yaşanan mektuplaşma ve Karagümrük Spor Kulübü Lokali'nde 15 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırının azmettiricisi olduğu gerekçesiyle hakkında açılan iki ayrı dava kapsamında da yargılanmasına devam edilecek.

Çete, örgüt ve uyuşturucu davaları

2001'de İstanbul'daki altı DGM'de, Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de sanıkları arasında bulunduğu 'Susurluk', işadamı Erol Evcil'in de sanıklar arasında olduğu "Nesim Malki'nin öldürülmesi", Erol Evcil, Hayyam Garipoğlu ve Mehmet Emin Cankurtaran'ın sanıkları arasında yer aldığı 'Türkbank ihalesine fesat karıştırılması' davaları ile 'Adnan Hocacılar Grubu', 'Cübbeli Ahmet Hoca Grubu', 'Karagümrük çetesi', 'Sedat Şahin çetesi', 'Ayvaz Korkmaz çetesi', 'Ayhan Çarkın çetesi', 'Hüseyin Başak çetesi', 'Hasan Bora çetesi', 'Burhanettin Türkeş çetesi', 'Telekulak çetesi', 'Hakan Çillioğlu çetesi' ve 'Serdar Murat Topal çetesi' başlıkları ile kamuoyuna duyurulan organize suç örgütleriyle ilgili davaların görülmesi de sürecek.

Yine aynı DGM'lerde, 'Özdemir Sabancı suikastı', "Mısır Çarşısı'nın bombalanması" ve 'Mavi Çarşı katliamı' davaları ile Hizbullah, PKK, DHKP/C ve elebaşı Salih İzzet Erdiş'in de aralarında bulunduğu İBDA/C terör örgütünün de aralarında bulunduğu diğer yasadışı örgütlerle ilgili davaların görülmesine devam edilecek.

Bu mahkemelerde, Urfi Çetinkaya, Sami Hoştan, Hikmet ve Muzaffer Sevcan, Abuzer Uğurlu, Ayvaz Korkmaz ve Hüseyin Baybaşin'in de sanıkları arasında bulunduğu çeşitli uyuşturucu davalarının görülmesi sürdürülecek.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!