Yeni yazar ve metinlerin artık bir festivali var

Güncelleme Tarihi:

Yeni yazar ve metinlerin artık bir festivali var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 21:09

Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından 2006’dan beri yürütülen ‘Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi’ artık bir festival oldu. Bugün ve yarın Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek festivalde çağdaş tiyatro yazımına ve yeni oyun yazım biçimlerine odaklanılacak. Oyun okumaları, söyleşiler ve oyun gösterileri yapılacak.

Haberin Devamı

Çağdaş tiyatro yazımına ve yeni oyun yazım biçimlerine odaklanan, uluslararası ve yenilikçi bir proje olan ‘Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi’ kurulduğundan bu yana  oyun okumaları ve oyun yazarlığı atölyeleri olarak iki ana eksen üzerinden ilerledi. Şimdiyse tüm bu birikim, yeni bir festivale dönüştürüldü.
Geçen yıl aralık ayından beri 22 katılımcı arasından eleme yapan Yeşim Özsoy Gülan önderliğindeki ekip, festival temasını ‘felaket’ olarak belirledi. Seçilen oyunlar, Comedie-Française ve Rond-Point gibi sahnelerde yönetmenlik yapmış Fransız yönetmen Emmanuel Daumas ve Türk yönetmenlerin işbirliğiyle sahnelenecek. Diğer katılımcı yazarlar arasından seçilen kısa oyunlar da profesyonel oyuncu ve yönetmenler tarafından oyun okuması olarak sahnelenecek.
Çağdaş tiyatro çevirisi ve sahnelenmesi alanında yoğunlaşan, Fransa’dan Maison Antoine Vitez, Troisieme Bureau, Atelier de Lyon ve Danimarka’dan Husetstheater gibi kurumların temsilcilerinin de katılacağı festival, iki tam gün boyunca devam edecek.

Haberin Devamı

Koyu (Oyun)
BUGÜNÜN TÜRKİYESİ
Aynı günün içinden üç kadın, üç mekân ve üç anlatı. İstiklal Caddesi’ndeki ‘Teröre Lanet’ yürüyüşü, bir AVM’nin curcunası ve bir Yunanca kursu etrafında bugünün Türkiyesinin parçalı ve parçalanmış resmini çizen oyun, vicdanın göreceliği, küçük kelimelerin acıtıcılığı ve detayın bütüne hükmedişi üstüne düşünüyor.
28 Nisan saat 20.30-21.00 29 Nisan saat 21.00-22.00 Yazan Öznur Şahin Yöneten Metin Göksel Oyuncular Ayhan Aktaş, Başak Doğan, Duygu Dalyanoğlu, Nezih Cihan Aksoy.

Kan (Oyun Okuması)
ZEHRA’NIN TRAVMASI
Bir psikiyatrın muayenehanesinde 10 yaşlarında, sürekli kollarını kanatan bir kız. Bizi sürece tanık eden oyun önce ürkek sessizlikler, sonra bölük pörçük anlatılanlarla Zehra’nın travmasına ulaşıyor. Psikiyatrın özel hayatıyla Zehra’nın gerçekliğinin karşıtlığını da sahneye taşıyan yapısıyla kişisel ve dolayısıyla toplumsal felaket üstüne bir oyun.
28 Nisan saat 14.00-15.15 Yazan Eser Rüzgâr Yöneten Jale Karabekir Oyuncular Defne Halman, Deniz Elmas, Rukiye Yenigül.

Haberin Devamı

Babamın Bana Öğrettiği (Oyun Okuması)

KORKUNÇ BİR EYLEM

Dişleri sökülüp, körfeze atılmış bir ceset: Ömer. Sıradana uyumlanamayan, insanın iç-dış ilişkisinin birincil işaretinin diş olduğunu düşünen, Ömer’e aşık bir genç: Batuhan. Olanın önüne geçemeyen, arkadaşını dinlemesini bilen bir arkadaş: Lena. Parçalı yapılı oyun korkunç bir eylemin arkasındaki kırılgan ruhların hikâyesi.
28 Nisan saat 15.30-16.30 Yazan Burak Apaydın Yöneten Sibel Arslan Yeşilay Oyuncular Evren Erler, Gökhan Bozkurt, Merve Engin, Serkan Altıntaş.
Felaket ve Temsili (Söyleşi)

NE İŞE YARAR?

‘Felaket’in tarihsel, sosyal ve bireysel düzlemdeki karşılıkları, onun temsili ve sorunları üzerine düşünceler. Felaket ve tarih arasındaki ilişki, toplumsal yüzleşmeler, inkâr, kabul gibi konuların sanattaki genel tezahürü nedir ve felaket temsil sanatı olan tiyatroda ne şekilde yer alıyor? Çağdaş tiyatronun bireyin felaketini yapısal ve dilsel bir boyut da katarak ele aldığı günümüzde biz ‘felaket’ kavramının neresinde duruyoruz? Türkiye’de tiyatro yazınında ‘felaket’ ne kadar yer tutuyor? Felaketin temsili, özellikle de tiyatroda temsili nasıl gerçekleşiyor?
28 Nisan saat 16.30-18.30 Moderatör Okan Urun (Oyuncu, yönetmen) Konuşmacılar Doç.Dr. Beliz Güçbilmez (Yazar, akademisyen), Murat Daltaban (Oyuncu, yönetmen), Süreyyya Evren (Yazar), Zeynep Aksoy (Eleştirmen).

Haberin Devamı

Dört Bacaklı Şey (Oyun)
GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE OLANLAR

Uzaktan dönen Adam’la, onu beklemiş Kadın’ın buluşması. Sonu başı belli olmayan bir masanın etrafında, yanında, üstünde durmaksızın konuşan iki karakter hayatı ve hayatın tam orta yerine hissettirmeden ama olanca ağırlığıyla oturan felaketi anlamlandırmaya çalışıyor. Sahnelerinin bir tuvalin şekillenişi gibi ilerleyen yapısı, mizahla cinsellik arası yaratıcı dili ve sınıflandırılamayan karakterleriyle ‘Dört Bacaklı Şey’ gözümüzün önünde olup, görmek istemediklerimize dair bir oyun.
28 Nisan saat 21.30-23.00 29 Nisan saat 22.30-23.30 Yazan Ersin Karahaliloğlu Yöneten Emmanuel Daumas Oyuncular Ceren Demirel, Ercüment Acar.

Haberin Devamı

Festivalde, söyleşiler ücretsiz izlenebilecek. Oyun okumaları 10 lira, prodüksiyonlar ise 20 lira. (212) 243 99 91 ya da (530) 260 25 24.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!