Yeni sistemler "büyüklere" yarayacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni sistemler büyüklere yarayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2001 00:00

Haberin Devamı

Formula 1 dünya şampiyonu Michael Schumacher, çekiş kontrol (traction control) sisteminin yeniden kullanılacak olmasını desteklediğini açıkladı.

Sürücüler gaza yüklendiklerinde, arka tekerleklerin patinaj çekerek arabayı savurmasına engel olmak için geliştirilen ve günümüz modern yol arabalarında kullanılan bu sistem, 1993 senesinde sürücü desteği olarak görülmüş ve Formula 1'de yasaklanmıştı.

Alman pilot, bu sistemin sürücülerin becerileri arasındaki farkı yok edeceği konusundaki fikirlere katılmadığını belirterek, "Tam tersine artık herkez arabasının limitlerini daha fazla zorlayacak ve maksimum performans elde etmeye çalışacak. İyi pilotlar arabalarını bu limitlerde de kontrol edebilenler olacak" dedi. Ayrıca bu sistemle beraber yarışların daha da güvenli olacağını hatırlatan Schumacher, özellikle ıslak zeminde arabaların savrulmalarının büyük ölçüde önlenebileceğini söyledi.

Schumacher çekiş kontrolü ve diğer teknolojik yeniliklerin "büyük" takımlara faydası olacağını, çünkü yüksek bütçeli ekiplerin bu sistemleri çok daha çabuk geliştirebileceklerini de belirtti.

FIA çekiş kontrol sisteminin yasak olduğu dönemlerde, takımları denetlemekte büyük güçlükler çekmiş, hatta bazı takımların yüksek teknolojiyi de kullanarak "gizli" çekiş kontrolü kullandıklarını itiraf etmek zorunda kalmıştı. Bu yüzden bu haftadan itibaren kontrol altına alamadığı sistemleri serbest bırakacak olan FIA, aynı zamanda bir dizi yeni güvenlik önlemini de önümüzdeki sezondan itibaren devreye sokmaya hazırlanıyor.

ALESİ KARŞI
Diğer yandan Formula 1 dünyasının tanınmış siması Jean Alesi, bu haftadan itibaren kullanılmaya başlanacak olan çekiş kontrol sistemine karşı olduğunu açıkladı.

Çekiş kontrolünün sıradan arabalarda kullanılmasının önemli bir güvenlik unsuru olduğunu söyleyen Prost takımının Fransız pilotu, "Ancak Formula 1 pilotları dünyanın en iyi sürücüleri, bizim bu tür yardımlara ihtiyacımız yok." şeklinde konuştu.

Jean Alesi, çekiş kontrolünün 1993'de yasaklanmasından önce bu sistemi kullanan ve halen yarışan ender pilotlardan biri.

Çok kısa bir süre önce Michael Schumacher bu konu ile ilgili bir açıklama yapmış ve bu sistemin maddi kaynakları daha elverişli olan takımlar tarafından çok çabuk geliştirileceğini, diğerlerinin bu düzeye gelmesinin zaman alacağını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!