Yeni İl Sağlık Müdürü: Masada oturmayacağım

Güncelleme Tarihi:

Yeni İl Sağlık Müdürü: Masada oturmayacağım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hastaneleri dolaşarak sorunları yerinde çözeceğini söyleyen Uzman Dr. Mecit Çalışkan, ‘Başarı denetimle sağlanır’ diyor.

İstanbul'un yeni İl Sağlık Müdürü Dr. Mecit Çalışkan, görevinin protokol bölümünü elden geldiğince azaltmaya ve masa başında oturmak yerine hastaneleri dolaşıp, sorunları yerinde çözmeyi amaçlıyor. Yeni Sağlık Müdürü hastanelerin rantabl çalışmasıyla, hem hastaların rahatlaması hem de sağlık personelinin daha iyi şartlara kavuşması için çalışacaklarını söylüyor.

İstanbul'un metropol olmaktan kaynaklanan sıkıntılarını bildiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Çalışkan, ‘‘Metropollerde insanlar çok stresli ve buna bağlı olarak küçük şehirlerde yaşayanlara oranla daha egoist’’ diyor. Dr. Çalışkan, İstanbul'da kaliteli sağlık hizmeti sunmanın ilk şartının ise 'denetim' olduğunu belirterek, ‘‘İnsanları eğittikten sonra denetlemeniz gerekli. Bir doktor uzman oluyor ama kendini geliştirmeden mesleğini sürdürüyor. Denetimlere önem vereceğiz. Ama sağlık personelini korkutacak değil onları motive edecek denetimler olacak’’ dedi.

MHP’nin adayıydı

1955’te Van'da doğdu. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1978’de mezun oldu. 1984-1988 arasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde psikiyatri ihtisası yaptı. 1989'dan 1999'a kadar aynı hastanede Başhekim Yardımcılığı görevinde bulundu. İl Ruh Sağlığı Koordinasyon Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 18 Nisan’da MHP'den milletvekili adayı oldu ama seçilemedi.

Yeni müdür psikiyatrist Mecit Çalışkan projelerini şöyle sıralıyor

Devlet hastanelerinde otomasyona geçilerek, döner sermaye kaçakları önlenecek. Bu hastanelerdeki kaliteyi artıracak, çalışanların şartlarını iyileştirecek.

Hastanelerin yönetim personeli eğitilecek ve denetlenecek.

Hastanelerdeki tıbbi kalite, otelcilik ve lokantacılık hizmetleri yükseltilecek, toplam kalite yönetimi uygulanacak.

Poliklinikler hastane dışına çıkarılarak, elden geldiğince semtlere yayılacak. Böylece hastanelerdeki kargaşalar azalacak.

Hizmet arzına göre, yeni üniteler kurulacak.

Ağız ve diş sağlığı hizmetleri yeniden düzenlenecek.

Acil Servis, Yoğun Bakım ve 112 servisi güçlendirilecek. Şu anda 26 olan İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı ambulans sayısının 75'e çıkarılmasına çalışılacak.

Hastane inşaatları hızlandırılacak. Başlanmamış olanların arsa sorunu çözülecek.

İstanbul halkına, güler yüzlü, nitelikli otelcilik hizmeti veren uygun teknoloji ile desteklenmiş kaliteli hizmet sunan, vizyonu değişmiş bir yönetim anlayışıyla tedavi hizmeti sunulacak.

Bakanlık talimatıyla, tüm hastanelere ışıklı panolar yerleştirilerek, boş yataklar gösterilecek ve hastalar başka hastanelere gönderilemeyecek. Bu sistem sık sık kontrol edilecek.

Emniyet Müdürlüğü'nün desteğiyle oluşturulacak mobil sağlık ekipleriyle (motosikletli), özellikle trafik kazalarında ilk yardım, en kısa sürede yaralıya ulaşacak.

Deniz ambulans sistemi kurulacak.

Bakırköy Devlet Hastanesi'yle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi arasında bulunan O-1 üzerindeki alanda kurulacak Acil Ünitesi'yle Silivri-Topkapı arasındaki acil servis hizmetleri rahatlatılacak.

Çalışkan, hastanelerin poliklinik hizmetlerinin öncelikle iki vardiya haline getirilip, 16.00-22.00 saatleri arasında da sürdürülmesini daha sonra da üç vardiya haline getirilmesini planlıyor. Çalışkan, ameliyathanelerin 24 saat çalıştırılmasıyla hastaların sıra beklemesinin önüne geçileceğini ve hastanelerin maddi sorunlarını azaltacağını söylüyor. Doktorların uzmanlık alanlarının alt dallarında uzmanlaşmaya başladıklarını söyleyen Çalışkan, hemşirelerin de psikiyatri, diyaliz, cerrahi gibi dallarda uzmanlaşmasının gerektiğine inanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!