Yeni güneş sistemi

Güncelleme Tarihi:

Yeni güneş sistemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı bilim adamları Samanyolu Galaksisi'nde Güneş Sistemi'ne benzer bir gezegen sistemi keşfetti. Bir yıldız ve üç dev gezegenden oluşan sistemde yaşam olduğu sanılmıyor.

Yeni güneş sistemi dünyaya yaklaşık 44 ışık yılı uzaklıkta. Üç gezegeni bulunan Upsilon Andromedea yıldızının, 4.5 milyar yaşındaki bizim Güneşimizden daha genç, 3 milyar yaşında olduğu sanılıyor. Upsilon’un ilk gezegeni, yıldızın etrafını 4.6 günde dönüyor. Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter'in iki katı ağırlığındaki ikinci gezegen ise yıldızın etrafını turlamayı 242 günde tamamlıyor.

Dev gezegenler

En dıştaki gezegen ise Jüpiter'in dört katı büyüklüğünde ve Ay'a benzeyen uyduları var. Üçüncü gezegen, Upsilon Andromedea'nın çevresini yaklaşık 4 yılda turluyor. Gezegenlerin yıldızdan bağımsız olarak oluşumlarını tamamladığı ve yıldızın çekim kuvvetine girdiği tahmin ediliyor. Bilim adamları gezegenlerde bildiğimiz anlamda yaşam için gerekli suyun bulunabileceğini belirtiyor. Ancak bu yönde bir tesbit yapılmadı.

Başka sistemler de var

Bu buluşla Güneş sistemimizin Samanyolu'nda bulunan yaklaşık 200 milyar yıldız içindeki tek Güneş sistemi olmadığı bir kez daha kanıtlandı. Araştırmaya imza atanlardan San Francisco Eyalet Üniversitesi'nden Debra Fisher, ‘‘Keşfimiz, gezegenlerin sanıldığından daha kolay oluştuğunu ve Samanyolu Galaksisi'nin gezegen sistemleriyle dolu olduğuna işaret ediyor’’ dedi. DIŞ HABERLER

En tehlikeli göktaşı

İtalyan bilim adamları en tehlikeli göktaşını keşfettiler. 1999 AN 10 adı verilen göktaşı, 1.7 km büyüklükte olup, dünyaya düşme olasılığı taşıyor. Yılda iki kez hızla dünyanın yakınından geçen göktaşı, dünyaya, gitgide yaklaşıyor. Hesaplamalara göre ilk ciddi tehlike, 2027 yılında bekleniyor. Pisa Üniversitesi'nden astronom Andrea Milani, ‘‘O tarihte dünyanın çekim gücü göktaşının yörüngesini değiştirebilir. Bunun sonucunda da 2039 yılının Ağustos'unda gerçek bir facia yaşanabilir’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!