Yeni çağa yeni tiyatro

Güncelleme Tarihi:

Yeni çağa yeni tiyatro
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Devlet Tiyatrosu yeni bir çağın ilk adımı olan 2000 yılına farklı bir anlayışla hazırlanıyor. 2000'li yıllara sanatsal anlamda katkıda bulunmayı amaçlayan İDT, yeni sezonu, 12 Ekim'de Metin Belgin'in yönettiği ‘Kırmızı Karaağaç’ adlı oyunla açacak. Virginia Woolf'un yaşamından kesitler sunan bu oyun, AKM Oda Tiyatrosu'nda sergilenecek.

Sanatseverlerle daha yoğun bir iletişim içine girmeyi planlayan İDT, bu anlayışın bir uzantısı olarak seyirciye açık kostümlü provalar düzenliyor. Bu kapsamda, 12 ve 13 Ekim'de Aziz Nesin Sahnesi'nde ‘Kanlı Düğün’ izlenebilecek. Federico Garcia Lorca’nın bu klasiğini Mahir Günşiray yönetiyor.

Bu yılın yeniliklerinden biri de 20'nci yaşını kutlayan İDT ile köklü sanat kurumlarından İstanbul Şehir Tiyatrosu arasındaki sanatsal işbirliği anlaşması. Kentin tiyatro yaşamını paylaşıp, ortak projeler üretmeyi amaçlayan iki kurum, sezon içinde birçok ortak çalışmaya imza atacak. Bu kapsamda Muhsin Ertuğrul'un başlatığı bir gelenek olan Rumelihisarı Temsilleri önümüzdeki Haziran ayında yeniden başlıyor.

Aya İrini, ‘‘Tiyatro, Tarihi Mekánlarla Buluşuyor'' projesine bu yıl da evsahipliği yapacak. İDT'nin repertuvarında, Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü yılı kutlamaları için de bir oyun yer alıyor. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı ‘Deli İbrahim’ adlı oyun Kasım ayında seyirciyle buluşacak.

Yerli oyun yazarlarını desteklemeyi amaçlayan program çerçevesindeyse Memet Baydur'un ‘Güne Bakan Cam Kırıkları’ ve Özen Yula'nın ‘Ay Tedirginliği’ adlı yapıtları sezona hazırlanıyor.

Yıllardır hazırlıkları sürdürülen ve İDT'nin 20 yıllık geçmişini içeren kitap da Ekim ayında piyasaya sunulacak.

Yeni sezonun diğer oyunlarına gelince, Peter Shaffer'ın yazdığı ‘Karanlıkta Komedi’, Lorca'nın unutulmaz eseri ‘Kanlı Düğün’, bir Edmond Rostand klasiği olan ‘Cyrano de Bergerac’, Bertolt Brecht'in ‘Arturo Ui'nin Önleneblilir Tırmanışı’, George Tabori'nin ‘Bir Casusa Ağıt’, Dario Fo'nun ‘Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’, Jean-Paul Sartre'ın ‘Altona Mahpusları’, Nazım Hikmet'in ‘Ferhad ile Şirin’ ve Shakespeare'in ‘Kısasa Kısas’ adlı yapıtları sezon içinde seyirciyle buluşacak. Dünyaca ünlü Gürcistan Rustavelli Tiyarosu'nun ‘Macbeth’i ise tiyatro sezonuna yeni bir soluk getirecek. ‘Rüzgárla Yarışan Tay’ ve ‘Düdükçülerle Fırçacıların Savaşı’ ise küçük seyirciler için hazırlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!