Yeni bir canlı türü bulundu

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir canlı türü bulundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2010 10:34

Erdal-Sevinç İnönü Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren hidrobiyolog Levent Artüz, Marmara Denizi'nin Tekirdağ sahillerinde daha önce görülmeyen bir canlı türü görüldüğünü belirterek, “Tek hücreli salya şeklindeki bu canlı türü, denizin köpüklenmesine, bulanıklaşmasına, ışık geçirgenliğini engelleyerek kıyılarda daha fazla yosunlanmaya neden olarak balıkçılığı direkt etkileyecek” dedi.

Haberin Devamı

Levent Artüz, Marmara Denizi'nde salya şeklindeki canlının farklı bir canlıyla form değiştirdiğini söyledi.

Bu salyanın Tekirdağ sahillerinde de görülmeye başlandığını ifade eden Artüz, özellikle de çukurlarda çok ciddi miktarlarda bulunduğunu belirtti.
Bunun zincir halinde olan, çok basit ve ilkel bir canlı olduğunu bildiren Artüz, “Bu canlı diğer canlılara saldırarak besleniyor. Ayrıca bu canlılar ciddi bir şekilde bütün Marmara Denizi'nde aktif durumda. Bunun etkileri yurt dışında köpükleme olarak görülüyor. Önümüzdeki senelerde ne olacağını bilmiyoruz” dedi.

Marmara Denizi'nde türlerde azalma olduğunu söyleyen Artüz, şunları kaydetti:
“Şu anda lüfer, palamut, istavrit gibi geçici balıkları saymazsak kemikli balıklardan ticari öneme sahip hiçbir tür Marmara Denizi'nde yok. Sadece deniz salyangozu ticari öneme sahip olacak nitelikte. Kırmızı sular, Marmara Denizi'nin yeşil olması ve bir sürü türün ortadan kalkması gibi bu da yeni bir olgu. Çok hızlı şekilde üreyen bu canlıyla 3-5 yıl yaşayacağız. Bundan sonra da yeni bir olguyla çıkacak. Daha önce denge halinde olan bir canlı düşmanları ortadan kalktığından daha uygun ortam bulduğunda aşırı miktarda ürer. Bu da balıkçıya ve turizmle ilgilenenlere zarar verecektir. Tek hücreli salya şeklindeki bu canlı türü, denizin köpüklenmesine, bulanıklaşmasına, ışık geçirgenliğini engelleyerek kıyılarında daha fazla yosunlanmaya neden olarak balıkçılığı direkt etkileyecek. Bu canlıyla mücadele için genel anlamda Marmara Denizi'nin temizlenmesi gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!