Yeni belediye yasası Meclis’te kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Yeni belediye yasası Meclis’te kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2008 07:00

Tartışılan belediye yasası zorlu bir maratondan sonra Meclis’te kabul edildi ve nüfusu 2 binin altına inen 862 belde, 283 ilk kademe belediye kaldırıldı. 43 yeni ilçe kuruldu. CHP ise Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini açıkladı.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda Salı günü sabaha kadar olmak üzere, 3 gün boyunca yapılan uzun görüşmelerin sonunda kabul edildi. Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ve 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılıyor, 43 yeni ilçe kuruluyor. Kabul edilen kanuna göre, çeşitli ilk kademe, belde belediyeleri ve mahallelerin birleştirilmesiyle, Adana’da 2, Ankara’da 1, Antalya’da 5, Diyarbakır’da 4, Erzurum’da 2, Eskişehir’de 2, İstanbul’da 8, İzmir’de 2, Kocaeli’nde 6, Mersin’de 4, Sakarya’da 4 ve Samsun’da 3 yeni ilçe kuruluyor. Kurulan 43 yeni ilçe şöyle:

Adana’da; Çukurova, Sarıçam, Ankara’da; Pursaklar, Antalya’da; Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Diyarbakır’da; Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Kocaeli’nde; Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe, İstanbul’da; Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi, İzmir’de; Bayraklı, Karabağlar, Mersin’de; Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir, Sakarya’da; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan, Samsun’da; Atakum, Canik ve İlkadım, Erzurum’da; Palandöken, Yakutiye, Eskişehir’de; Odunpazarı, Tepebaşı. Yasayla Türkiye, 16 büyükşehir, 142 büyükşehir ilçesi, 65 il, 750 ilçe, 1130 belde belediyesi olmak üzere toplam 2103 belediyeden oluşacak.

CHP, "seçim sandığını Zati Sungur sandığına çevirme hareketi" diye niteleyerek, "hukuk ve demokrasi cinayeti" dediği yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini açıkladı. MHP lideri Devlet Bahçeli de dün akşamki oturumu Meclis’e gelerek izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!