Yeni başkan Çetin

Güncelleme Tarihi:

Yeni başkan Çetin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Muhalefet partilerinin ANAP'lı aday seçtirmeme stratejisi, CHP'li Hikmet Çetin'in, TBMM Başkanı seçilmesini sağladı. 521 milletvekilinin katıldığı son turda ANAP da destek verince, 373 oy alan Çetin, TBMM'nin yeni başkanı seçildi.

MUHALEFETİN, ''ANAP'ın adayını engelleme'' taktiği, hükümete dışardan destek veren Meclis'in 5'inci partisi CHP'nin adayı Hikmet Çetin'in TBMM Başkanı seçilmesini sağladı. 521 milletvekilinin katıldığı son turda 373 oy alan Çetin, TBMM'nin yeni başkanı seçildi. Böylece bir önceki seçimde olduğu gibi TBMM Başkanlık seçiminde ''en büyük partinin adayı başkan seçilir'' teamülü bir kez daha yıkıldı.

RP'nin 'oyunu', DYP'nin Çetin'e desteği ve ANAP'lı Kamran İnan'ın 'adaylıktan çekilmeme inadı' , ANAP'ı, Meclis Başkanlığı'ndan etti. Başbakan Mesut Yılmaz partisinin adayını teke indirmek için sıkıntılı anlar yaşadı. ANAP Grup Başkanvekilleri sabah saatlerinde, önce İnan ardından da Kalemli ve diğer aday ANAP'lı Hayrettin Uzun ile görüştüler. İnan, çekilmeme kararını tekrarladı. İnan, Yılmaz tarafından aracı olarak kendisine gönderilen güneydoğu milletvekillerine de aynı tavrı sergiledi.

ÇİLLER'DEN MESAJ

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in önceki gece kurmaylarından Nahit Menteşe'yi, CHP lideri Deniz Baykal'a göndererek, ''Hikmet Çetin etrafında birlikte hareket edeceğiz'' mesajını yolladığı öğrenildi. Çiller dün de Başkanlık Divanı'nı topladı ve DYP'li Ayvaz Gökdemir'in yarışa devam edip etmemesini değerlendirdi. Daha önce, son tura kadar çekilmeyeceğini açıklayan Gökdemir, Çiller'in isteği ile adaylıktan ''kerhen'' çekildi. DYP yöneticileri ise arkadaşlarını CHP'li Çetin'e oy vermeye ikna için yoğun çaba harcadılar.

İkinci turda İnan'a destek vererek ANAP'ı karıştıran RP yönetimi, yeniden Menderes'e döndü. Ancak RP'liler ''Bu karar Kalemli'nin şansını arttırır. Yanlış yapıyoruz'' diye tepki gösterdiler. RP'nin bu tutumuna karşı çıkan BBP'liler ise İnan'a oy verme kararı aldı. Üçüncü tur seçimlere, Pakdemirli, Uzun ve Gökdemir'in çekilmesiyle birlikte dört adayla girildi. Bu turda 542 milletvekili oy kullandı. 181 oy alan Çetin ile 169 oy alan Kalemli, son tura kaldılar. 152 oy alan Menderes ile 28 oy alan İnan elendi. Oylamada dört milletvekili ret oyu kullandı, sekiz oy da geçersiz sayıldı.

ECEVİT 'UYGUN' BULDU

Son turdan önce Yılmaz, DSP lideri Bülent Ecevit ile Meclis'teki makamında görüştü. Yılmaz, Çetin'i destekleyeceklerini açıklayınca Ecevit, ''Biz de destekleriz. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin dış ilişkileri çok önemli. Bunun için dış temasları ve ilişkileri iyi olan bir arkadaş seçilmeli. Hikmet bey de buna uygun'' dedi.

Daha sonra son tur olan 4'üncü tur oylamaya geçildi. 521 milletvekilinin katıldığı son turda Çetin, 373 oyla yeni TBMM Başkanı seçildi. Kalemli'ye 66 oy çıkarken, 29 geçersiz, 53 de boş oy verildi.

Çetin'den vekillere teşekkür

ÇETİN, seçildikten sonra Meclis Başkanı sıfatıyla ilk konuşmasını yaparak, milletvekillerine teşekkür etti. Meclis başkanı seçilerek büyük bir görev ve sorumluluk üstlenmenin onurunu taşıdığını kaydeden Çetin, şunları söyledi:

''Milletvekillerine, eşitlikle, ayrıcalıksız ve özgür bir çalışma ortamı yaratma kararındayım. Ulusumuzun ve demokrasimizin umudu Meclis'tir. Bütün iç ve dış sorunlarımızın en önemli çözüm odağı Meclisimiz'dir. Mustafa Kemal'in izinde her sorunun üstesinden geleceğimize inanıyorum.''

Huzur içinded evrediyorum

Oturumun kapanmasının ardından TBMM Başkanlık makamına geçen Çetin, ANAP'lı Meclis eski Başkanı Mustafa Kalemli'den görevi devraldı. Çetin, TBMM Başkanı seçildiğine ilişkin mazbatasını da Başkanvekili Yasin Hatipoğlu'ndan aldı. Başkan seçildikten sonra Çetin milletvekillerine teşekkür ederken, Kalemli de eski başkan sıfatıyla yaptığı veda konuşmasında, ''Atatürk'ün Meclisi'ne başkanlık etmekten gurur duydum. Görevimi gönül rahatlığı ve huzuru içinde devrediyorum'' dedi. Meclis'in temposunu ve tansiyonunu yükselten TBMM Başkanlık seçimlerinde ANAP'lı milletvekilleri de Hikmet Çetin'e destek verdiler. Üçüncü turun heyecanı yaşanırken, ANAP Lideri Yılmaz'ın ''Çetin'i destekleyeceğiz'' açıklamasından sonra son tur şeklen yapılmış oldu.

Lice'den Meclis Başkanlığı'na

CHP Gaziantep Milletvekili Hikmet Çetin, 1937 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğdu. İlkokulu Lice'de ortaokul ve liseyi Ankara'da okuyan Çetin, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun olduktan sonra DPT'de uzman yardımcısı olarak göreve başladı. DPT'de çalıştığı sırada incelemeler yapmak üzere ABD dahil pek çok ülkeye gönderilen Çetin, ABD'de kalkınma ekonomisi dalında master yaptı. 1977 yılına kadar DPT'de İktisadi Planlama Dairesi Başkanlığı görevinde bulundu. 1977 seçimlerinde CHP'den İstanbul Milletvekili seçildi ve CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in kurduğu hükümette 1978-79 yılları arasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu. 29 Kasım 1987'de yapılan seçimlerde SHP'den milletvekili seçildi. 20 Ekim 1991 seçimlerinde SHP'den üçüncü kez milletvekili seçildi. 20 Kasım 1991'de DYP-SHP koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanı oldu. 18 Şubat 1995'te CHP Genel Başkanı seçildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak hükümette görev aldı. 10 Eylül 1995'te yapılan CHP kurultayında ''seçilemeyeceğini anlayınca'' genel başkanlığa aday olmadı. 24 Aralık 1995'te CHP Gaziantep Milletvekilliği'ne yeniden seçildi. İngilizce ve az derecede Fransızca bilen Çetin evli ve üç çocuk babası.

Başkanlık seçimi oy tablosu:

ADAYLAR 1.Tur 2.Tur 3.Tur 4.Tur (Final)

Aydın Menderes (RP) 145 28 152 -

Mustafa Kalemli (ANAP) 120 146 169 66

Hikmet Çetin (CHP) 76 94 181 373

Kamran İnan (ANAP) 32 169 28 -

Hayrettin Uzun (ANAP) 31 16 çekildi -

Ekrem Pakdemirli (ANAP) 21 9 Çekildi -

Ayvaz Gökdemir (DYP) 96 61 Çekildi -

İnan çekilmemekte direndi

TBMM Başkanılık seçimi ANAP'ta bunalım yarattı. ANAP Lideri Yılmaz'ın önceki gün başlayan 'parti adayını teke indirme kulisi' dün oylama saatine kadar sürdü. ANAP grup başkanvekilleri, sabah saatlerinde önce İnan, ardından da Kalemli ve Uzun ile görüşme yaptılar. İnan, çekilmeme kararını parti yöneticilerine de tekrarladı. İnan'ın ''Artık bu parti meselesi oldu. RP size oy vermeyecek, iki aday girersek kazanmamız riske girer. Lütfen çekilin'' önerisine ''10 oy alacağımı da bilsem yarıştan çekilmem'' karşılığını verdi. İnan, basın mensuplarının ''Çekilecek misiniz'' sorusuna sinirlenerek, ''Neden çekilmem gerekiyormuş, bundan bir yararınız mı var'' cevabını verdi. Kamran İnan bir ara RP'lilerin yanına giderek durum değerlendirmesi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!