Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan askerlik sistemiyle ilgili açıklama | Yeni sistem ne zaman yürürlüğe girecek?

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğandan askerlik sistemiyle ilgili açıklama | Yeni sistem ne zaman yürürlüğe girecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2019 13:34

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) yürüttüğü çalışma ile, yeni askerlik sisteminde yapılan düzenlemelerde sona gelindi. TBMM Genel Kurulunda, Askeralma Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni askerlik sistemi ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Peki, yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? İşte, askerlik sisteminde yaşanan son gelişmeler...

Haberin Devamı

Zorunlu askerlik süresinde düşüş, kalıcı bedelli askerlik ve yedek astsubaylık gibi köklü değişiklikleri içeriğinde barındıran yeni askerlik sistemi, bugün de TBMM'de görüşüldü. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yeni sisteme dair bilgiler paylaştı. Askerlik sisteminin Meclis'te görüşülmesi ve Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, gözler sistemin ne zaman yürürlüğe gireceğine çevrildi. Peki, yeni askerlik sistemi ne zaman yasalaşacak? İşte, o bilgiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında yeni askerlik sistemine ilişkin açıklamalar yaptı. İşte Erdoğan'ı o açıklamalarından öne çıkanlar:

- Planlı ve bilinçli bir şekilde profesyonel askerliğe geçişi konuştuk. Yığılmaları ortadan kaldırmalıyız. Gerçeklere gözlerimizi kapatamayız

Haberin Devamı

- Yükümlü askerlikle ilgili sıkıntılar ve ihtiyaçlar varsa çözüm ürütmek, ülkenin yöneticileri olarak bizim asli görevimizdir.

- Askerlikte devrim niteliğinde bir reformu hayata geçiriyoruz. Bu, yılların bir beklentisiydi. Bu yılların beklentisini şu anda biz devreye aldık.

- 419 bin TSK mevcudunun 200 bin'e yakını muvazzaf personelden oluşmaktadır.

- Yeni askerlik kanunuyla yükümlülerin yarıya yakını hemen terhis olacak, kalanları görevlerine devam edecektir.

-Bu düzenleme bir yandan profesyonel askerliği yaygınlaştıracak, diğer yandan da bu ülkenin tüm evlatlarının temel askeri eğitimden geçmesini sağlayacak bir anlayışla hazırlanmıştır.

MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU BAŞKANI İSMET YILMAZ'DAN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, askere alma kanun teklifi ile ilgili, “Bedelli çıkacağı beklentisiyle askerliği tecil ettirme, yoklama kaçağı ve bakaya gibi askere gitmeyi erteleyen unsurların azalacağı, ortadan kalkacağı düşünülmektedir. Halihazırda mevcut olan 2 milyon 200 bin yükümlü havuzunun bir daha oluşmayacağı, yükümlülerin zamanında askere gideceği beklenilmektedir” dedi.

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda Askere Alma Kanun Teklifi’ne ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Ortak bir çalışmayla ve ortak akılla Silahlı Kuvvetlerimizin ve ülkemizin gücüne güç katacak bir teklifi hayata geçirirsek bundan Türkiye kazanacaktır. Kanun teklifinde hem halkımızın beklentileri hem de Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçları dikkate alındı. Bu kanun teklifinde askerlik sisteminin sürekliliği sağlanarak, öngörülebilir bir sistem içinde eğitimli insan gücü kaynağının etkin ve verimli kullanılması amaçlandı. Teklifin içeriğinde, bu kamu hizmeti alanlarında birçok yeni uygulama hayata geçirilmektedir. Bu uygulamalardan en önemlisi, bundan sonra bir bedelli yasası çıkarılacağı beklentisinin sona ermesidir. Bu beklentinin sona ermesinin çok önemli sonuçları olacaktır. Bedelli çıkacağı beklentisiyle askerliği tecil ettirme, yoklama kaçağı ve bakaya gibi askere gitmeyi erteleyen unsurların azalacağı, ortadan kalkacağı düşünülmektedir. Hâlihazırda mevcut olan 2 milyon 200 bin yükümlü havuzunun bir daha oluşmayacağı, yükümlülerin zamanında askere gideceği beklenilmektedir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ASKERLİK ERTELEME SÜRESİ 22 YAŞINA KADAR'

Kanun teklifinde askerlik erteleme sürelerinin azaltıldığını söyleyerek, “Lise ve dengi okullarda öğrenim görenler mevcut kanunda 29 yaşına kadar erteleniyordu, yeni kanunda 22 yaşına kadar. Fakülte ve yüksekokulda öğrenim görenler eski kanunda 29 yaşına kadar erteleniyordu, yeni kanunda 28 yaşına kadar. Lise mezunları mezun olduktan sonra üç yıl erteleme hakkına sahipler ve 22 yaşını geçmeyecekler; meslek lisesi mezunları ise -normal liseden mezun olanlar üç yıl erteletebiliyordu- 3+3 yani 25 yaşına kadar askerliklerini erteletebilecekler. Fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler mevcut kanunda 29 yaşına kadar erteletebiliyordu, yeni kanunda 28; yine, kamu görevlisi yurt dışında staj yapabilir, yüksek lisans yapabilir, doktora yapabilir, eski kanunda 35 yaşına kadar erteletebiliyordu, yeni kanunda 32 yaşına kadar; sporcular 38 yaşına kadar erteletebiliyordu, yeni kanunda 35 yaşına kadar; orijinal, bilimsel çalışma yapanlar, araştırma yapanlar 36 yaşına kadar askerliğini erteletebiliyorlardı, yeni getirilen düzenlemeyle bu erteleme yaşı 35'e çekilmektedir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"23 bin 789 subayımız var, 62 bin 174 astsubayımız var, 73 bin 966 uzman erbaşımız var"

Yılmaz, milletvekillerinin sorularını da cevapladı. Yılmaz, asker sayısıyla ilgili soruya, “Bizdeki asker sayısı: 23 bin 789 subayımız var, 62 bin 174 astsubayımız var, 73 bin 966 uzman erbaşımız var. 18 bin 693 -20 bin planladık, dolayısıyla sözleşmeli erbaşta çok geride kaldığımız değil, planladığımız rakam 20 bindi- alınan sözleşmeli erbaş, şu anda aktif görev yapan 18 bin 693. Uzman personelin toplam sayısı 178 bin 866. Yedek subay sayımız şu anda görev yapan 10 bin 833. Erbaş ve er, yükümlü olarak ne kadar? 229 bin 17. Yükümlü personelin toplamı -yedek subay artı er, erbaş- 239 bin 850 kişi. Toplam askerî personelimiz 418 bin 716. Bunlarda sivil memurlar var, işçilerimiz var, bunların da toplamı 38 bin 461. O hâlde ‘Millî Savunma Bakanlığımızın çatısı altında, Silahlı Kuvvetlerimiz dâhil, onlara hizmet edenler dâhil toplam sayı ne kadar’ derseniz; 457 bin 177. Bu rakama Jandarma Genel Komutanlığı da dâhil değil. Jandarma Genel Komutanlığının da 200 bin personeli var, belki 198 bin 989 gibi bir rakam ama 200 bin var ve savaş döneminde Jandarma Genel Komutanlığı Genelkurmayın ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla 457 bin burada var, 200 bin daha koyarsak 657 bin” dedi.

Yılmaz, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“2 milyon 300 bin ertelimiz var, 2 milyon 200 bin havuzda bekleyen insanımız var. Bunları bir şekilde askerlikten muaf da edemiyoruz, bunları bir şekilde askere de alamıyoruz. Bunların 1 milyon 600 bini de üniversite eğitimi dolayısıyla ertelemiş, 460 bin bakayamız var. Peki, bunların sebeplerini araştırmak lazım ki bir daha 2 milyon 200 bin erteleme ortaya çıkmasın diye. Gerçekten, bir anda 106 bin kişiyi terhis edeceğiz. Peki, bir açık olacak mı? Biz olmayacağını -gerek profesyonelleşmeye doğru gidiyoruz gerekse de celp dönemleriyle- yeni gelenlerle bu açığın kapanacağını düşünüyoruz. Daha teknolojik cihazları kullanıyoruz, teknolojik imkânları da kullanıyoruz.”

Haberin Devamı

AK PARTİ GRUP BAŞKAN VEKİLİNDEN EN SON ASKERLİK AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, askerlik sistemini temelden değiştiren ’Asker Alma Kanun Teklifi’ ile ilgili "Bugün ve yarın genel kurulda kanunun görüşmelerine devam edeceğiz. Tüm yetki genel kuruldadır. Ama biz AK Parti grubu olarak, teklif sahibi olarak kanunumuzun arkasındayız" dedi.

AK Partili Bülent Turan, parti genel merkezinde bu akşam yapılacak kapalı grup toplantısı öncesi DHA’ya açıklama yaptı. Turan, kapalı grup toplantısında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, milletvekillerinin teklif ile ilgili soru ve endişelerine cevap vereceğini söyledi. Asker alma kanununun reform niteliğinde olduğunu vurgulayan Turan, "Bunu Türkiye’nin, askerimizin bir ihtiyacı olarak gündeme getirdik. Bu kanunumuzun arkasındayız. Tabii ki her kanunda yapılan eleştiriler, tespitler baş tacı, bunları değerlendireceğiz. Özellikle ’asker’ başlığındaki bir kanunun, uzlaşıyla olmasını isteriz. Dün bütün siyasi parti grup başkanvekilleri ile görüştük. Belli bir uzlaşı sağladık. Ancak isteriz ki uzlaşı en üst seviyede olsun. Herkesin benimseyeceği bir kanun olsun" diye konuştu.

’BAZI MADDELERİN BİR DAHA GÖRÜŞÜLMESİNİ UYGUN GÖRDÜK’

Turan, bu akşam yapılacak AK Parti grup toplantısına değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz prensip olarak kanunun bu hafta geçmesini arzu etmiştik. Gelinen noktada bazı endişelerden dolayı bazı maddelerin, muhalefetin öngördüğü bazı maddelerin bir daha görüşülmesini uygun gördük. Milli Savunma Bakanımızın yurt dışında olması nedeniyle, Komisyon Başkanımız İsmet Yılmaz sunum yapmıştı. Bugün Milli Savunma Bakanımız, yurt dışından geldi. Aynı talebi ilettik. Bugün tekrar Savunma Bakanımızın da gruba bilgi vermesini istedik. Aynı konuyla ilgili Milli Savunma Bakanımızın da kapalı toplantıda bilgi vermesini talep ettik. Milletvekillerimizin soruları varsa, tespitleri, endişeleri, eleştirileri varsa bunları birinci ağızdan duyma, tespit etme imkanı olsun istedik. O yüzden kapalı toplantı yapıyoruz."

’ÜMİT EDİYORUM BU HAFTA BİTİRİRİZ’

Kanun teklifinin görüşmelerinin devam ettiğini ifade eden Turan, "Bugün ve yarın görüşmelere devam edeceğiz. Ümit ediyorum bu hafta bitiririz. Ama muhalefetin bu konuda bize yardımcı olmaması ve uzlaşma imkanı olmama durumunda haftaya bitebilir. Biz kanunun arkasındayız" dedi. Kanun teklifinin erteleneceğine ilişkin iddialarla ilgili olarak da "Tüm yetki genel kuruldadır. Ama biz AK Parti grubu olarak, teklif sahibi olarak bu kanunun bu hafta bitmesini istiyoruz, kanunumuzun arkasındayız" diye konuştu.

GÖRÜŞMELER SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) önceki gün gündeme gelen yeni askerlik yasası için milletvekilleri görüşlerini paylaştı. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, HDP ve BBP sözcülerinin bazı ifadelerde bulunduğu yeni askerlik sistemi, çarşamba günü saat 14.00 itibariyle TBMM gündeminde yer almaya devam edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan askerlik sistemiyle ilgili açıklama | Yeni sistem ne zaman yürürlüğe girecek

DÜN NELER KONUŞULDU?

Mecliste görüşmeleri devam eden yeni askerlik sistemi için gerçekleşen oturumun ilk ayağı dün tamamlandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu,  İYİ Parti İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül,  BBP Genel Başkanı Mustafa Destici yeni askerlik yasası hakkında görüşlerini dile getirdi. Birleşim bugün 14.00 itibariyle devam edecek. İşte, yeni askerlik sistemi hakkında milletvekillerinin görüşleri hakkında detaylar

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Asker gibi ortak paydamızda, ortak değerimizde herkesin kanaatiyle, uzlaşısıyla bir yol almak istiyoruz. Bu kanunun tüm partilerin uzlaşısıyla, ortak aklıyla geçmesi en büyük hedefimiz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, milletvekilleri Askeralma Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde söz aldı.

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, parti olarak teklifi olumlu olarak değerlendirdiklerini, destek vereceklerini belirterek, teklifin yasalaşmasıyla herhangi bir zafiyete yol açılmadan gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Askerlik süresinin kısaltılmasının doğuracağı bazı problemlere değinen Vahapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Temennimiz, terhislerle birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerimizde zafiyete sebep olmayacak şartların sağlanması, bölgesel ve küresel şartların iyi okunarak sağlıklı bir değerlendirme yapılmış olmasıdır. Komisyonda ilgililerden aldığımız bilgiye göre, askerlik çağına gelen 700 bin erkek nüfusa karşılık Türk Silahlı Kuvvetlerinin 400 bin ihtiyacı bulunmaktadır. Bu, silah altına alınanların beşte üçü Kara Kuvvetleri, diğeri de Deniz ve Hava Kuvvetleri tarafından görevlendirilebilmektedir. Yeni sistemle olası zafiyeti engellemek üzere bedelli askerlikten yararlandırılacakların sayısının zorunlu kadro sayısı karşılandıktan sonra belirlenmesi kuralının konulduğu görülmektedir. Buna rağmen, yeni kanunla mevcut yükümlü sayısının terhislerle birlikte yarı yarıya düşecek olmasının özellikle komando birlikleri ile sınır birliklerinde oluşturabileceği zafiyeti önleyici tedbirlerin alınması zaruridir."

İYİ Parti İzmir Milletvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının yeni kanun teklifine ilişkin henüz bir açıklama yapmamasını eleştirdi.

Dervişoğlu, "Genelkurmay Başkanlığının görüşünün ne olduğunu öğrenmeyi murat etmek hem bizim hem de aziz milletimizin hakkıdır. Bu kanun Mecliste görüşülürken Genelkurmay Başkanlığımızı açıklama yapmaya ve konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatmaya davet ediyorum." dedi.

Askerlik süresinin 6 aya inmesiyle kışlaların yarı yarıya boşaltılacağını savunan Dervişoğlu, "Irak'ın durumu ortada; Suriye'deki işler her geçen gün daha kötüye gidiyor; Amerika güneyimize iyice yerleşmeye devam ediyor; siyasal bölücülük, PKK/PYD, Barzani konuları ortada; Yunanistan ise her zamanki gibi pusuda. Etrafında bu kadar çok düşmanı olan bir devlet askeri kadrolarını bu kadar çok boşaltır mı?" diye konuştu.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, vicdani ret konusunda pek çok ülkede düzenlemeler bulunduğunu anımsatarak, "Bizim bu konuda ülkemizde ciddi bir muhafazakarlık, ciddi bir tutuculuk ve ciddi bir ret söz konusudur." dedi.

Bülbül, Avrupa Birliği ülkelerinden 21'inde zorunlu askerliğin bulunmadığını 28 NATO ülkesinin 23'ünde profesyonel ordunun mevcut olduğunu da hatırlatarak, "Bu hakikatler konuşulmadan, bu hakikatler bilinmeden yapılacak olan askerlik yasasının birtakım eksiklikler içereceğini düşünmekteyiz." ifadesini kullandı.

Bedelli askerliğin 15 bin liradan 31 bin liraya çıkarılmasını da eleştiren Bülbül, bu konudaki hesaplamanın asgari ücret üzerinden yapılması gerektiğini savundu.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, 12 ay zorunlu olarak yapıldığında dahi karşılanamayan erbaş ve er mevcudunun, askerliğin altı aya düşmesiyle birlikte zafiyet yaratacağını ve beka sorununun ortaya çıkacağını öne sürdü.

Çelebi, "kısa dönem" ve "uzun dönem" askerlerin bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Terörle mücadele harekatında görev yapan komando kollarında, keşif ve hudut mangalarında, zırhlı ve tekerlekli araç sürücüleri, mürettebatla kullanılan silahlarda yani top, obüs, havan, zırhlı araçlarda, yeni nesil tekerlekli araçlarda, silah üstünde ve personel teçhizatında biz kısa dönem erlere görev vermiyoruz. Yeni yasa ne diyor? 'Şimdi bunlara görev verelim.' Yani sistem birbiriyle çatışıyor."

"Tek tip askerlik" felsefesinin doğru olduğunu ancak mevcut şartlarda tereddütlerinin bulunduğunu anlatan Çelebi, "Bu tereddütler Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları tarafından bizzat ağızlarından duyacağımız şekilde matematiksel olarak bize izah edilmelidir yoksa beka sorunu yaratacağı aşikardır. Milli Güvenlik Kurulu önce bu konuda tehdit algılamalarını değiştirmelidir." diye konuştu.

Bir aylık zorunlu askerliğin kaldırılmasını isteyen Çelebi, "Bunun yerine alternatif olarak afetlerde sivil savunma görevi verebiliriz. Hepsi bulundukları illerde bu eğitimleri alırlar. Afet anında haberleşme, ulaşım, trafiğin düzenlenmesi, arama kurtarma, sıhhi ilk yardım, hasta ve yaralı tahliyesi, yangın söndürme, emniyet, asayiş, yedirme, giydirme, ısıtma, aydınlatma, çadır kurma, bunlar hep bize lazım. Eğer 21 günlük eğitimi kaldırırsak ne oluyor? Gereksiz israf, masraf ve iş yükünü kaldırmış oluyoruz. Orada 5 bin lira harcıyoruz biz. Onu alalım, savunma harcamalarına gönderelim." değerlendirmesini yaptı.

Şahsı adına söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ise bugüne kadar bedelli askerlik nedeniyle toplanan paralarla neler yapıldığı konusunda soru önergeleri verdiğini ve cevap alamadığını belirtti.

Hamzaçebi, CHP'li milletvekillerinin imzaladığı iki kanun teklifinin TBMM'de beklediğini de anımsatarak, şunları kaydetti:

"Darbe Mağdurlarının Haklarının İade Edilmesi Hakkındaki Kanun Teklifi, Kumpas Mağdurlarının Haklarını İade Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi TBMM gündeminde. Komisyon başkanımız burada, milletvekillerimiz burada gelin, bunları gündeme alalım, yasalaştıralım. 27 Mayıs'tan bu yana bütün darbelerde mağdur olmuş insanlar var. Kumpas mağdurlarını hepimiz biliyoruz. Ergenekon, Balyoz gibi kumpas davalarının mağdurlarından devlet kanunla özür diler."

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de yerinden söz alarak, kanun teklifine ilişkin görüşlerini açıkladı.

Destici, askerlik kanunundaki yenilemenin kendilerine göre de bir elzem olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Özellikle asker almayla ilgili ciddi problemlerimiz vardı ve ciddi yığılmalar oluyordu. Dolayısıyla bu kanun teklifini önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. Burada özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Genelkurmayımız, Milli Savunma Bakanlığımız, hükümet uyum halinde öncesinde aylarca görüşerek bu konuyu meclisimize getirmiş olmaları da ayrı ve önemli bir kazançtır. Dolayısıyla bu da önemli bir fırsattır ve fırsatın değerlendirilmesini de çok değerli buluyoruz. Burada birtakım önerilerimiz yok mu? Örneğin, bedelli askerlikle ilgili, bir ay temel eğitimi biz olmazsa olmaz görüyoruz ve bunun yasada bulunmasını da çok önemsiyoruz. Birtakım arkadaşlar bunun ek bir yük, masraf getirdiğini ifade edebilir ama askerlik söz konusu olunca masrafa bakılmaz ve her Türk evladının o şerefli üniformayı giymesini, temel eğitim almasını çok önemsiyoruz."

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da yerinden söz alarak, teklife ilişkin milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.

Turan, "Biz tüm partilerin bu konudaki kanaatlerinden istifade etmek istiyoruz, doğru işi yapmak istiyoruz. Asker gibi ortak paydamızda, ortak değerimizde herkesin kanaatiyle, uzlaşısıyla bir yol almak istiyoruz. Bu kanunun tüm partilerin uzlaşısıyla, ortak aklıyla geçmesi en büyük hedefimiz." dedi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler devam ederken TBMM Başkanvekili Levent Gök, birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerine oturmaması üzerine Gök, birleşimi, çarşamba günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

ASKERLİK SÜRESİ 6 AY OLACAK

Teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.

KALICI BEDELLİ ASKERLİK UYGULAMASI

İstekli olanlardan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. Askerlik çağına girmeden önce yaşları değişenlerin yoklamaları, değişen yaşlarına göre yapılacak. Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri, askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacak.

YOKLAMA KAÇAKLARINA BİR DEFAYA MAHSUS HAK

Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak, kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası kesilecek. Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili olacak.

Yurt dışında en az 3 yıl süreyle fiilen çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.

BAKMADAN GEÇME!