Yazılardan müebbet

Güncelleme Tarihi:

Yazılardan müebbet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 21:23

Tutuklu gazeteciler Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Dündar’ın 50’den fazla köşe yazısı ve Gül’ün haberleri ‘delil’ olarak gösterildi. Dündar’ın 17 -25 Aralık operasyonlarından önceki yazıları hatırlatılıp‘kamuoyunu FETÖ/PDY Terör Örgütü’nün amaçları doğrultusunda yönlendirmeye çalıştığı’ öne sürüldü.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan, MİT TIR’ları haberleri nedeniyle tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili soruşturmayı tamamladı ve 473 sayfalık iddianame hazırladı.

Gül ve Dündar’ın ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek’, ‘Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak’, ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ ve ‘Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etmek’ten ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve 35 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianame, Selam-Tevhid örgütüne kumpas davası ile birleştirme talebiyle İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianamede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı müşteki olarak yer aldı.

Haberin Devamı

ISRARLA HABER YAYINLAMAK

İddianamede ‘17 - 25 Aralık operasyonları, MİT’ TIR’larının durdurulması ve Reyhanlı ve Cilvegözü terör saldırılarıyla ilgili’ suçlamalar sıralanırken “Şüphelilere FETÖ/PDY terör örgütü tarafından verilen görev...” ifadesi kullanıldı.

Dündar’ın 50’yi aşkın köşe yazısı delil olarak gösterildi ve özetle şöyle denildi: “Dündar, 17 Aralık girişiminden 2 hafta kadar önce ve 25 Aralık girişiminden 1 gün önce Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetine yönelik girişimlerden haberdardır. 3 Aralık 2013 tarihli ‘Siyasette Nasıl Geldiysen Öyle Gidersin’ başlıklı, 24 Aralık 2013 tarihli ‘Piyonlar Devrildi Sıra Şahlarda’ başlıklı yazılarıyla kamuoyunu FETÖ/PDY Terör Örgütü’nün amaçları doğrultusunda, yönlendirmeye, 17 ve 25 Aralık girişimlerini meşrulaştırmaya çalışmaktadır.”

İddianamede MİT TIR’ları haberleriyle ilgili de “Dündar ve Gül’ün, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini, El Kaide Terör Örgütü’ne yardım ediyor kurgusuyla Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılatma amacı doğrultusunda, görüntüleri ve inceleme raporlarını 7 Haziran seçimlerden bir hafta önce ısrarla yayınladıkları tespit edilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

ŞOKE OLDUM

AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Dündar ile Gül’e istenen hapis cezaları için “Şoke oldum” ifadesini kullandı. Tepkisini sosyal medyada dile getiren Hahn, orantılılığın hukukun vazgeçilmezi olduğunu belirterek “Herkes bağımsız ve şeffaf bir soruşturma hakkına sahiptir. Bu hakka saygı gösterilmelidir” dedi. Hahn, AB üyeliği için müzakere eden bir ülke olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) uygun olarak ifade özgürlüğünün de aralarında bulunduğu insan haklarına saygıyı güvence altına alması gerektiğini belirtti.  (Güven ÖZALP / BRÜKSEL)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!