Yayalar, 78 milyar 931 milyon lira trafik cezası ödedi

Güncelleme Tarihi:

Yayalar, 78 milyar 931 milyon lira trafik cezası ödedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2001 00:00


İstanbul'da geçen yıl, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na uymadıkları gerekçesiyle 9 bin 286 yayaya, toplam 78 milyar 931 milyon lira para cezası kesildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 1998 yılında 1258 yayaya 204 milyon 800 bin lirası peşin olmak üzere 3 milyar 820 milyon lira, 1999 yılında 948 yayaya 162 milyon 400 bin lirası peşin olmak üzere 5 milyar 140 milyon 180 bin lira, 2000 yılında da 1286 yayaya 78 milyar 931 milyon lira para cezası uygulandı.

'Param yok' mazaret değil

Uygulama sırasında genellikle ''Param yok'' mazeretini öne süren yayalara, Trafik Ceza Tutanağı düzenlenerek ihbarnameli para cezası öngörüldü. Parası ve kimliği olmayanlar hakkında da, beyanına göre yine ihbarname tanzim edildi. Ancak bu tutanağa, ''Beyanına göre tanzim edilmiştir'' ibaresi konuldu.

Kimliği olmayan, hareketleri şüphe arz eden veya çelişkili beyanlarda bulunan kişiler ise, suç unsuru bulunup bulunmadığının belirlenmesi amacıyla ilgili karakollara teslim edildi.

Bu uygulamalar genellikle, halkın ve taşıt trafiğinin yoğun olduğu Taksim Meydanı, Sirkeci Meydanı, Vatan Caddesi Lahor Meydanı, Sahil Kennedy Caddesi ışıklar, Millet Caddesi Fındıkzade ışıklar, Beşiktaş Meydanı, Kadıköy Rıhtım Caddesi, Üsküdar İskele Meydanı, Bağdat Caddesi Galippaşa Camii önü, Şaşkınbakkal ışıklar, Yeşilyurt Çarşısı, bölge trafik mıntıkasında otoyola giren yayalar ile Selimpaşa ve Marinışıklı kavşaklarında yapıldı.

Cezayı saçma buluyorlar

Polis yetkilileri, yayaların yarattığı en büyük sorunun, önce trafik polisinin işaretine daha sonra ışıklara bakmaları gerekirken, yola bakarak geçmeye çalışmaları ve araçların arasına rastgele dalmalarının oluşturduğunu bildirdiler.

Hatalı davranan yayaların üzerinde kimlik bulunmaması ya da kimlikleri yanında olduğu halde ibraz etmemeleri ve yayalara da trafikcezası kesilebileceğini bilmemelerinin kendilerini güç durumda bıraktığını belirten polis yetkilileri, cezaların sadece araç ve sürücülere yönelik olduğunu düşünen yayaların, ceza yazmak isteyen trafik polisine 1-2 saniyede karşıdan karşıya geçmelerinin bu kadar büyütülmemesi gerektiği mazeretini ileri sürdüklerini söylediler.

Her zaman araçların durup kendilerine yol vermesini bekleyen yayaların, yayalara ceza yazılmasını da ''saçma'' bulduklarını ifade eden yetkililer, Anadolu'dan gelen vatandaşların da, trafik kurallarını bilmemeleri ve uygulanan ceza konusunda da bir fikir sahibi olmamaları nedeniyle zaman zaman trafik polisi ile aralarında tatsız olayların çıkmasının da engellenemediğini kaydettiler.

Yasalar ne diyor?

2918 sayılı Trafik Kanunu'nun 68. maddesi, yayaların uyacakları kuralları düzenliyor. Bu maddede yayaların, taşıt yolu bitişiğinde ve yakınında yaya yolu, banket veya boş alan varsa burada yürümek zorunda olduğu ifade ediliyor.

Aynı maddede, imkan olmadığı takdirde gerekli tedbirler alınarak yayalardan taşıt yolunun solunu kullanmaları, geçiş yerleri olarak da,yaya ve okul geçidinden varsa ışıklara uyarak, yoksa kontrollü bir şekilde karşıya geçmeleri isteniyor.

Kanunda, yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların, trafiği engelleyecek, tehlikeye düşürecek şekilde davranışlarda bulunmaları, saygısızca kullanmaları halinde para cezası ile cezalandırılacakları belirtiliyor. (aa)






Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!