Yavaş ol, tatlım!

Güncelleme Tarihi:

Yavaş ol, tatlım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ünlü superstar Diana Ross da İngiliz sınır polisinin azizliğine uğradı. Vücut aramasına karşı çıkınca beş saat süreyle gözaltına alındı. Ross'un gözaltına alınması İngiltere'de ayrımcılık ve ırkçılık tartışmalarını alevlendirirken, vücut araması yerine el detektörü kullanılması tartışmalarını da gündeme getirdi.

İngiliz sınır polisi, İngiltere'ye girmek isteyenlere karşı ters, kaba hatta ırkçı tutumuyla tanınır. Ada halkının her türlü paranoyası sanki sınır polislerinde yoğunlaşmıştır. Hernekadar sınırda Commonwealth üyesi, AB üyesi, Amerikalı ve Kanadalı ve diğer... gibi kategorilerde kuyruğa girip muamele görülse de bu kez bir Amerikalı hem de oldukça ünlü bir Amerikalı İngilizlerin kadrine uğradı.

22 Eylül Çarşamba günü makyajsız ama gayet şık bir siyah kadın kara gözlüklerinin ardından umarsızca etrafı süzerek, Londra'nın Heathrow Havaalanına geldi. Concorde'a binerek New York'a geri dönecekti. Bu Supremes grubunun solisti 1960'ların ikonu ve 80 ve 90'ların superstarı Diana Ross'tu. Gelecek ay piyasaya çıkacak albümü ve single'ı hakkında konuşmak üzere firması EMI ile görüşmek üzere Londra'ya gelmişti ve klip çekimi için New York'a dönüyordu.

ELLE ARATMAM

Diana Ross, sıradan güvenlik önlemi olan metal detektöründen geçti ve alarm çaldı. Geniş enli gümüş kemeri alarmı harekete geçirmişti. Bunun üzerine kadın memur, rutin işlemi yaparak Diana Ross'u aramaya başladı. Ancak kadın memur Ross'un vücudunu elledikçe, yıldız da sükunetini kaybetmeye başladı. İddiaya göre, ‘‘senin hoşuna gidiyor mu?’’ diye bağırarak polis memurunun göğüslerini yoklamaya başladı. Buna rağmen Diana Ross'a uçağına yetişmesi için izin verildi. VIP salonunda toplanan gazetecilere, ‘‘çok kızgınım. Sizi ararken memelerinizi ellediklerini biliyor muydunuz? Bu çok aşağılayıcı. Niye dünyanın diğer havameydanlarında yapıldığı gibi bir el detektörü kullanmıyorlar? Bir erkeğin apış arasını ellemiyor değil mi?’’ diye köpürdü. Sonra uçağına bindi. Kalkışa 10 dakika kala, 10.30'da altı polis memuru uçağa girerek, Ross'u göz altına alarak uçaktan indirdi. 5 saat sonra götürüldüğü polis merkezinden çıkabildi. Polis sözcüsü, Ross'un sorgulandığını ve hakkında yasal işlem yapılmayacağını açıkladı. Ross da sakinleşmiş ve bir star için halkla ilişkilerin önemini hatırlamıştı. Kendisini bekleyen Mercedes'e binerken, ‘‘İngiltere polisi harika,’’ diyerek gülücükler saçtı.

ÖNLEMLERİ DEĞİŞTİREMEYİZ

Sonra bir basın açıklaması yaparak, kadınları vücut aramasına karşı çıkmaya çağırdı. ‘‘Dünyanın hemen hemen tüm havaalanlarından geçtim ve hiç birinde böylesine bir vücut aramasına tabii kalmadım. Ben dokunmasını seven bir insanım, bana dokunulmasına aldırmam, ama bu şekilde bir temas fazlasıyla özeldi,’’ dedi. Havaalanı polisi ise, güvenlik önlemlerini ne kadar ünlü olurlarsa olsunlar yolcuların duyarlılıklarına göre ayarlayamıyacağı açıklamasıyla yetindi.

Ross'un gözaltına alınması İngiltere’de, yaşlılara ayrımcılık (Ross 55 yaşında), cinsiyet ayrımcılığı (Ross bir kadın) ve ırkçılık (Ross bir siyah) gibi bir dizi tartışmayı alevlendirdi. Bazıları, havaalanlarındaki aramanın el detektörleriyle yapılması için kampanya başlatırken, bazıları da güvenlik söz konusu olunca bir süperstarın bile ayrıcalığı olamıyacağını savundu. İngiltere sınır polisi mi? Onlar hálá aynı. İngiltere'ye yolu düşeceklere kolay gelsin!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!