Yatırımcı kendine bankadan daha fazla güveniyor

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcı kendine bankadan daha fazla güveniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2009 10:08

İngiltere'de Financial Times/Harris işbirliğiyle yapılan kamuoyu yoklamasına göre, bireysel yatırımcılar, yatırım ve tasarruflarını koruma konusunda kendilerine; bankalar, finansal danışmanlar ve kooperatiflerden daha fazla güvendiğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

FT, 6 bin 324 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anketten çıkan sonuçları değerlendirdiği analizde, kamuoyu yoklamasının hane halkının parasını nerede değerlendireceği ile ilgili büyük oranda belirsizlik içinde olduğu ortaya koydu.

Analizde, anket sonuçlarının, finansal krize rağmen abd, İngiltere, fransa, Almanya, italya ve İspanya'da yaşayanların birçoğununun geçen iki senedeki yatırım seçimlerinde veya yatırım yaparken aldıkları riskin miktarında değişiklik olmadığını gösterdiği belirtildi.

David Oakley’in Pazartesi günü yayımlanan "Savers losing faith in banks" başlıklı analizinde şu ifadelere yer verildi:

"Bütün ülkelerde ankete katılanların çoğu, tasarruflarının ve yatırımlarının korunması için en çok kime güvendikleri sorusuna cevap olarak kendilerini gösterdi.

Haberin Devamı

Bankalar ve kooperatifler, uzak arayla ikinci sırada yer alırken, çok az sayıda kişi yatırım şirketi danışmanı veya borsa simsarlarına güvendiğini söyledi.

[Katılımcıların] Çoğu, şu anda yaşanan finansal kriz döneminde en az kime güvendikleri sorusuna ise bankalar, kooperatifler ve yatırım şirketi danışmanları cevabını verdi.

"The Share Center aracı kurumu vasıtasıyla yatırım yapan Andy Bedwell adındaki İngiliz müşavir, 'Geçtiğimiz birkaç sene içerisinde üç ya da dört bağımsız finans danışmanına gittim ama hiç birinden aldığım hizmet beni etkilemedi. Bu kişilerden hiçbiri zihninde benim için en uygun olan şeyi düşünüyormuş gibi görünmedi' dedi.

"'Kendi analizimi yapmayı öğrendim ve parayı nereye koyacağım konusunda kendi kararlarımı vermeye başladım."

Anketin sonuçlarını değerlendiren analizde, aynı zamanda hükümetlerin yatırımcılara sağladığı korumaya yönelik güven eksikliğinin de altı çizilirken, ankete katılanların çoğunun yatırımcıların yeterince korunmadığını düşündükleri de belirtildi.

Ülkelere göre sonuçların da ortaya çıkarıldığı ankette tercihlerin farklılık göstermesi de dikkat çekti.

FT'deki analizde, italya ve fransa'da katılımcıların çoğunun gayrimenkul yatırımı tercih ettiği, Almanya, İspanya ve İngiltere'de mevduat hesaplarının öne çıktığı belirtilirken, abd'deki tercihin ise mevduat hesabı ve hisse senetleri ile bonolar arasında bölündüğünü söylendi.

Haberin Devamı

Analizde, İngiltere, Almanya ve fransa'daki katılımcıların çoğu iki yıl öncesi ile kıyaslandığında, hisse senetlerine yatırım konusunda fikirlerini değiştirmediklerini sonucu ortaya çıkarken, italya'da ankete katılanların çoğu ise hisse senetlerine yatırım yapma isteklerini azaldığını söyledi.

İspanya ve abd ise katılımcılardan hisse senetlerine yatırım iştahının arttığını söyleyenler ile bu isteklerinin azaldığını söyleyenler arasında dengeli bir dağılım olduğu görüldü.

KÜRESEL TEHDİT ALGISIAnalizin sonunda ise yatırımcıların küresel güvenlik konusundaki tehdit algısına yer verildi. Katılımcıların verdikleri cevaplardan çıkan sonuçlara göre, İngilizler, İspanyollar ve Almanlar, abd'nin küresel güvenlik için en tehlikeli ülke olduğunu söylerken, Fransızlar en çok çin'den, İtalyanlar iran'dan ve Amerikalılar da ırak'tan korktuğunu belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!