Yaşar Öz'e beraat

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Öze beraat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Pasaportta sahtecilik ve ruhsatsız silah bulundurmaktan 6 yıl hapis istemiyle yargılanan Susurluk'un kilit ismi Yaşar Öz, delil yetersizliğinden beraat etti. Bakırköy 3. Asliye Ceza Mahkemesi, yakalandığından Öz'ün evinde ele geçen Tarık Ümit adına 2 yeşil, 17 Türk, 8 ingiliz pasaportu ve 5 adet silahın daha sonra bulunamadığını, bu nedenle delillerin yetersiz olduğuna karar verdi.

Susurluk skandalının kilit isimlerinden Yaşar Öz, pasaportta sahtecilik, ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından 6 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada, ‘şüphe sanık lehine kullanılır’ gerekçesiyle, delil yetersizliğinden beraat etti.

Susurluk'taki kazadan sonra İstanbul DGM tarafından açılan davada, ‘Cürüm işlemek için çete oluşturmak’ suçundan sanık olan Öz hakkında soruşturma başlatılmış, 1994 yılında Ataköy'deki evinde yapılan aramada seri numaraları silinmiş 9 mm çapında Smith Wesson ve Barabellum ile markası ve seri numaraları silinmiş 3 adet silah, 43 adet mermi ele geçirilmişti. Eşref Cuğdar adına düzenlenmiş bir adet silah taşıma ruhsatı, ehliyet ve pasaport, Tarık Ümit adına düzenlenmiş 2 yeşil pasaport, 17 Türk, 8 İngiliz pasaportu ile sahte pasaport düzenleme işlemlerinde kullanılan belgeler bulunmuştu.

AĞAR İSTEMİŞTİ

Öz götürüldüğü Emniyet Müdürlüğü Mali Şube'den serbest bırakılırken, evinde ele geçen silah, pasaport ve diğer belgeler, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın isteği üzerine Ankara'ya gönderilmişti. Öz'ü serbest bırakan Mali Şube yetkilileri hakkında ise daha sonra dava açılmıştı. Sanık polis müdürlerinden Mestan Şener, emri Ağar'dan aldığını belirterek, Ağar'ın, ‘‘Biz Tarık Ümit ve Yaşar Öz'ü yurtdışında PKK ile ilgili çalımalarda kullanıyoruz’’ dediğini öne sürmüştü.

DGM'den görevsizlikle gelen dosyalarla ilgili Yaşar Öz hakkında, ruhsatsız silah bulundurma ve sahte pasaport düzenleme suçlarından Bakırköy 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne toplam 6 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı. 1 yıldır devam eden duruşmalar sonunda, suça konu pasaport ve silahların tüm yazışmalara rağmen bulunamadığını öne süren mahkeme, Öz'ün hakkında isnat edilen suçlamaları kanıtlayacak delil elde edilmedeğini belirtti. Öz mahkemede, ‘‘Benim zaten taşıma ruhsatlı silahım var. Başka silaha ihtiyacım yok. Devlet sırrı olması nedeniyle evimde saklıyordum. Sahte pasaporta da ihtiyacım yok. Kırmızı, yeşil ve özel pasaportlarım var. Bu pasaportları kimin düzenlediğini söyleyemem. Mali Şube'de serbest bırakıldıktan sonra sözkonusu silah ve pasaportlara neler olduğunu bilmiyorum’’ demişti.

KAÇAKÇILIK DAVASI

Evde ele geçen Tarık Ümit adına düzenlenmiş Belçika pasaportunun çalıntı olduğu bildirildi. Pasaportlar hakkında savcılığa gelen yazıda ise Ümit'in Belçika'da uyuşturucu kaçakçısı olarak tanındığı belirtildi.

Tutukluluğu süren Öz hakkında, 1993 yılında triptiği geçmiş Wolkswagen marka bir otomobili, Muhammed isimli bir İranlı'dan, ortağı Mehmet Emir Torun ile birlikte satın aldığı gerekçesiyle, 2 yıl hapis cezası istemiyle açılan kaçakçılık davası ise sürüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!