Yaşamın aynası, destanlar

Güncelleme Tarihi:

Yaşamın aynası, destanlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yapı Kredi, Kazım Taşkent Dizisi'nde eski Türk destanlarını yayımlıyor.

Yapı Kredi'nin kurucusu Kazım Taşkent'in anısını yaşatmak için hazırlanan Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi, ortak insanlık mirasının ürünü klasik yapıtları yayımlıyor. Yapı Kredi Yayınlarından çıkan bu dizinin iki seçkin örneği Türk destanlarından 'Nartlar Asetin Halk Destanı' ve 'Altay Destanı Maaday-Kara'.

Kuzey Kafkasya halklarının ortak ürünü olan Nart Destanı; yurtsever, savaşçı ve korkusuz ama bir çocuk saflığındaki sevgi dolu kahramanları; bilge ve güçlü kadınları, paylaşımcılığı, konukseverliği ve görkemli törenleriyle geçmiş bir zamanın özgün yaşanmışlığını günümüze yansıtıyor.

İkinci destan olan Maaday-Kara'yı Sazon Saymoviç, 1964 yılında Aleksey Grigoreviç'in anlatımından derledi. Destanı Altay Türkçesinden Türkiye Türkçesine çeviren ise Prof.E mine Gürsoy-Naskali. Maaday-Kara Güney Sibirya'da yaşayan Altay Türklerinin destanı. Destanın odak noktası olan ölüm korkusu ve ölümsüzlük anlayışı, iki nesli temsil eden baba Maaday Kara ve oğlu Kögüdey Mergen'in yaşamına sığdırılarak anlatılıyor. Bir şaman prototipini oluşturan kahraman Kögüdey Mergen, hayatın sırrını çözmek, annesi ve babasını ölüler diyarından yeryüzüne geri getirmek, sürülerini ve halkını ölümün pençesinden kurtarmak için yeraltı dünyasına iner. Bu dünyayı ve öbür dünyayı algılayış biçiminin şamanist düşünce doğrultusunda işlendiği destanda, yer yer Budizm ve Lamaizm etkileri görülüyor.

Nartlar, Asetin Halk Destanı

Çeviren: Kayhan Yükseler, 377 sayfa, 3 milyon TL.

Altay Destanı

Maaday Kara

Hazırlayan: Emine Gürsoy-Naskali 374 sayfa, 3 milyon TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!