Yaşam Kitabı

Güncelleme Tarihi:

Yaşam Kitabı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Millennium Projesi: Yönetmenlerin Gözüyle 2000’’ kapsamında gerçekleştirilen ve farklı ülkelerde yaşanacak hayali 31 Aralık 1999 gün ve gecelerini konu alan filmlerden Hal Hartley'in ‘‘Yaşam Kitabı’’ bugün son kez gösteriliyor. İlk iki gösterimi Pazar günü Atlas sinemasında gerçekleşen film, bu kez Moda sinemasında görülebilir.

Amerikan bağımsız sineması denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Hal Hartley ve filmi, projenin ağır toplarından. Hikaye kısaca şöyle: 31 Aralık 1999 gecesi İsa ile güzel yardımcısı Magdalena, New York'taki JFK Havalimanı'na inerler. Bir kıyamet tablosunu andıran şehri, İsa'nın bakış açısından izleriz. Şeytanla boğuşan, Tanrı'nın gazabına uğrayıp cennetten kovulmayı göze alan İsa'nın önemli bir sorunu vardır: Acaba insanlar kurtarılmaya değer mi?

Hızlı bir kurgu, kalp atışı ritmini andıran tempolu bir müzik ve zamana karşı yarışan İsa... Hartley'in öyküsü kadar oyuncuları da cezbediyor. İsa rolünde, son yılarda sinemanın en ilginç erkek yüzlerinden biri olarak sivrilen David Byrne var. Magdelena'yı ise, rock dünyasının en ilginç kadın şarkıcılarından biri olan P.J. Harvey canlandırıyor.

Hal Hartley kendisiyle yapılan bir söyleşide, filminin de temasını oluşturan bin yıl sonu ve kıyametle ilgili görüşü sorulduğunda şunları söylüyor: ‘‘Kıyamet beklentisi çok anlamsız, zaten benim filmimin çıkış noktası da varolan Amerikan toplumu. İnsanlar kıyamet için senaryo üreteceklerine etraflarına baksalar yeter.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!