Yasa taşa takıldı

Güncelleme Tarihi:

Yasa taşa takıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 00:00

Güneydoğu’da son günlerde artan olaylar ve çocukların taş atmayı sürdürmesi üzerine AK Parti yönetimi taş atan çocuklara verilen cezayı azaltan yasa tasarısı görüşmelerini “yoğun gündem” gerekçesiyle bir süre erteleyecek.

İZİNSİZ GÖSTERİLERE POLİS MÜDAHALESİ

ABDULLAH Öcalan’ın yeni cezaevine aktarılmasının ardından başlayan gösteriler nedeniyle taş atan çocuklara verilen cezayı azaltan yasa tasarısı görüşmeleri erteleniyor. Tasarı, “Meclis gündeminin yoğunluğu” sebep gösterilerek bir süre bekletilecek. Ancak, son gösterilerde çocukların taş atmaya devam etmesi, İdil’de öğretmenevinin taşlanması AK Parti milletvekillerinin tasarıya yönelik kuşkularını artırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki gün İstanbul’da, “Serap’ı molotofla yakanlar mı masum” diye konuşması da milletvekillerini cesaretlendiriyor. Grubun nabzını tutan AK Parti yönetimi de tasarının, Meclis gündeminin yoğunluğu nedeniyle ele alınmasını bir süre erteleme kararı aldı.

Koğuş hijyenik

Öte yandan Öcalan’ın yeni koğuşu ile ilgili tartışmaya hükümet üyeleri, “Muhatap almama” ve tansiyonu daha da yükseltmemek gerekçesiyle temkinli yaklaşıyor. Ancak, şu değerlendirmenin yapıldığı da öğrenildi: “Yeni koğuş nasıl yapılırsa yapılsın zaten beğenilmeyecekti. Daha önce zehirlendiğini iddia edenler, saç kıllarını Avrupa’ya götürüp tahlil ettirdiler, yalan çıktı. Bunu yapanlar sıkılmadı, utanmadı. Şimdi de aynı şey yapılıyor. Bu koğuşun öncekine göre daha hijyenik olduğu ortada. Öncekinde tuvalet ayrı değildi, burada ayrı. Pencere konusunda iddiaların haksızlığı da ortaya çıktı. O pencereler her hangi bir evin pencere yüksekliğinden farklı değil. Tavan da indirilmediğine göre bu iddialar ne? Ancak sinek böcek girmesin diye pencerelere takılan elek var. Belki bu elek kaldırılabilir.”

Ocakta gelirler

Koğuşu incelemek üzere Avrupa İşkence Önleme Komitesi üyeleri İmralı’ya Ocak’ta gelebilecek. Bu gecikme Noel tatilinin yaklaşması ve yazışmaların alacağı zamandan kaynaklanıyor.

Davalara çocuk ağır ceza bakacak

BU hafta içinde TBMM Adalet Komisyonun’da ele alınması beklenirken erteleme kararı alınan tasarıyla Terörle Mücadele Kanunu’nun bazı hükümleri yürürlükten kaldırılacak. Doğu ve Güneydoğu’daki gösterilerde polise taş attıkları için 30 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 115 çocuğun davası özel yetkili ağır ceza mahkemelerinden alınıp çocuk ağır ceza mahkemelerine verilecek. Terör suçlarında cezaları artıran hükümler, 18 yaşın altındaki çocuklara uygulanmayacak. Yargılanan çocuklar için istenen cezalar yarı oranında düşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!