Yardıma gitmeyen kaptan tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Yardıma gitmeyen kaptan tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘‘Balık yiyorum, denize çıkamam’’ diyerek Bozcaada'da geçen hafta 5 kişinin öldüğü deniz kazasında kazazedelere yardıma gitmeyen kaptanı mahkeme tutukladı.

Türk ceza tarihinde ilk kez rastlanan tutuklama kararına yol açan olay, geçen Cumartesi Bozcaada'da bir teknenin batmasıyla gelişti. Bir düğüne yetişmek için Sarıkız adlı tekneyi kiralayan bir grup çalgıcı, kaza geçirdi. Alabora olan tekne battı, çalgıcılar denize düştü. Kazada, Hamit Çevik ile Muhittin Albayrak, Sefer Ergüder, Hasan Ersöz, Ömer Taşören ve Ercan Yurdakul balıkçı teknelerince kurtarılırken, Yahya Fidan, Murat Acar, Şahin Güner ve Birol Uslu yaşamını yitirdi. Ali Çınar ise aramalara rağmen bulunamadı.

Yardım istediler

Kurtarma çalışmaları sırasında Bozcaada Kaymakamı Mustafa Yiğit ile İlçe Emniyet Amir Vekili Başkomiser Ekrem Hayri Genç, limandaki ‘Motali’ isimli yatın kaptanı Erhan Uzunyayla'dan yardım çalışmalarına katılmasını ve teknenin üzerindeki projektörleri yakarak, yardımcı olmasını istediler. Ancak yatın kaptanı, ‘‘Şimdi balık yiyiyorum, denize çıkamam’’ diyerek kurtarma çalışmalarına katılmayı reddetti.

Gözaltına alındı

Bunun üzerine yat kaptanı, ertesi gün yardım etmediği gerekçesiyle gözaltına alınıp savcılığa sevkedildi. Uzunyayla, Bozcaada Savcısı Bahadır Yakut tarafından ifadesi alındıktan sonra mahkemeye gönderildi. Sulh Ceza Mahkemesi'nde önceki gün görülen duruşmada, hakim Feyzullah Taşkın, TCK'nın 380'nci maddesine ek olarak çıkarılan, 4922 sayılı Deniz Kanunu'nun 14, 15 ve 24'üncü maddelerine göre, Uzunyayla'yı tutukladı.

Düşman bile olsa

‘Batan Düşman gemisi bile olsa, kazazedelere yardım etmeyi’ şart koşan 4922 sayılı Deniz Kanunu'nu, çiğneyen Uzunyayla'nın, ‘Lâkayd ve kayıtsız kalmak, toplumsal infaale sebeb olmak’ suçuyla 1-3 ay arası hapis ve 3-6 ay denizden men cezası istemiyle yargılanacağı belirtildi. Uzunyayla'nın avukatları karara itiraz etti. Ancak, üst mahkeme itirazı kabul etmedi. Alabora olan teknenin sahibi Hamit Çevik de ‘‘Dikkatsizlik ve tedbirsizliği nedeniyle, ölüme sebebiyet vermek’’ suçuyla tutuklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!