Yaratıcılık kabiliyeti çok gelişmiş olanların nevrotik oldukları doğru mu?

Güncelleme Tarihi:

Yaratıcılık kabiliyeti çok gelişmiş olanların nevrotik oldukları doğru mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 09:20

Yaratıcılık kabiliyeti çok gelişmiş insanların duygu ve düşünceleri nasıl oluyor? Bilim insanları bu konuda ne diyor? Yaratıcılık kabiliyeti çok gelişmiş olanların nevrotik olduklarımı doğru mu? İşte sorularınız cevabı..

Haberin Devamı

Günümüz psikologları, Sör Isaac Newton’ın nevrotik, Charles Darwin’inse panik bozukluğa sahip olduklarını söylüyor. Newton’ın genelde sinirli bir mizacı olduğu ve sıkça depresyon yaşadığı bilinmekte. Darwin’in ise strese bağlı baş dönmesi ve mide bulantısı yaşadığı sanılıyor.

Bu dahilerin yaşadıkları sıkıntıların ardında tam olarak ne vardı bilemiyoruz ama günümüz araştırmaları yaratıcılık ve nevrotik eğilimler arasında güçlü bir bağlantı olduğunu söylüyor. Aslında çoğumuzda nevrotik eğilimler olabilir. İşaretleriyse şunlar; aşırı şefkat ihtiyacı, plan ve organizasyon yapamama, güvensizlik, odaklanma sorunu, kimi zaman da saldırgan ve düşmanca tutumlar. Nevrotik ve normal kişilik arasında belirli bir ayrım çizgisi yok. En basit yorumuyla sinirlilik hali olarak özetleniyor ve temelinde kaygının olduğu biliniyor. Yaşanan kaygının gizlenme isteği, dışarı birbirinden farklı şekillerde vurulmasıyla sonuçlanıyor. Nevrotik kişiler güven, dikkat ve şefkat ihtiyacı duyuyor olsalar da bunu başkalarına gösterme konusunda zorlanıyorlar.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, yaratıcılık seviyesi çok yüksek olan nevrotik insanları incelediklerinde şunu gördüler: Bu insanların yoğun şekilde ürettikleri negatif düşünce ve duygular alın korteksinin ön kısmında oluşuyor ve burada yaratılan aktivite, beyinleri dinleniyor olsa da asla dinmiyor. Beynin bu bölgesi normalde risk değerlendirmesi sırasında aktif hale gelmekte. Dolayısıyla, aşırı çalışması, beraberinde sürekli bir risk değerlendirme işlemi yapıldığını gösteriyor. Bu nedenle nevrotik insanlar dış dünyada gelişen her şeyi kendilerine karşı oluşan bir tehdit olarak algılamaya başlıyorlar. Tabii beyin çok fazla risk değerlendirmeye maruz kalınca amigdala bölgesi de devreye giriyor. Bunun sonucunda korku ve kaygı duyguları artıyor. Ancak beyinde gerçekleşen bu işlemin olumlu tarafları da var. Beyinleri çok yoğun bir değerlendirme sürecine girdiğinde, sorunlar için yaratıcı çözümler geliştirme becerileri artıyor. Çünkü yaratıcılığı getiren şeylerden biri, nevrotik eğilimlere sahip olmaya yol açan bu süreç.

Haberin Devamı

Tabii tüm yaratıcı insanların aynı mekanizmayı kullandıklarını söyleyemeyiz. Ayrıca bir de nevrotik insanların çoğunun bu yaratıcılık sürecini harekete geçiremedikleri ortada. Araştırmacılar, nevroza bağlı yaratıcılığın harekete geçirilebilmesinin pek de kolay olmadığını, bunun için kişinin önce takıntılarını sorgulaması gerektiğini söylüyor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!