Yapay mesane nakli yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Yapay mesane nakli yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2002 12:24

Amerikalı bir cerrah, dünyanın ilk yapay mesane naklini yapmaya hazır olduğunu söyledi. Boston Çocuk Hastanesi'nden Dr. Anthony Atala, BBC'ye yaptığı açıklamada, gerekli izni aldığında, laboratuvarda geliştirilmiş mesaneyi bir hastaya nakledeceğini bildirdi.

Atala, mesane naklinden başarılı sonuç alınması halinde zarar görmüş kalbi yeni kaslarla onarmaya ve hatta böbrek geliştirmeye çalışacağını söyledi.

Laboratuvarda geliştirilmiş mesanenin, bu organı kanser, enfeksiyon ya da yaralanma sonucu tahrip olmuş kişilere nakledilebileceği belirtildi.

Boston'daki Harvard Tıp Okulu ve Çocuk Hastanesi Doku MühendisliğiLaboratuvarı'nda iki yıl önce, 6 köpeğe yapay mesane nakledilmişti.

Hayvanların mesanelerinden alınan doku örnekleri, yapay organ üretiminde kullanılmak üzere, kas hücreleri ve mesane deri hücreleri geliştirmekte kullanılmıştı. Böylece elde edilen dokuya köpek mesanesişekli verilmiş ve organ denek hayvanlarına yerleştirilmişti. Yapay mesane nakledilen köpekler rahatlıkla idrarlarını yapabilmişlerdi.

Dr. Atala, şimdi insana yapay mesane nakli yapmak için ABD Gıda veİlaç dairesi'nin iznini bekliyor ve bu izni kısa sürede alabileceğini ümit ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!