Yanlışlık sarstı arılar soktu bankalar yıktı

Güncelleme Tarihi:

Yanlışlık sarstı arılar soktu bankalar yıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2007 13:15

Adı yanlışlıkla sahte bal üreticileri listesine karışan Binbirçiçek, 1 milyon YTL'lik zararını karşılamak için bankalardan aldığı krediyi bu kez sektördeki sorunlar nedeniyle ödeyemeyince zora düştü.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Necla Yılmaz'ın haberine göre yarım asırlık geçmişe sahip Binbirçiçek markalı balın üreticisi Orbal Arıcılık, zor günler yaşıyor. 2005 yılında Tarım Bakanlığı'nın yayımladığı sahte bal üreticileri listesine adı yanlışlıkla karışan ve bu yüzden 1 milyon YTL zarara uğrayan Orbal Arıcılık, bu zararı karşılamak için bankalardan aldığı kredileri de sektörde yaşanan kriz nedeniyle ödeyemedi. Bankaların hacze başladığı Orbal'ın üretimi yüzde 40'lara gerilerken çalışan sayısı ise 100'den 30'a düştü.

Binbirçiçek'in üreticisi Orbal Arıcılık'ın adı 2005 yılında Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı "sahte balcılar" listesinde yer almış ancak daha sonra isim karışıklığı olduğu ortaya çıkmıştı. Orbal Arıcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Yılmaz, o dönemde şirketin adını temize çıkarmak için mücadele etmiş bu kapsamda da gazetelere günlerce isim karışıklığı olduğu yönünde ilanlar vermiş ama yine de şirketin dönemin parasıyla 1 milyon YTL zarar etmesini engelleyememişti.

Haberin Devamı

Edinilen bilgilere göre hem bu zararı toparlamak hem de markaya yatırım yapmak için 4 bankadan büyük miktarlarda kefilsiz kredi kullanan Orbal Arıcılık, tüm çabalara rağmen sektörün de içinde bulunduğu zor koşulların etkisiyle içine düştüğü krizden kurtulamadı. Kredi borçlarını geri ödeyemeyen firmaya, bankaların haciz yaptığı öğrenildi. Orbal Arıcılık, şimdi krizden çıkış yollarını arıyor.

Orbal Arıcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Yılmaz, sahte bal krizinin ve sektörün içinde bulunduğu zor koşulların bugünlere gelmelerinde iki ana etken olduğunu söyledi. Bu duruma gelmelerinde hiçbir yönetim hatası olmadığını vurgulayan Yılmaz, tüm olumsuz koşullara rağmen mücadele ettiklerini ve bu krizi atlatacaklarına inandıklarını kaydetti.

 1954'te kuruldu

Geçmişi yarım asra dayanan Binbirbiçek, 1954 yılında Ordu'dan kalkıp, Samsun'a "Amerika'dan gelen fenni kovan"ın tanıtımına giden Dursun Yılmaz tarafından kuruluyor. Samsun'da kursa katılan ve daha sonra da kovan üreten Yılmaz, katırlara yüklediği bu kovanlarla şehir şehir dolaşmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Bir süre Kars'ta bal üretimi yapan Yılmaz'dan sonra şirketin ikinci kuşak yöneticisi Hamdi Yılmaz 1985'te markalaşmanın ilk adımlarını atıyor. Ülkenin her yerini dolaştıkları ve her çiçekten bal aldıkları için markalarının adını "Binbirçiçek" koyan Yılmaz, 1997'de ihracata başlıyor ve Almanya başta olmak üzere İngiltere, Japonya, Kanada ve Amerika´nın dahil olduğu pek çok Avrupa, Asya ve Arap ülkesine ihracat yapıyor. Orbal, 2004 ve 2005 yıllarında "Altın Marka Tüketici Ödülü"ne de sahip.

Küresel ısınma balcıları vurdu

Orbal Arıcılık'ın yaşadığı sıkıntıların temelinde bal sektörünün içinde bulunduğu zor durumun da etkisi büyük. Uzun süredir sıkıntı yaşayan sektörde bu yıl küresel ısınmanın da etkisiyle bal üretimi ciddi oranlarda düştü. Bu durum ihracat rakamlarına da yansıdı. 2002 yılında 15.6 bin ton ihracat gerçekleştiren Türkiye, 2007 yılının ilk 10 ayında sadece 168 ton ihracat gerçekleştirebildi. Bu nedenle 26.5 kilogramlık bir teneke çiçek balının fiyatının 65 YTL'den 175 YTL'ye, çam balının fiyatının ise 200 YTL'ye çıktığına dikkat çeken sektör temsilcileri, maliyetteki bu artışı tüketici fiyatlarına yansıtamadıklarını ifade ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!