Yangınlarla mücadelede 11'inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2021 06:51

Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelesi sürüyor. Şimdiye kadar çıkan 225 yangından 220'si kontrol altında. Devam eden 5 yangın için mücadele sürüyor. Manavgat'taki söndürme çalışmaları sırasında başlayan yağmur büyük sevinç yarattı... Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli "Termik santrali ve turizm alanlarını da korumak için ciddi çaba sarf ettik" dedi ve çalışmalarla ilgili bilgi verdi. İşte son gelişmeler...

Haberin Devamı

28 Temmuz'da başlayan ve 11'inci gününe giren orman yangınlarını kontrol altına alma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Günlerdir karadan mücadele veren ekiplere havadan da yangın söndürme uçakları ve helikopterleri destek veriyor.

Bölge bölge, dakika dakika son gelişmeler şu şekilde:

SAAT - 00:10 Manisa'nın Saruhanlı ve Gördes ilçelerinde çıkan orman yangınları kontrol altına alındı.

SAAT - 23:20 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İzmir'in Urla ilçesindeki orman yangınıyla mücadele için Ege Ordusu Komutanlığından personel ve iş makinesi görevlendirildiğini bildirdi.

SAAT - 23:05 Antalya'nın Kaş ilçesinde Yayla Çavdır Mahallesi'nde beş ayrı noktada çıkan orman yangını söndürüldü. Yangınların söndürülmesinin ardından ekipler soğutma çalışması yürütüyor. Öte yandan Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Haberin Devamı

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

SAAT - 22:20 İzmir'in Karaburun ilçesinde makilik alanda çıkan yangın, ekiplerin alevlere havadan ve karadan müdahalesi ile kontrol altına alındı. Yapılan ilk incelemede 7 hektar alanın zarar gördüğü öğrenilirken, bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

SAAT - 20:15 Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı. Ekipler, soğutma çalışmasına devam ederken, ilk belirlemelere göre 2 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

SAAT: 19:30 2 BAKAN BÖLGEDE İNCELEME YAPTI

Aydın'ın Çine ilçesi Akçaova Mahallesi Gökbel Dağı'nda çıkan orman yangınında rüzgarın yön değiştirmesiyle alevler Gökbel Dağı'nın arka kısmında kalan Yatağan ilçesine ulaştı. Söndürme çalışmaları devam ederken, bölgeye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu helikopterle geldi. İki Bakan ayrı ayrı arazi araçlarıyla bölgede inceleme yapıp, yetkililerden bilgi aldıktan sonra bölgeden ayrıldı.

SAAT - 18:40 Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, 10 gün önce makilik alanda başlayıp, ormana sıçrayan yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Ekipler alevlerin kırsal mahallelere sıçramaması için mücadele ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise orman yangınını havadan inceledi.

Haberin Devamı

SAAT 17:15 - HATAY BELEN'DE YANGIN ALARMI

Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Soğukoluk Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye 2 helikopter, 10 arazöz ve çok sayıda orman işçisi ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Ekiplerin müdahale ettiği yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

YANGIN BÖLGELERİNDE YAĞMUR SEVİNCİ

Antalya'da kontrol altına alınan Manavgat yangının ardından soğutma çalışmaları devam ederken saat 17.00 sıralarında sağanak bastırdı. İlçe merkezinde ve yangının enkaza döndürdüğü köylerde aniden bastıran yağmur, yaklaşık 20 dakika etkili oldu. Bölgede yardım çalışmalarına katılan gönüllüler, yağmurun başlamasıyla birlikte sevinç çığlıkları attı.

Haberin Devamı

Kalemler Mahallesi'nde bir vatandaş, asfaltta dizlerinin üzerine çöküp yağmur altında dua etti. Bazı işçiler ellerini açıp gökyüzüne bakarak, "Çok şükür." diye dua etti. Taşağıl Orman İşletme Müdürlüğü'nde görevli orman işçisi Ali Bahar, 11 gündür yüzünün ilk defa güldüğünü söyledi.

Yağmurun şiddetli yağması halinde soğutma çalışması görevi yapacağını aktaran Bahar, "Yorulduk ama hem yangını kontrol altına almanın hem de yağmurun mutluluğunu yaşıyoruz. Allah'a şükürler olsun." dedi.

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

Orman işçisi Vasfi Dinç ise "Allahım'a çok şükür. Yağmur yağdı. Şu an sadece biz değil, dağdaki böcekler, kurtlar, kuşlar dua ve şükrediyor. Bu yağmura günlerce şükretmemiz gerekiyor. Hepimizin yüzü gülüyor. Çok mutluyuz." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan aniden çıkan fırtına nedeniyle kurulan çadırlar uçma tehlikesi geçirdi. Gönüllüler, bölgedeki yaşlıları fırtınadan güvenli noktalara taşıdı. Sağanak nedeniyle ilçe merkezindeki cadde ve sokaklar ise göle döndü.

SAAT 16:45 - MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: 3 KOLDAN MÜCADELE EDİLİYOR

 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), orman yangınlarıyla mücadele edilen bölgelerde Mehmetçiğin çalışmalarının yer aldığı bir video paylaştı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve fedakar Mehmetçik, birçok bölgede çıkan orman yangınlarına karşı devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile omuz omuza mücadele etmeye devam ediyor. Mehmetçik tüm imkanlarıyla yüce devletimizin ve asil milletimizin emrinde, hizmetindedir." ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Paylaşımda, başta Antalya ve Muğla olmak üzere, ülkenin değişik bölgelerindeki yangınlara hava, kara ve denizden müdahale eden Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin çalışmalarının bulunduğu video yer aldı.

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

SAAT 16:15 SÜTÇÜLER'DE YAĞMUR

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, yangının devam ettiği Çandır Yazılı Kanyon bölgesinde sağanak etkili olmaya başladı. Şiddetli yağmur, bölgede 6 gündür orman yangınını söndürme çalışmalarına katılanları sevindirdi. Orman yangını, sarp ve dik yamaçlı alanlarda devam etmesi nedeniyle kontrol altına alınamıyordu. Bölgeye akşam saatlerinde ise Ukrayna’dan gece görüşlü 3 helikopterin getirilmesi bekleniyor.

 

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

SAAT 15:45 - KARABURUN'DA MAKİLİK YANGINI

İzmir'in Karaburun ilçesinde, Balıklıova Mahallesi'ndeki makilik alanda yangın çıktı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 1 helikopter ve 4 arazöz ile ekipler sevk edildi. Alevlere, havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

Balıklıova'daki bozuk orman ve makilik alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

SAAT 15:30 - İBRADI'DA YANGIN YAĞMURLA SÖNDÜ

Antalya'nın İbradı ilçesindeki orman yangını, yağmur ve ekiplerin müdahalesiyle sönerken, soğutma çalışmaları ise yüksek noktalarda karadan devam ediyor.
İbradı'nın Ormana Mahallesi'nde kontrol altına alınan orman yangını sonrası yağmurun da yağmasıyla soğutma çalışmalarına ağırlık verilmeye başlandı.

İlçede bir süre yağmur yağan ve daha sonra tekrar güneşin açtığı Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkilerindeki ormanlık alanda itfaiye ve Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı orman işçileri, soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

Yangının, yılkı atların yoğun olarak bulunduğu Eynif Ovası'na inmesi engellendi. İbradı'da yangını söndürmek için bulunan ekiplerden, görevlerini tamamlayanlar ise uygun noktada araçlarını yağmur altında temizledikten sonra Manavgat'ta yer alan depolama merkezine doğru yola çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait olan ve toplumsal olaylarda kullanılan TOMA'lar da görev bitimi alandan götürüldü. Yangın söndürme çalışmasına katılan ekiplerin bir bölümü ise ormanlık alanın yüksek kesimlerinde soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

SAAT 14:30 - İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: BİR YANGIN DAHA KONTROL ALTINA ALINDI

İletişim Başkanlığı bir yangının daha kontrol altına alındığını duyurdu.

Buna göne 28 Temmuz'dan beri çıkan 225 yangından 220'si kontrol altına alınmış oldu. Kalan 5 yangını kontrol altına çalışmaları sürüyor.

Başkanlık yangınlara,5 bin 250 personelle müdahale eden ekiplerin kara ve hava araçlarını ise şu şekilde sıraladı: 9 İHA, 16 uçak, 58 helikopter, 150 iş makinesi, 850 arazöz

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

SAAT 13:45 - KARABÜK'TEKİ BİLANÇO NETLEŞTİ

 Karabük'ün Ödemiş köyündeki ormanlık alanda dün çıkan yangın, ekiplerin 13 saat süren müdahalesi sonucu kontrol altına alınıp, söndürüldü. Alevlerin sardığı alanda toplam 45 hektar alanın zarar gördüğü açıklandı.

Öte yandan ekipler, şiddetli rüzgar nedeniyle alev alabilecek alanlara müdahale etmek için bölgede tedbir amaçlı bekleyişlerini sürdürüyor.

 

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

SAAT 12:30 BAKAN PAKDEMİRLİ - 2 İLDE 6 NOKTADA YANGIN SÜRÜYOR

223 yangından 217'sinin kontrol altına alındığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 İlde 6 noktada orman yangının sürdüğünü ve mücadelenin devam ettiğini açıkladı.

Hava araçları ile ilgili de bilgi veren Bakan Pakdemirli, Avrupa Birliğin'den gönderilen 2 uçağın, Yunanistan'da daha fazla tehlike arz eden yangınlara müdahale etmek için ayrıldığını duyurdu.

Bakan Pakdemirli "Marmaris bu sabah itibari ile kontrol altında, Seydikemer, Nazilli, Karabük, Burdur, Adana, Denizli yangınları da kontrol altında..." dedi.

Pakdemirli şunları söyledi;

*Yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 57 helikopter, insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi, 5 bin 250 orman personeliyle müdahale ediyoruz.

*Sadece Antalya'da 8 bin 264 sorti su atıldı. 150 bin ton su hava ve yer araçlarından sıkıldı. Bir nevi yapay yağmurlama yapıldı. Antalya'da 21 yangınla mücadele ettik. Tanker uçaklar, İHA'lar, 19 helikopter, 300'e yakın arazöz, 1172 personel görev yaptı.

*Milas yangını sürüyor. Henüz kontrol altında da değil. Kavaklıdere yangını devam ediyor, bir tehlike söz konusu değil. 5 helikopter gönderdik. Köyceğiz’deki yangın da devam ediyor.

*Can güvenliği için de yangın mahalline görevli olmayanların alınmaması durumu son derece olumlu.

*(Isparta) Sütçüler'de iki sarp vadide ateş var. Bugün hava şartlarına bağlı olarak kontrol altına alma ihtimalimiz olabilir.

*Muğla'da 15 orman yangını meydana geldi. Termik santrali ve turizm alanlarını da korumak için ciddi çaba sarf ettik.

*15 uçak ve 57 helikopterle yangına müdahale ediyoruz. Birçok uçak baraj ve gölete inmede uygun değil. Gölet yapma çalışmaları devam ediyor. Helikopterlerin su kaynağına ulaşması kolaylaşmıştır.

*Benim buradan vatandaşlarımıza ricam yetkili isimlerin açıklamalarına dikkat edin. Hemen her gün bilgi vermeye çalışıyoruz.

*Gün tartışma zamanı değil, gün birlik ve beraberlik zamanı. Pandemi, sel ve yangınlarda personelimizi yıpratmayalım.

SAAT 12:15 TİRE'DE ORMAN YANGINI

İzmir'in Tire ilçesinde makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.

Tire Osmancık bölgesinde makilik alanda çıkan yangına Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri 1 helikopter ve 5 arazözle müdahale etti.

Kontrol altına alınan yangının etkilediği bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum


SAAT 12:00
ALANYA'DAKİ BİLANÇO AÇIKLANDI

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinden Alanya'ya sıçrayan yangınlar, 3 mahalle ve bir yaylada etkili oldu. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ilçedeki yangınlarda 107 evin zarar gördüğünü bildirdi.

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

HAVADAKİ MÜCADELEN NOTLAR-723 SORTİ 400 SAAT UÇUŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 24 helikopter, 723 sorti ile 440 saat uçuş yaptı.

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

SAAT 10:50 - MİLAS'TA HAVADAN MÜDAHALE YOĞUNLAŞTI

Muğla, Milas'ta 7'nci gününe girilen orman yangınlarında; Fesleğen Mahallesi ve Yeniköy Termik Santrali hattında devam eden alevler, etkisini kaybetti. Yangının söndürüldüğü Antalya'daki ekiplerin bu bölgeye sevk edilmesiyle birlikte havadan müdahale yoğunlaştı.

MİLAS'TAN NOTLAR...

Öte yandan Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da çıkan orman yangını, Bodrum'un Mazı ve Gökpınar mahallelerine sıçradı. Ekiplerin müdahalesiyle yangın kısmi olarak kontrol altına alındı. Ancak rüzgarın yön değiştirmesiyle Mazı Mahallesi, yeniden tehlikeye girdi. Önce Aşağı Mazı, ardından Yukarı Mazı mevkilerindeki evler, alevlere teslim oldu. Her iki bölge de tahliye edildi.

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

Sürekli yön değiştiren rüzgar nedeniyle alevler Çökertme koyu ve Gökbel Mahallesi'nde etkili oldu. Buradaki mahalleler tahliye edilirken, bu kez alevler Türkevleri Mahallesi'ne yöneldi. Dağınık yerleşimin olduğu mahalledeki 3 ev kullanılmaz hale geldi. Havadan müdahalenin başlamasıyla Çökertme'deki alevler, kontrol altına alındı.

Ören Mahallesi yönünde ilerleyen alevler, Kemerköy Termik Santrali'ne girdi. Santralin ana binasına dayanan alevler, ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Yangın ardından Gürceğiz ve Bayırköy mahallelerinde etkili oldu. Gürceğiz Mahallesi’nde onlarca ev yandı. Bayırköy Mahallesi’ndeki alevler ise Yeniköy Termik Santrali'ne 5 kilometre yaklaşınca santralde önlemler arttırıldı.

SET ÇEKİLDİ

Yangın Bayırköy Mahallesi’nde ormanlık alanda devam ederken, önlem amacıyla Yeniköy Termik Santrali’nde hendekler kazıldı. Orman ekipleri yangına set çekerken, gece boyu devam eden çalışmalarla alevlerin ilerlemesi durduruldu. Fesleğen Mahallesi ve Yeniköy Termik Santrali hattında devam eden yangında ise alevler etkisin kaybetti.

 

SAAT 09:30 - YANGIN SONRASI YAĞMUR SEVİNCİ

Antalya'da kent merkezinin bazı bölgelerinde sabah saatlerinden itibaren yağmur etkili oldu.

Orman yangınlarıyla mücadele edilen bölgede sağanak etkili olması vatandaşları mutlu etti. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede hava parçalı bulutlu, merkezde aralıklarla sağanak etkili olacak. Öğleden sonra Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerinde, akşam saatlerinde ise Alanya'da yağışların etkisini sürdürmesi, yarından itibaren sıcaklıkların tekrar 38 derecelerin üzerine çıkması bekleniyor.

 

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

SAAT 09:00- SANTRALLER İÇİN TEHLİKE ATLATILIYOR

Muğla'nın Milas ilçesinde son gelişmeleri aktaran DHA Muhabiri Hande Nayman "Fesleğen ve Yeniköy Termik Santrali mevkiinde yangın devam ediyor ama alevlerin santrale ilerlemesi durdu. Hayvanseverler de boş kalan mahallelerde sahipsiz kalan hayvanlarla ilgilendi. Muğla bölgesinde bugün 28 helikopter ve 6 uçak müdahale edecek" dedi.

Yangınlarla mücadelede 11inci gün... Sıcak bölgelerde son durum

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Çine'ye sıçrayan orman yangınının etkili olduğu Akçaova Mahallesi Gökbel Dağı mevkisinde inceleme yaptı. Toplantıya AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş, Bekir Kuvvet Erim, CHP Aydın milletvekilleri Bülent Tezcan, Hüseyin Yıldız, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İl Jandarma Komutanı Albay Mesut İnan ve AFAD İl Müdürü Ramazan Harman da katıldı.

 SAAT: 01:00- AYDIN'DA 6 MAHALE TEDBİR AMAÇLI TAHLİYE EDİLDİ

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Çine ilçesindeki orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı 6 mahallenin belirli bölümlerini tahliye etme kararı aldıklarını söyledi. Aksoy, "Bütün kurum ve kuruluşlarımızın birimleri burada fedakarca çalışıyor. Yangının özellikle yerleşim yerlerine zarar vermemesi adına tüm önlemler alınmaya gayret ediliyor. Şu anda alanda bütün birimlerimiz büyük bir hassasiyetle çalışmalarını sürdürüyor. Henüz kesin bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak Yatağan bölgesi de dahil olmak üzere 500 hektarlık alanın zarar görmüş olabileceğini değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

SAAT 00.40 - PAKDEMİRLİ: 47 İLDE 209 ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından ülke genelinde son 10 günde çıkan yangınlara ilişkin "Ormanın kahramanlarının 5 ilde 13 adet orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları büyük bir özveri ile devam ediyor. Son 10 günde ise 47 ilde 209 orman yangını kontrol altına alındı." ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!