Yangına turist müdahalesi

Güncelleme Tarihi:

Yangına turist müdahalesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2008 14:43

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Akyarlar Köyü yakınlarındaki Aspat Kalesi çevresinde, yol kenarına atılan sigara izmaritinden çıktığı ileri sürülen yangın tatilcilere kabus dolu dakikalar yaşattı.

YANGIN BÜYÜK PANİK YARATTI

Tatil köylerine kadar gelen alevlere tatiylciler ve turistler, itfaiye ve orman işçileriyle birlikte müdahale ederken, bazı tatilciler bavullarını alarak tesisleri terk etti. 1200 yıllık Roma- Bizans dönemine ait, yeni restore edilen hamamı yanmaktan, otel personeli ve tatilcilerin gayreti kurtardı. Yaklaşık iki saatte kontrol altına alınan yangında 8 hektarlık tarım ve makilik alan zarar gördü.

Muğla’nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Akyarlar Köyü'ndeki Aspat Mevkisi’nde bugün saat 11.30 sıralarında yol kenarına atıldığı iddia edilen sönmemiş bir izmariti otları tutuşturdu. Alevler, tarihi Aspat Kalesi’nin bulunduğu Aspat Dağı’ndaki makilik alanla, tarım arazilerine yayıldı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın Bank Evler, Kale Kent Tatil Siteleri ile Aspat Beach Club ve Termera Turistik tesislerinin içine kadar girdi. Aspat Kalesi ve Aspat Dağı’ndaki yangından yükselen dumanlar tüm Gökova, Bodrum ve Ören’den görüldü.

YANGINI SÖNDÜRÜRKEN DUMANDAN FENALAŞTILAR

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan’ın da söndürme çalışmalarına yönlendirdiği yangına Turgutreis, Ortakent- Yahşi, Bodrum- Bitez, Konacık belediyeleri ile 2 helikopter, yöredeki traktörler ve tankerler katıldı. Aspat Beach Clup ve Termera Turistik Tesisleri’nde çalışan 80’ne yakın personelle tesiste kalan yerli ve yabancı turistler de söndürme çalışmalarına yardımcı oldu. Bazı turistlerin çocuklarını ve bavullarını alarak tesisi terk ettiği, villa sahiplerinin de uzaklaştığı görüldü. Otel personeli yangına taşıdıkları su kovaları ve yangın tüpleri ile müdahale etmeye çalıştı. Yangın söndürme çalışmaları sırasında 2 otel personeli dumandan etkilenerek fenalaştı. Bu 2 kişi sağlık ocağına götürülerek tedaviye alındı.

Aspat Kalesi yamaçlarında geçen yıl restore edilen 1200 yıllık tarihi Roma- Bizans dönemine ait antik hamamın yanması, otel personeli ve turistlerin çabalarıyla önlendi. Bodrum AKUT Timi’nin de katıldığı söndürme çalışmaları sırasında helikopterin, su sporları yapanların arasında denizden su alması ilginç görüntüler oluşturdu.

Yaklaşık iki saat süren yangın nedeniyle Gökova Körfezi'ni duman kapladı. Tur teknelerindeki turistler yangını denizden izledi.

SİGARA İZMARİTİ TUTUŞTURDU İDDİASI

Otel personeli yangının yol kenarına söndürülmeden atılan bir izmarit neden olduğunu iddia ederken, Akut Bodrum Başkanı Alp Kököz yaptığı açıklamada “Yol kenarından başlayan yangın kısa sürede büyüyerek turistik tesisleri ve siteleri tehdit etti. Yörede tatil yapanların, otomillerinden sönmemiş sigara izmariti atmamalarını rica ediyoruz” dedi.

Yaklaşık iki saatte kontrol altına alınan, 8 hektarlık tarım ve makilik alanın zarar gördüğü yangında soğutma çalışmaları sürerken, jandarma soruşturma başlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!