Yakında ölüm haberi gelir

Güncelleme Tarihi:

Yakında ölüm haberi gelir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Nuri ve Vedat Ergin'in ağabeyleri Nejat Ergin, ‘‘Kardeşlerimin gönderildiği cezaevlerinde Çakıcı'nın adamları var. Yakında ölüm haberlerini alırız’’ dedi. Tek suçlunun kardeşleri olmadığını da iddia eden Ergin, devletin istemesi halinde bu olayların biteceğini de söyledi.

UŞAK Cezaevi'nde yaptıkları katliam ve çıkardıkları isyanla kamuoyunu sarsan Karagümrük çetesi lideri ‘Nuriş’ lákaplı Nuri Ergin ile kardeşi Vedat'ı, ağabeyleri Nejat Ergin savundu. Olayların tek suçlusunun kardeşleri olmadığını ileri süren Nejat Ergin, ‘‘Devlet isterse bunları bitirir. Bu alemdeki insanlara sesleniyorum, artık bu kavgaları bıraksınlar’’ dedi.

TEK SUÇLU KARDEŞLERİM Mİ?

ANAP saflarında 14 yıldır siyaset yaptığını, geçen dönem İstanbul İl Genel Meclisi üyesi seçildiğini hatırlatan 40 yaşındaki Nejat Ergin, kardeşlerinin ‘gayrimeşru alemde bulunmasının kendisini ve ailesini etkilediğini’ söyledi. Vefa Spor Kulübü'nün yönetiminde bulunduğunu da hatırlatan Nejat Ergin, ‘‘Kardeşlerimle kan bağım var. Durumlarına üzülüyorum’’ diye konuştu. Nejat Ergin, olayların bu boyuta geleceğini 3 ay önceden bildiğini vurguladı, ‘‘Ancak, tek suçlu onlar değil’’ diyerek önlem almadıklarını ima ettiği yetkilileri suçladı.

Kardeşlerinin isyan çıkarıp günlerce kontrolleri altında tuttukları Uşak Cezaevi'nde 5 kişinin öldürülmesine üzüldüğünü söyleyen Nejat Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Uşak Valisi Ayhan Çevik, olaylar sırasında beni çağırdı. Son derece ılımlı bir insan. Vali, olayın kansız bitirilmesi için elinden geleni yaptı. Bitmesi için ben de Nuriş'e yalan söyledim. Hasımlarından dolayı Bilecik Cezaevi sözü verildi. Devlet ile pazarlık olmaz. Eğer öyle olsaydı, İstanbul'u isterlerdi. Onların tek isteği, can güvenliklerinin sağlanmasıydı. Cezaevine Alaattin Çakıcı'nın adamlarının girdiği resmi kayıtlarda var. Onların ifadeleri alındı. Nuriş de, Vedat da Uşak'ta çok rahattı, niye huzurlarını bozsun? Öldürüleceklerini bildikleri için kendilerini savundu. Vali Bey'le görüşmemizden sonra Bilecik Cezaevi'nin daha güvenli olduğu yolunda ikna edilip gönderildi. Bu pazarlık olamaz. Devlet isterse bunlar biter.’’ Uşak Cezaevi'nde isyanın bastırılması ve olayların bitmesinin sorunu çözmediğini ileri süren Nejat Ergin, kardeşlerinin Bilecik Cezaevi'nde bırakılmayıp, Bergama ve Ödemiş cezaevlerine gönderilmelerini eleştirdi.

ÇAKICI'NIN ADAMLARI VAR

Nejat Ergin, ‘‘Kardeşlerimin gönderildiği cezaevlerinde Çakıcı'nın adamları var. Yakında kardeşlerimin ölüm haberini duyacağız. Hatta şu anda sağ mı, ölü mü onu da bilmiyorum. Pazartesi günü Bergama ve Ödemiş'te avukatlarıyla görüşeceğiz’’ dedi.

‘‘Huzurlu yaşamak varken niçin kan dökülüyor?’’ diyen, kendisinin de çocukları olduğunu söyleyen ağabey Nejat Ergin, kardeşlerine sahip çıkılmasını isterken de şöyle dedi:

‘‘Nuri Ergin gibilere sahip çıkalım, onları düzeltelim. Nuri'nin bir oğlu var, adı Nurettin. Nurettin de ileride babası gibi mi olsun? Başkalarının da oğulları var. Bunlar da birbirini mi vursun, bu böyle sürüp gitsin mi? Bu alemde bulunan insanlara sesleniyorum: Akan kanlara yazık. Artık bu kavgaları bıraksınlar.’’

Duvarları yumrukladı

‘Nuriş’ lakaplı Nuri Ergin, tek başına konulduğu Bergama Cezaevi'ndeki koğuşta ilk geceyi kapıyı tekmeleyip, duvarları yumruklayarak geçirdi ve sürekli, ‘‘Bilecik Cezaevi'ne nakledilecektim. Beni kandırdılar’’ diye bağırdı. Ödemiş Cezaevi'ne konulan kardeşi Vedat Ergin ise sakindi ve hiç ses çıkarmadı.

Ödemiş ve Bergama halkı diken üstünde

KARAGÜMRÜK çetesi lideri Nuri Ergin ve kardeşi Vedat Ergin'in, isyan çıkartıp katliam yaptıktan sonra nakledilmeleriyle Uşak Cezaevi normale dönerken, götürüldükleri İzmir'in Bergama ve Ödemiş cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin huzuru kaçtı. Çetenin tıpkı Uşak'ta olduğu gibi şimdi de bu cezaevlerinde örgütlenmesinden ve ilçelerinde üslenmesinden endişe eden Bergama ve Ödemiş halkı diken üstünde. Geçen temmuz ayında 105 metrelik tünelin bulunmasından sonra başlayan 4 günlük isyanda yakılıp yıkılan Bergama Cezaevi, aradan geçen süre içinde onarıldı. Cezaevinin yola bakan ön bölümüne 3 metre yükseliğinde beton duvar yapıldı. Üzerine de yarım metre yükseklikte dikenli teller çekildi. İsyanın sona ermesinin ardından 75 tutuklu ve hükümlünün, Buca Cezaevi'ne nakledilmesiyle sakinleşen Bergama Cezaevi'nde, Nuri Ergin için adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu bir koğuş tamemen boşaltıldı. Bergama Cezaevi'ne getirilen Nuri Ergin, hazırlanan bu koğuşa konuldu. Ergin'in gelmesinin ardından cezaevindeki güvenlik önlemleri de arttırıldı. Nuriş'in kardeşi Vedat Ergin de yine cumartesi günü saat 15.30'da Ödemiş Cezaevi'ne getirilerek, boşaltılan bir koğuşa tek başına konuldu. Daha önce hiç bir isyan ve huzursuzluğun çıkmadığı Ödemiş Cezaevi'nde, Vedat Ergin'in gelmesiyle tedirginlik başladı.

ÇETE SENDROMU

Çete elebaşı Ergin kardeşlerin nakledilmesinden sonra Bergama ve Ödemiş'te halkta 'Çete sendromu' başladı. Yıllardır siyanürlü yöntemle altın işletmek isteyen çokuluslu Eurogold şirketine karşı kitlesel eylemleriyle gündeme gelen Bergamalılar, şimdi acımasız çetenin ilçelerinde üslenmesi korkusuyla karşı karşıya kaldı. Uşak Valisi Ayhan Çevik'in Nuriş ve adamlarıyla ilgili olarak, ‘‘Bu kişilerin adamlarının ve çevresindekilerin hareketleri ve davranışları Uşak şehrini doğrudan etkilemeye başlamıştı’’ açıklamasını hatırlatan Bergamalılar, endişelerini dile getirdi. Vedat Ergin'in ilçelerindeki cezaevine konulmasına tepki gösteren Ödemişliler de, huzurun bozulmasından korktuklarını söylediler. Bazı vatandaşlar, ‘‘Adalet Bakanı, Uşak'tan sonra Ödemiş'i de mi karıştırmak istiyor. İlçemizin azılı mahkumların bulunduğu bir yer olarak tanınmasını istemiyor, huzur beldesi olarak kalmasını istiyoruz. Burası sakin bir belde, mafya yatağı değil. Silahların patlamasını istemiyoruz. Dileğimiz Vedat Ergin'in biran önce buradan alınması’’ diye konuştu.

Uşak Başsavcısı Bakanlığı uyarmış

UŞAK Cezaevi'ndeki katliamı soruşturan Adalet Bakanlığı müfettişleri ilginç verilere ulaşmaya başladılar. Uşak Cumhuriyet Başsavcısı'nın, cezaevinde 5 kişiyi öldürüp, 12 kişiyi de yaralayan Nuri ve Vedat Ergin kardeşler hakkında Adalet Bakanlığı'na uyarı yazısı gönderdiği belirlendi. Savcı yazısında Vedat Ergin hakkında, ‘‘Psikolojik durumu çok kötü. Ölüm korkusu içinde yaşıyor. Kendi kardeşini bile vurabilir. Tedaviye ihtiyacı var’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!