WP: Türkiye Maliki'ye son uyarı yapabilir

Güncelleme Tarihi:

WP: Türkiye Malikiye son uyarı yapabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2007 12:29

Türkiye’nin, yarın Ankara’ya gelmesi beklenen Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye PKK konusunda “son uyarı” yapacağı öne sürüldü.

Washington Post gazetesine konuşan Hudson Enstitüsü’nden Zeyno Baran, operasyon için “Ağustos veya Eylül” derken ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz de, “Kürtlerin harekete geçmeleri zamanı geldi. Eğer yapmazlarsa Amerikalıların yapacağını umuyorum” ifadesini kullandı.

Son günlerde yazarı Robert Novak’ın Türkiye ile ABD tarafından “ortak operasyon” planladığı iddiası ile gündeme gelen Washington Post gazetesi, Ellen Knickmeyen imzalı analizinde Türkiye’nin, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye “son bir uyarı” yapabileceğini savunurken şunları yazdı:

“Türk liderleri, bu hafta ülkeyi ziyaret edecek Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye Türk komutanları ve analistlerin son olabileceğini söyledikleri uyarıyı yapacak: ya Kuzey Irak’taki Türkiye karşıtı Kürt asilerine karşı harekete geçin yada da Türk güçlerinin kendilerinin asilerin peşine gitmelerine itiraz etmeyin.”

ABD’li gazete, “Eski generaller ve Genelkurmay’ya yakın bir askeri uzman”a dayanarak “İktidardaki AKP liderlerinin PKK’ya karşı harekete geçme zamanının geldiği konusunda Türk generalleri ile mutabık gibi göründüğünü” öne sürerek “İktidardaki parti şimdi (PKK’nın) üslere saldırmak konusunda askerler ile mutabık” ifadesini kullandı.

Telefonla Washington Post’a konuşan Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu’nun “Türk halkı, hükümetin bir şey yapmasını istiyor ve bu vakada Türk askerleri ve hükümet şimdi aynı görüşte” sözlerini aktardı.

GİDEREK SAÇMA BİR HAL ALIYOR

Washington Post’a açıklamalarda bulunan Hudson Enstitüsü Avrasya Programı Direktörü Zeyno Baran da, operasyonun “her an” olabileceğini savunurken “Hem sivil, hem de askeri liderler, bu konuda bir şey yapmamız gerektiğine gerçekten inanıyor. Bu giderek saçma bir hal alıyor” şeklinde konuştu.

“Türk saldırısının zamanlanması, ‘ne zaman uygun olacağı’ meselesi” diyen Baran “Ağustos veya Eylül” olabileceğini söyledi.

Washington Post’a göre, operasyon olursa ABD’li kuvvetlerin katılmasını beklediğini belirttiği Baran, “Amerikalıların, Türkiye ile ortak bir şey yapmaya hazırladıkları beklentisi”ni dile getirirken “Gerçekten Türklerin tek başına girmelerini istemiyorlar” dedi.

Bu arada, merkezi Austin olan istihbarat analiz kuruluşu Stratejik Forecasting, de bu konuya ilişkin bir değerlendirmesinde iddia edilen ortak operasyonun sızdırılması nedeniyle artık gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtirken de ABD’nin, Iraklı Kürtlerin PKK’ya karşı harekete geçmelerine yönelik baskılara boyun eğmelerini umduğunu öne sürdü.

Washington Post, ABB’nin Türkiye’nin baskılarına aylarca direndiğini belirtirken de ABD’nin isteksizliğinin birçok Türk’ü kızdırdığını kaydetti. Kendi topraklarına Kürt asilerine karşı da mücadele veren İran’ın ise, durumu, Türkiye ile bir ittifakın oluşturulmasını sağlamak için kullandığını öne süren gazete, Başbakan Erdoğan’ın Irak Başbakanı Maliki’ye yaptığı davete dikkat çekerken de Erdoğan’ın daveti iletirken de yeni bir uyarı yaptığını yazdı.


TÜRKİYE İÇİŞLERİMİZE KARIŞMASIN

Iraklı Kürt liderlerinin Maliki’den Başbakan Erdoğan’a Irak’ın içişlerine karışmamasını söylemesini istediklerini yazan gazete, Kürt liderlerinin, PKK’yı Kerkük konusunda kendilerine koz verdiğini düşündükleri görüşlerini de aktardı.

Bu arada, Washington Post ile konuşan ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz de, Iraklı Kürtleri PKK’ya karşı harekete geçmeye çağırdı.

ABD KÜRTLERE BASKI YAPSIN

Abramowitz, ABD’nin, Iraklı Kürtlere baskı uygulamasını ve Iraklı Kürtlerin bir şey yapmaması halinde halinde kendi kuvvetlerini PKK’ya karşı harekete geçirmesi gerektiğini söyledi.

“Kürtlerin harekete geçmeleri zamanı geldi” diyen Abramowitz “Eğer yapmazlarsa Amerikalıların yapacağını umuyorum. Eğer yeni bir ciddi olay olursa Türklerin harekete geçeceğini düşünüyorum. Çok tehlikeli bir durumun olduğunu düşünüyorum” sözlerini kullandı.(ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!