Wikipedia yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Wikipedia yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 21:03

DÜNYANIN en büyük internet ansiklopedisi kabul edilen ve kolektif olarak oluşturulan Wikipedia’ya idari kararla erişim yasağı getirildi. Yetkililer, Türkiye’yi terör örgütü DEAŞ’la aynı zeminde gösteren yayınlar nedeniyle böyle bir karar alındığını belirterek, içeriklerin kaldırılması halinde erişim yasağının da kalkacağını söylediler.

Haberin Devamı

Wikipedia ile bir süredir yazışmalar sürdürülüyordu. Wikipedia’nın Türkiye’deki yetkilileri ile ardından uluslararası yöneticileriyle yapılan temaslardan bir sonuç alınamayınca sitenin kapatılması kararı alındı. Karar, dün sabah 08.00 itibarıyla uygulamaya konuldu.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından idari olarak alınan karar, 24 saat içinde mahkemeye sunulacak. Mahkemenin de 48 saat içinde onaylaması halinde, karar hukuki bir nitelik kazanacak ve siteye erişim yasağı kalıcı hale gelecek.
TÜRKİYE’NİN 4 TALEBİ
Yetkililer, Türkiye’nin şu anda 4 talebinin olduğunu belirtiliyor. Bu talepler, “Wikipedia’nın Türkiye’de temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun olarak hareket etmelerini, mahkeme kararlarını uygulamalarını ve Türkiye’ye yapılan karartma ve operasyonların bir parçası olmamaları” olarak sıralanıyor.
Wıkıpedıa avukat tuttu
Engellenme sonrası sitenin bağlı olduğu Wikimedia Vakfı harekete geçti. Vakıf, Google, Twitter, Booking.com gibi teknoloji şirketlerinin davalarıyla ilgilenen Gönenç Gürkaynak ile anlaştı. Gürkaynak, daha önce Türkiye’de Twitter ve Google’a yönelik erişim engelleme kararlarına bakmıştı. Wikipedia’daki Türkçe içerikler, Türk editörler tarafından kontrol edilebiliyor ve gerektiğinde kaldırılabiliyor. 

Haberin Devamı

Hukukçulardan tepki

Prof. Dr. Devrim Güngör (Ankara Üniversitesi öğretim üyesi): Engelleme kararı ancak hâkim veya mahkeme tarafından ve suç oluşturan veya ihlale yol açan somut içerikle sınırlı verilebilir.
Turgut Kazan (Eski İstanbul Barosu Başkanı): Yeni bir basın ve ifade özgürlüğü kısıtlaması.
Kerem Altıparmak (Ankara Üniversitesi öğretim üyesi yardımcı doçent): Tarihte yakılan, İskenderiye gibi çok büyük kütüphaneler var. Wikipediayı engelleyenler o geleneğin temsilcileri. (Oya ARMUTÇU/ANKARA)

‘Kuşkular giderilmeli’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Medyanın ve iletişim araçlarının bu şekilde engellenmesi konusunda kamuoyunun ne olduğunu bilmeye hakkı vardır. Ne olmuştur da engellenmiştir? Engelleme amacı gerçekten doğru mudur, yanlış mıdır? Bu önemli bir konu, internet gibi bir erişim aracının engellenmesi konusundaki kuşkular giderilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!