Wikileaks: Katar hükümeti El Cezire'yi kullanıyor

Güncelleme Tarihi:

Wikileaks: Katar hükümeti El Cezireyi kullanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 00:00

Wikileaks’in kamuoyuna sızdırdığı ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmaları, Katar’ın El Cezire kanalını dış politika müzakerelerinde bir koz olarak kullandığına işaret ediyor.

Haberin Devamı

 Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

 

 

Belgelerde kanalın haberlerini yabancı liderlerin hoşuna gidecek şekilde değiştirdiği ve belli tavizler karşılığında bazı haberleri yapmadığı ifade ediliyor.

 

El Cezire geçmişte sürekli olarak, Katar hükümeti tarafından fonlanmasına rağmen editoryal olarak bağımsızlığını koruduğu konusunda ısrarcıydı. Ancak belgeler bu konuda tam ters bir durum yaşandığına işaret ediyor.

 

Belgeler ayrıca kendisini modern bir Ortadoğu ülkesi olarak gösteren ve geçtiğimiz hafta 2022 Dünya Kupası ev sahipliğini yapmaya tartışmalı bir biçimde hak kazanan Katar için bir hayli utanç verici olacak.

 

Haberin Devamı

Geçmişte Katar Emiri ABD’den gelen haberlerin içreiğiyle ilgili El Cezire üzerinde baskı kurması taleplerini açık bir dille reddetmişti. Ancak Kasım 2009’da yazılan bir belge, kanalın diğer ülkelerle özellikle de El Cezire’nin haberleri dolayısıyla bozulan ilişkilerini düzeltmek için kullanıldığına işaret etti.

 

Bu arada El Cezire’den belgelerde öne sürülen bu iddialarla ilgili yalanlama geldi. Kanaldan yapılan açıklamada bu iddiaların “gerçeklikten çok uzak” olduğu, uluslararası kamuoyundan gelen baskılara karşın kanalın muhabirlerinin tam bir editoryal bağımsızlıkla hareket ettiği” ifade edildi.

 

Guardian'da yayımlanan "WikiLeaks cables claim al-Jazeera changed coverage to suit Qatari foreign policy" ve El Cezire'de yayımlanan "Al Jazeera rejects leaked US claims" başlıklı haberlerden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!