Wikileaks: Bahreynli muhalifler Hizbullah’tan eğitim aldı

Güncelleme Tarihi:

Wikileaks: Bahreynli muhalifler Hizbullah’tan eğitim aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 11:40

Wikileaks’in ABD Büyükelçilerine ait yayımladığı son belgeler, ülkede şiddetli gösterilerin yaşanmasına ön ayak olan muhalefetin yasadışı örgüt Hizbullah’tan eğitim aldığı iddiasını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

 Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor        

 

Bahreyn Kralı Hamid bin İsa el Kalife’ye göre, muhalif gruplar İran’ın desteklediği yasadışı örgüt Hizbullah’tan Lübnan’da eğitim aldı.

 

Wikileaks belgelerinde, Kral Hamid’in, ABD ordusunun üst düzey yetkililerini, Bahreyn’deki muhalif grupların, Hizbullah’tan eğitim aldığı konusunda uyardığı belirtildi.

 

Kral aynı zamanda, ABD’lilere Suriye’nin de Bahreynlilere sahte pasaportlar tedarik ederek bu suça dâhil olduklarını söyledi.

 

Wikileaks sitesinin Daily Telegraph gazetesine verdiği belgelerde, Kral Hamid’in, 30 Temmuz 2008’de, o tarihte Irak’taki müttefik askeri güçlerin başında olan General David Petraus ile 90 dakika süren toplantısında, bu durumdan bahsettiği ortaya çıktı.   

 

Haberin Devamı

13 Ağustos 2008’de, ABD Büyükelçiliği’nden gönderilen bir belgede şu sözler dikkat çekti: “Kral Hamid, Bahreynlilerin Lübnan’da Hizbullah’tan eğitim aldığını belirtti ancak bu durumu resmileştirecek kanıtlarının olmadığını itiraf etti.”

     

"SURİYE DE YARDIM ETTİ"

Belgede ek olarak, “Kral, aynı zamanda Suriye’nin de suça olduğunu ve Bahreynlilerin pasaportlarını onaylatmadan turist olarak seyahat etmelerine yardım ettiğini savundu. Bahreynli yetkililerden daha önce de böyle iddialar gelmişti ancak bütün taleplerimize rağmen, hükümet bize ikna edici kanıtlar sunamadı” ifadelerine de rastlandı.

 

Washington tarafından terörist bir örgüt olarak kabul edilen Hizbullah, Lübnan merkezli Şii Müslüman bir militan grup olmasına rağmen, İran ve Suriye’den mali destek alıyor.

 

Belgelere göre, Kral Hamid, toplantının ilerleyen saatlerinde, General Petraus’a, ABD’nin önemli bir müttefiki olan Bahreyn’in Bağdat tarafından İran, Hamas, Hizbullah, Taliban ve Suriye’nin ABD’li güçleri Körfez’den atma çalışmalarına destek vermeye zorlandığını belirtti.

 

Haberin Devamı

Kral Hamid, General Petraus’a, “Böyle arkadaş olduğu sürece, kimsenin düşmana gereksinim duymaz” dedi.

 

Başka bir bildiride, İran ülkedeki Şii çoğunluğu arasında huzursuzluk çıkarması adına Sunni azınlığı kullanmakla suçlandı.

 

Şubat 2008’de, Manama’daki ABD Büyükelçiliği’nden gönderilen bir belgede, “Hükümet içinden ya da dışından bazı Sunni Bahreynliler, yabancılara, buradaki Şii huzursuzluğuna İranlıların neden olduğunu söyledi” ifadesine yer verildi.

 

İRAN RAHATSIZLIĞI

ABD’li yetkililerse bu görüşü pek önemsemedi. Büyükelçilikten gönderilen belgede “Bahreyn’de 1990’lı yılların ortasından bu yana, İran müdahalesine rastlanmamaktır” sözleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Wikileaks belgelerinde aynı zamanda, “Şiiler arasında huzursuzluk, tam olarak düşük yaşam standartlarından, Şiilerin resmi olmayan bir şekilde önemli hükümet pozisyonlarından uzak tutulması ve parlamentodaki Sunni çoğunluğundan kaynaklanmaktadır” denildi.

 

Belgeler, Bahreynlilerin İranlı bir yetkilinin Şubat 2009’da Bahreyn’i İran’ın on dördüncü şehri olarak göstermesinden ne kadar rahatsız olduğunu da göz önüne serdi.

 

*Bu yazı Telegraph’ta “WikiLeaks: Bahrain opposition 'received training from Hizbollah' başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.,

 

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!