WHO’nun yeni hedefi HEPATIT B

Güncelleme Tarihi:

WHO’nun yeni hedefi HEPATIT B
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Turkiye'de bes, dunyada 400 milyon kisinin Hepatit B tasiyicisi oldugu tahmin ediliyor. Dunya Saglik Orgutu bu virusu yeryuzunden silmek amaciyla kampanya baslatti.

DUNYA Saglik Orgutu WHO'nun, hedefi Turkiye'de de ciddi bir saglik sorunu olan Hepatit B virusu ve hastaligini yeryuzunden silmek. Cicek hastaligina karsi actigi savasi kazanan, cocuk felci ile savasini surduren WHO, Hepatit B icin de strateji belirledi. WHO, Hepatit B tasiyicilik orani yuzde 2 ve daha fazla olan ulkelerde, tum yeni dogan bebeklerin, cocuklarin, ilkogretim cagindakilerin ve risk grubundaki tum eriskinlerin asilanmasini istiyor. Dunyada 400 milyon, Turkiye'de ise 5 milyon kisinin Hepatit B virusu tasiyicisi oldugu saniliyor.

Viral Hepatitle Savasim Dernegi Baskani Prof. Dr. Selim Badur, bugun dunyanin 100'den fazla ulkesinde hetatit B'ye karsi toplumun tamamini kapsayan asilama programlari uygulandigini soyledi. Turkiye'nin de bu ulkelerin icinde yer almasina ragmen henuz toplumun buyuk kisminin asilanmadigini ve sorunun yeterince kavranmadigini belirten Prof. Dr. Badur, ‘‘Kronik B hepatiti ve siroz olan hastalarin tedavisi cok pahali ve yeterince etkili degil. Butun bu ozellikler hepatit B'den korunmak icin asilanmanin hayati bir konu oldugunu gosteriyor’’ dedi.

Hepatit B tasiyicisi olanlarin viruse bagli hastaliklara maruz kaldiklarini ve cevrelerine enfeksiyonu bulastirdiklarini belirten Prof. Dr. Badur, Turkiye'de Hepatit B tasiciliginin ortalama yuzde 5 civarinda oldugunu ancak dogu bolgelerinde oranin yuzde 7-8'lere ciktigini soyledi.

Belirtisiz hasta

Virusu alan ve kaninda HBV yuzey antijeni 6 aydan daha uzun sure pozitif kalan, ancak muayene ve laboratuvar bulgulari normal olan yani karaciger hasari bulunmayan kisilere ‘asemptomatik’ yani belirtisiz hasta deniyor. Bu kisilerde vucut viruse karsi yanitsiz, yani gerekli bagisiklik yaniti olusmuyor. Sonucta virus vucutta kalmakta, ancak karaciger hastaligi olusmamakta. Ama baskalarina bulasabiliyor. Enfeksiyonun kroniklestigi hastalarin bir kisminda da karaciger iltihabi vardir. Kronik hepatit gelisir ve bu hastalarin yaklasik yarisinda siroz ve karaciger kanseri gibi ciddi komplikasyonlar ortaya cikabilir. Bu 10-15 yili bulan uzun bir surectir.

Turkiye'de karaciger sirozu olan hastalarin yuzde 40'inda, karaciger kanseri hastalarin ise yuzde 50'sinde hepatit B'nin etkili oldugu belirlendi. Asemptomatik tayicilarda bu risk yok denecek kadar az.

Kalabalik aileler riskli

Hepatit B, Turkiye'de bebeklerde ve ilk cocukluk yillarinda seyrek goruluyor. Ancak ilkokul ve ortaokul caglarinda belirgin bir artis var.

Dogu ve guneydogu bolgelerinde hijyen kosullarinin iyi olmamasi nedeniyle, cok cocuklu ailelerde yakin temastan oturu fazla bulasiyor. Bu bolgede virusun tum aile bireylerine yayilmasina sik rastlaniyor.

Hepatit B virusu, virus tasiyan kan ve kan urunleriyle, hasta tani buslasmis siringa, jilet, ustura, kesici, delici aletlerle, dogum sirasinda anneden bebegine ve cinsel iliskiyle bulasabilir. Bircok kisinin bir arada yasadigi ev, okul, kres, kisla, cezaevleri gibi ortamlarda yakin temas sonucu da kisiden kisiye bulasiyor. Ozetle virus, basta kan olmak uzere sperm, vajina salgisi, tukuruk gibi tum vucut salgilarinda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!