Viyana’da yılın konserini Mariss Jansons yönetecek

Güncelleme Tarihi:

Viyana’da yılın konserini Mariss Jansons yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2011 00:00

Haberin Devamı

VİYANA Filarmoni Orkestrası’nın geleneksel yeni yıl konserini bu yıl Letonyalı şef Mariss Jansons ikinci kez yönetecek. Talep fazlalığından dolayı her yılbaşı birkaç kez düzenlenmeye başlanan konserin bu yılki konukları arasında ünlü Viyana Çocuk Korosu da yer alacak. Dünyanın birçok ülkesinde televizyon ve radyolardan canlı olarak yayınlanacak geleneksel yeni yıl konserinin programı her yıl olduğu gibi bu yıl da ağırlıklı olarak Strauss ailesinin yapıtlarından oluşacak. Ek olarak Carl Michael Ziehrer, Joseph Hellmesberger, Hans Christian Lumbye ve Çaykovski’nin yapıtlarına da yer verilecek.
Müzik dünyasının önemli olaylarından biri kabul edilen Viyana yeni yıl konserleri her yıl en üst düzeydeki orkestra şeflerinin valslere yaklaşımlarını ortaya koymaları açısından ilgiyle izleniyor. Müzik eleştirmenleri bugüne değin gerçekleştirilmiş en muhteşem yeni yıl konserleri arasında Carlos Kleiber, Herbert von Karajan, Willi Boskovski ve Lorin Maazel’in yönettiği programları öne
çıkarıyor. ANKA

Haberin Devamı

Antakya’nın mozaikleri sanal âlemde

DÜNYANIN en zengin mozaik koleksiyonlarından birine sahip Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki birçok mozaik ve tarihi eser, ‘Hatay Sanal Arkeoloji Müzesi’ projesi kapsamında dünyaya açıldı. Proje kapsamında, kentte yıllardır sürdürülen kazılarda gün ışığına çıkarılan eserlerin sergilendiği Hatay Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 1 yıl süren çalışmanın ardından hazırlanan ‘hatayarkeolojimuzesi.gov.tr’ adlı web sitesi aracılığıyla sanal alemde sergilenmeye başlandı. İlk etapta müzedeki 80’i mozaik 100 adet en önemli eserin fotoğraf ve bilgilerinin bulunduğu web sitesinde, ayrıca kente ait diğer kültürel zenginlikler de yer alıyor. A.A

Da Vinci’yi ‘çitilemişler’

FRANSA’nın ünlü Louvre Müzesi, Leonardo Davi Vinci’nin 500 yıl önce yaptığı ‘Bakire, Çocuk ve Aziz Anne’ (The Virgin and Child with Saint Anne) adlı tablosuna hatalı koruma uygulaması nedeniyle karıştı. Müzenin yönetim kurulu üyesi olan Fransız sanat tarihçiler Segolene Bergeon ve Jean-Pierre Cozin, Leonardo’nun başyapıtları arasında sayılan tablonun tozdan arındırılması ve uzun süre korunması için üzerine sürülen kimyasal çözücülerin “tabloyu Leonardo’nun hiç istemeyeceği kadar parlak” hale getirdiğini ileri sürüp istifa ettiler. Kurulun kalan 18 üyesinin büyük bölümü ise kimyasalın tabloya etkisinin olmadığını ileri sürüyor. Leonardo’nun ünlü tablosunun kimyasallarla temizlenmesi Louvre’da yaklaşık 17 yıldır tartışılıyordu.
DIŞ HABERLER

Haberin Devamı

Sanatçılardan Bakan Şahin’e istifa çağrısı

İÇİŞLERİ Bakanı İdris Naim Şahin’in sanat ortamında büyük tartışma yaratan sözlerini kınamak üzere ‘Barış İçin Sanat Girişimi’ tarafından dün düzenlenen basın toplantısında Bakan istifaya çağrıldı. İdris Naim Şahin, Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın Afyonkarahisar’da, 26 Aralık tarihinde yapılan Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı’nda “Birileri de ciddi halde saptırma yaparak, kendine göre gerekçeler uydurarak makulleştirerek, teröre destek veriyor. Resim yaparak, tuvale yansıtarak, şiir yazarak, şiire yansıtıyor, günlük makale yazarak” demişti. ‘Barış İçin Sanat Girişimi’ adına Kardeş Türküler’den Fehmiye Çelik’in okuduğu kınama bildirisinde Şahin’in sanatçıları tehdit ederek, ‘kendileri gibi düşünmeyen herkesi terörist olarak nitelemiş olduğu’ belirtildi. Bildiride imzası olan sanatçılar arasında; BGST, Kardeş Türküler, Sema Kaygusuz, Ali Akay, Baba Zula, Bajar, Derya Alabora, Serra Yılmaz, Jülide Kural, Mustafa- Övül Avkıran, Nur Sürer, Gülten Kaya, Görkem Yeltan,  Beral Madra, Gülsüm Cengiz, Grup Yorum, Ahmet Telli, Birol Topaloğlu, Derviş Zaimoğlu, Ferhat Tunç, İlkay Akkaya, Kazım Öz, Kerem Kabadayı, Pınar Sağ, Sezai Sarıoğlu, Yeşim Ustaoğlu, Yasemin Göksu  gibi isimler yer alıyor. Sanatçılar ayrıca bugün saat 19.00’da Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelerek Bakan Şahin’i istifaya davet etmek üzere bir eylem daha yapacak.

Haberin Devamı

‘Titanic’in 100. yıl müzayedesi

DÜNYANIN en ünlü batığı Titanik’ten çıkarılan eşya, geminin batışının 100’üncü yıl dönümü olan 2012’de açık artırmayla satılacak. New York’taki Guernsey’s Müzayede Evi’nde 1 Nisan 2012’de yapılacak açık artırmada aralarında porselen tabaklar ve Titanik’in gövdesinden parçaların bulunduğu yaklaşık 5500 eşya satışa çıkarılacak. Eşyanın tahmini değeri 189 milyon dolar olarak hesaplandı. Açık artırmanın sonuçları, Titanik’in bir buz dağına çarpıp 2228 yolcu ve mürettebatıyla Kuzey Atlantik’in buz gibi sularına gömüldüğü 15 Nisan’a kadar açıklanmayacak. Yaklaşık 1500 kişiye mezar olan Titanik’in enkazı, 1985 yılında Kanada’nın Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında denizbilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu. 1987, 1993, 1994, 1996, 1998, 2000 ve 2004 yıllarında yapılan dalışlarda batıktan çok sayıda eşya çıkarılmıştı. A.A

Haberin Devamı

Çita çoktan ölmüş de ağlayanı yokmuş
ÜNLÜ Tarzan filminde oynayan sevimli şempanze Çita’nın 80 yaşında öldüğü, önceki gün birçok haber ajansınca dünyaya duyurulmuştu. Florida’da öldüğü ilân edilen Çita’nın akıbetinin aslında bu kadar net olmadığı, dün yapılan açıklamalarla anlaşıldı. Birçok uzmana göre şempanzeler genellikle 40 ila 60 yıl yaşıyor. Yani Çita eğer 80 yaşında ölmüş olsaydı, aynı zamanda dünyanın en yaşlı şempanzesi olarak çoktan bilinmesi gerekirdi. Oysa dünyanın en yaşlı şempanzesi, Florida’daki başka bir hayvanat bahçesinde bulunuyor ve 73 yaşında.
Yazar R.D.Rosen, California Palm Springs’teki hayvanat bahçesinde yaşayan ve 1960’lı yıllardaki Tarzan filmlerinde rol alan şempanzenin bile, filmin 30’lu yıllardaki ilk versiyonlarında oynayan şempazenin aynı olmadığını belirterek, ne Johnny Weissmuller ne de Maureen O’Sullivan’ın oynadığı Tarzan filmlerinde kullanılan şempanzelerin hayatta olduğunu zannetmediğini belirtti. Geçtiğimiz günlerde öldüğü bildirilen Çita’nın, aslında 1935 yılında öldüğü tahmin ediliyor.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!