Video oyununda 18 milyar dolarlık evlilik

Güncelleme Tarihi:

Video oyununda 18 milyar dolarlık evlilik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2007 00:00

Video oyunları pazarında Activision ve Blizzard şirketlerinin yapacağı 18 milyar dolarlık birleşme heyecan yarattı.

Call of Duty ve World of Warcraft oyunlarını arkasındaki şirketler, dünyanın en kárlı oyun işinde dev ortaklığa imza atacak. World of Warcraft oyununu oynamak için 9 milyondan fazla insan her ay üyelik bedeli ödüyor. Amerika merkezli Activision, Tony Hawk serisi ve Guitar Hero gibi popüler kolsol oyunlarını üretiyor. Tony Hawk cep telefonlarında en çok oynanan oyunlardan biri. Blizzard ise en büyük online oyun şirketi ve çoğunlukla çok oyunculu olarak bilinen global pazarın lideri Warcraft’ın üreticisi. Blizzard’a Fransız medya grubu Vivendi sahip.

3 MİLYAR DOLAR: Birleşmenin bir parçası olarak Blizzard yeni şirkete 2 milyar dolar ve Activision 1 milyar dolar yatıracak. Yeni kurulan şirketin adı Activision Blizzard olurken, Activision’ın CEO’su Bobby Kotick yeni şirketin de CEO’su olacak. Vivendi ise grubun en büyük hissedarı konumuna ulaşacak. Vivendi’nin CEO’su Jean-Bernard Levy işbirliğinin Vivendi için stratejik bir adım olduğunu belirterek, "Bu, eğlence sektöründe varlığımızı genişletme çabalarına bir örnek oldu. Vivendi’nin oyun işlerini Activision ile birleştirerek çok hızlı büyüyen bir alanda bir dünya lideri yarattık" dedi.

BÜYÜK HEDEF: İki şirket birleşmeyle birlikte farklı güzlerini bir araya getirmeyi ve böylece bütün oyun platformlarında ve bütün bölgelerde güçlü olmayı hedefliyor. Starcraft oyunu çok tutulan Blizzard Asya’da oldukça güçlü. İlk olarak 1998 yılında piyasaya sürüler strateji oyunu Starcraft, Güney Kore’de milyonlarca kişi tarafından sanal-kafelerde ve televizyonlarda profesyonel oyuncularca oynanıyor. Activision; üç yeni jenerasyon oyun konsolu Microsoft’un Xbox 360, Sony’nin PlayStation 3 ile Spider-Man ve X-Men’in franchise’ı Nintendo Wii’ye hazır bir şekilde gelişti.

SALLANTILI YILLAR: Sallantılı yıllar geçiren oyun yazalım endüstrisinde şirketler el değiştirdi. 1979 yılında kurulan Activision iflas etmiş ve bir kaç kez işbirliği ve birleşmelere gitmiti. Blizzard da bir kaç kez el değiştirdikten sonra 1998 yılında Vivendi’ye satılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!