VI. Teknoloji Ödülleri’nde finalistler belli oldu

Güncelleme Tarihi:

VI. Teknoloji Ödülleri’nde finalistler belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2005 00:38

Ulusal teknolojik birikimimize katkı sağlayan kuruluşları teşvik etmeyi, diğer şirketleri de harekete geçirmeyi hedefleyerek bu yıl altıncı kez düzenlenen Teknoloji Ödülleri'nde, 5'i Büyük Ödül, 11'i Başarı Ödülü için olmak üzere, toplam 16 şirket finale kaldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen Teknoloji Ödülleri, Türkiye’de teknoloji üretiminin ne denli geliştiğini gözler önüne seriyor.

Ulusal teknolojik birikimimize katkı sağlayan kuruluşları teşvik etmeyi, diğer şirketleri de harekete geçirmeyi hedefleyerek bu yıl altıncı kez düzenlenen Teknoloji Ödülleri'nde, 5'i Büyük Ödül, 11'i Başarı Ödülü için olmak üzere, toplam 16 şirket finale kaldı. Finalist projeler arasında, simülasyonlu kalıp üretiminden, programlanabilir telefona, bebek kuvözlerindeki yaşamsal işlevleri denetleyen cihazlardan, gelişmiş yeteneklere sahip telsizlere uzanan pek çok yenilikçi fikir bulunuyor.

Büyük Ödül finalistleri

Ekolojist bulaşık makinesi projesi ile yarışmaya katılan Arçelik’in bu ürünü, alt sepette yoğun kirli tencere, üst sepette duyarlı kristal yıkayabiliyor. ‘Üstün hızlı’ ve ‘üstün sessiz’ işlevleriyle tüketici taleplerine tam yanıt veren ürün, düşük enerji ve su tüketimiyle çevreye katkıda bulunuyor.

Farklı frekanslarda çalışan, değişik özellikteki pek çok telsizi tek bir yazılım tabanı üzerinde birleştiren PRC-9651 Yazılım Tabanlı Telsiz projesiyle yarışmaya katılan Aselsan, gelişmiş yeteneklere sahip askeri el telsizini, gelişmeye açık bir teknolojik altyapı ile pazara sunuyor.

Eczacıbaşı Özgün Kimyasal Ürünler’in yarışmaya katıldığı Kemik Erimesi Tedavisinde Kullanılan Alendronat İçin Geliştirilen Üretim Süreci projesi sayesinde, bazı kemik hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde kullanılan Sodyum Alendronat’ın üretimindeki maliyeti artırıcı unsurlar giderilebiliyor. Geliştirilen bu sürecin, mevcut süreçlerden farklı olması, Alendronat’ın yurtdışına satışını da olanaklı kılıyor. İnform Elektronik’in yarışmaya katıldığı, müşteri isteklerine göre yapılandırılabilen Nirvana Projesi üç faz kesintisiz güç kaynağı projesi, sayısal kontrol ve yapay zeka algoritmaları yardımıyla yüksek teknik performans sergiliyor ve olumsuz elektrik şebekesi koşullarında da çalışabiliyor.

Veri ve ses şebekelerinin tümleşik olarak tek bir sistemden yönetilmesini sağlayan DS10 İletişim Sunucusu projesiyle yarışmaya katılan Karel, bakım ve yönetimi web üzerinden yapılabilen İnternet tabanlı bir telefon sistemi geliştirdi.

Başarı Ödülleri finalistleri

Geleneksel kalıp üretiminin atölye ortamındaki deneme-yanılma sürecini bilgisayar ekranına taşıyan BYM, yarışmaya e-Sim: Süper Bilgisayar & Çevrimiçi Simülasyon Merkezi projesi ile katılıyor. Uygulama, önemli maliyet avantajının yanı sıra, iş gücü ve zamandan da tasarruf sağlıyor.

Gelişmiş mikro denetleyiciler kullanılarak, uluslararası standartlara uygun tasarımlandırılmış bir endüstriyel ağırlık ölçüm ve denetim cihaz grubu olan E-AC-10 Ağırlık Ölçüm ve Kontrol Cihazları Ailesi projesiyle yarışmaya katılan Elimko’nun bu ürünü, farklı uygulamalarla uyum sağlayacak esneklikte geliştirildi.

İzmir Metropolitan Alanı ve Yakın Çevresinin GIS, GPS ve Uzaktan Algılama Sistemlerine Dayalı Navigasyon Ağının Kurulması Pilot Projesi ile yarışmaya katılan Himtaş, ürettiği haritalarla, kullanıcıya kolaylık sağlıyor. Uygulama, ayrıca ulaşım ve kent bilgi sistemlerinde altlık olabilecek çözüm ve verileri kendi bünyesinde yaratıyor.

Havayollarının sık uçan yolcu programlarını müşteri ilişkileri yönetimi bakış açısı ile ele alan Hitit Bilgisayar’ın yarışmadaki ürünü olan Crane Frequent Flyer Programı, havayolları kuruluşlarının, müşterileri ile birebir iletişim kurmasına ve kişiye özel hizmetler sunmasına olanak sağlıyor

Soğuk bandaj

İnterfarma tarafından geliştirilen Soğuk Bandaj, akut travmatoloji ve yumuşak doku zedelenmelerinde, dokuyu soğutma işlevini ve etkisini uzun süreli olarak yerine getiren, hastanın ağrısını hızla dindirmeye katkıda bulunan ve iyileşme süresini kısaltan bir ürün olma özelliği taşıyor. ‘Geleneksel harçtan ‘softharç’a’ isimli projesiyle yarışan Konsan, ‘Kullanılan her torba çimentoya bir paket SoftHARÇ’ fikri ile üretilen sıva ve harç katkıları, su kesici ve çatlak oluşum riskini azaltan özellikleriyle kaba ve ince sıvada kullanılarak dayanıklılığı artırırken maliyetlerin düşmesini sağlıyor.

Yarışmaya, halı ipliğine dayanıklılık, parlaklık, hacim, yumuşaklık ve bükümün sabitlenebilmesi özelliklerini kazandıran İplik Şişirme Makinesiyle katılan Örnek Makine, 2004 yılına kadar tamamen ithalatla temin edilebilen bu teknolojiyi, Gaziantep’te geliştiriyor.

Sistem Teknik’in yarışmaya katıldığı Genel Amaçlı Vakum Isıl İşlem Fırını, fırın atmosferindeki hava boşaltılarak vakumlu ortamda malzemenin ışınım ısı transferi ile ısıtılması ve sonrasında çeşitli gazlarla istenilen hızda soğutulmasını sağlıyor.

Bebek küvözleri

SYS Telekom, telekom şebekesi, GSM şebekesi ve İnternet üzerinden etkileşim sağlayan ve faks, kısa mesaj, görüntülü mesaj iletişimi gerçekleştirilebilen projesi Viases ile yarışmaya katılıyor. Telpaş Telekomünikasyon, Uzak Mesafe Telekomünikasyon Hizmeti veren operatör abonelerinin, hem iş yerlerinde, hem de evlerinde kullanılabilecekleri Programlanabilir Telefonlar projesiyle, zaman ve maliyet avantajı sağlarken, ses kalitesini ve verimliliği artırıp, hata oranını düşürüyor. Yenel Elektronik’in Kuvöz Denetleci çözümü ise, bebek kuvözlerindeki sıcaklık, hava, nem gibi yaşamsal işlevleri denetleyerek, oluşabilecek arıza ve riskli durumlarda, uyarı sistemini devreye sokuyor. Kuvözün beyni olarak çalışan denetleç ile veri toplama, kaydetme ve raporlama da yapılabiliyor.

Türkiye’nin teknoloji potansiyelini açığa çıkaran ve ulusal teknolojimize katkı sağlayan kuruluşları teşvik eden VI. Teknoloji Ödülleri, 2005’in Aralık ayı başında sahiplerini bulacak.

Teknoloji ödülleri sitesi: www.teknoloji.org.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!