Vekil çocuğu ve belediye başkanına kırmızı pasaport

Güncelleme Tarihi:

Vekil çocuğu ve belediye başkanına kırmızı pasaport
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 14:53

TBMM İçişleri Komisyonu, milletvekillerinin reşit olmayan çocukları ile 25 yaşın sonuna kadar yüksek öğrenime devam eden çocuklarına diplomatik dokunulmazlık sağlayan Kırmızı Pasaport verilmesine karar verdi. Ayrıca kabul edilen AKP önergesiyle, büyükşehir belediye başkanlarına da kırmızı pasaport verilecek.

Haberin Devamı

TBMM İçişleri Komisyonu, Meclis’e sunulmasından tam iki yıl sonra Pasaport Yasasında değişiklik yapan tasarıyı kabul etti.

Komisyon son olarak 30 Kasım’da bu tasarıyı görütşerek ilk 8 maddesini kabul etmişti. Ancak 9 ve 14.maddelerdeki hapis ve adli para cezalarının TCK ile uyumsuz olduğu ortaya çıkınca çalışmalar yarım bırakılmıştı.

YEŞİL PASAPORT HAKKI OLAN 3 MİLYON, TAŞIYAN 970 BİN KİŞİ

İçişleri Bakanlığı temsilcisi ise bugün itibariyle 2’şer çocuğu ile birlikte hesap edildiğinde, boş olsa bile kadro karşılıklarına göre hesaplandığında, toplam 3 milyon civarında kişiye Yeşil Pasaport verilebileceğini bildirdi.

Bugün itibariyle ise 970 bin kişinin yeşil pasaport taşıdığı belirtilirken, tasarıya eklenen hükükmlürle vergi rekortmenlerine de bu pasaportun verilmesiyle sayının 500 civarında artacağı, görev süresine bağlı olmakla birlikte 2005 itibariyle gri pasaport taşıyanların sayısının ise 25 bin kişi olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Bugünkü görüşmelerde kaçak olarak pasaportsuz şekilde ülkeyi terketmeye çalışanlara sadece 3-5 yıl hapis cezası verileceği hükmü kabul edilirken, hapis yerine adli para cezası verilmesi düzenlemesi ise bunların zaten para ödeyecek durumda olmadığı düşüncesiyle metinden çıkartıldı.

Benzeri şekilde pasaportsuz olarak yurda girerken yakalananlar ile yurda giriş için belirlenen sınır kapıları dışında bir yerden ülkeye giren veya çıkanlara da 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilmesi kabul edildi.

ÜNİVERSİTEYE GİDEN VEKİL ÇOCUĞUNA KIRMIZI PASAPORT

Tasarının görüşmesinin tamamlanmak üzereyken AKP’nin, tasarının 3’üncü maddesinin yeniden görüşülmesi önergesi kabul edilince bu kez geriye dönüldü.

Kırmızı paszaportların kimlere verileceğini düzenleyen maddede, AKP İstanbul Milletvekili Recep Koral ve iki arkadaşının kabul edilen önergesiyle değişiklik yapıldı. Böylece "TBMM üyeleri ve eşleri ile reşit olmayan veya 25 yaşının sonuna kadar öğrenimine devam eden çocukları da diplomatik pasaport" alabilecek.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DA KIRMIZI TAŞIYACAK

Ayrıca yine AKP’li Koral’ın kabul edilen diğer bir önergesiyle de "Büyükşehir belediye başkanları da görev süreleri boyunca" artık kırmızı pasaport taşıyabilecek.

Haberin Devamı

KIRMIZI PASAPORTLULAR

AKP’li Recep Koral’ın önergesiyle kırmızı pasaport taşıyacak olanlar şöyle tanımlandı:

"Genelkurmay Başkanı, Anamuhalefet Partisi Başkanı, Anayasa Mahkemesi başkanı ve başkanvekili, Yargıtay 1.Başkanı, Danıştay Başkanı, bakanlar, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Genelkurmay II. Başkanı, orgeneral ve oramiraller, YÖK Başkanı, Sayıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarı, MGK Genel Sekreteri, bakanlık müsteşarları, AB Genel Sekreteri, DPT Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, MİT Müsteşarı, Denizcilik Müsteşarı, Savunma Sanayi Müsteşarı, Dış Ticaret Müsteşarı, Gümrük Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı, TBMM Genel Sekreteri, Diyanet İşleri Başkanı, Büyükelçi ünvanı taşıyan Başbakanlık başdanışmanları, valiler, Emniyet Genel Müdürü, TÜBİTAK ve TİKA Başkanları ile bunların eşleri ile reşit olmayan çocuklarına görev süresince"

Haberin Devamı

YURT DIŞINDAKİ SUBAY-ASTSUBAY DA KIRMIZI PASAPORTUNU KORUDU

Komisyonun 30 Kasım’daki görüşmeleri sırasında, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdür Yardımcısı Hayri Hayret Yalav NATO’da kırmızı pasaport verilen başka bir AB ülkesi olmadığını belirtirken, NATO’daki görevlilerin ikiye ayrılması gerektiğini, ilk grupta Daimi Temsilcilikte çalışanların zaten kırmızı pasaportu bulunduğunu söylemişti. Yalav, "Bu pasaportun ayrıcalıkları var, aynen diplomat gibidirler. İkinci gruptakilere, Türkiye dışında kırmızı pasaport veren başka ülke yok. Türkiye, turistik seyahatte karşılaşan güçlükler için kırmızı pasaport vermesi doğru değil. Zaten bu askerlerin NATO Seyahat Kartı var" diyerek, askerlerin kırmızı pasaportunun kısmen daraltılmasını istemişti. Ancak bugünkü AKP önergesiyle yurt dışında, milletlerarası anlaşmalar, diplomatik ilişkiler veya uluslar arası kuruluşlarda diplomatik ajan statüsünde çalışmasa da "TSK personeli, KKTC hariç olmak üzere, yurt dışına görevine atanmışsa ve görev gereği yargısal imtiyaz ve bağışıklıklardan faydalanmaları kaydıyla, eşi ve reşit olmayan çocukları ile birlikte görev süresince" kırmızı pasaport taşıyabilmesi olanağı getirildi.

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLLERİNİN ERKEK ÇOCUKLARI BABALARINA KÜSMÜŞ

Komisyonun önceki çalışmaları sırasında CHP milletvekili Sıdıka Sarıbekir, "Hepimiz biliyoruz, milletvekili arkadaşlarımızın erkek çocukları babalarına küstü, ’Niçin biz de yeşil pasaport alamıyoruz’ diye" şeklinde konuşmuştu.

EMNİYET MÜDÜRÜ AKP’Lİ VEKİL ABD’DEN YAKINDI: KULAK İZİM ALINDI

AKP milletvekilleri de memurların bir onur belgesi olarak yeşil pasaportu aldığını, zaten çoğunun yurt dışına dahi çıkmadığını söylemiş, emniyet müdürü kökenli AKP Yalova Milletvekili Şükrü Önder ise, "Ben bunca yıllık memurluğum var 3 kez o da görevle yurt dışına çıktım. Zaten kırmızı pasaportun da olsa etkisi yok. ABD’ye gittim, ne kadar ağırıma gitse de sınırda parmak izim alındı, fotoğrafım çekildi ve kulak izimi aldılar" diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

YEŞİL PASAPORTTA ESKİYE DÖNÜLDÜ, ÜSTELİK KAPSAM DA GENİŞLEDİ

Tasarının hazırlanmasındaki en önemli etkenlerden birisi olan 2 ve 3’üncü derece memurlara yeşil pasaport verilmemesi düşüncesi ise, AKP Milletvekilleri Şükrü Önder, Sinan Özkan ve Ali Yüksel Kavuştu’nun "kazanılmış hakları korumak adına" verdikleri ve kabul edilen önergesiyle, komisyondan kabul görmedi ve eski sisteme dönülmüş oldu. Önergeyle ayrıca il genel meclisi başkanları, hakettiği halde emeklilik dışında "çekilme sebebiyle görevinden ayrılan memurlar" Türk Eximbank Genel Müdürü ve sermaye piyasası mevzuatı uyarınca kurulan İMKB ve vadeli işlem borsası başkanlarına da yeşil pasaport verilmesi kabul edilmiş oldu. Böylece kapsam daha da genişledi. İçişleri Müsteşar Yardımcısı Ruhi Bilgiç önceki toplantıda, "Hiç olmazsa yeşil pasaportlardan da harç alalım, hepimiz harçlarımızı ödeyelim" demiş, ancak önerisi kabul görmemişti.

Ayrıca yeşil pasaport alabilecek durumda olanların yanında yaşayan "evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarıyla yine yanında yaşayıp reşit bulunmayan erkek çocuklarına" da yeşil pasaport verilmesi de önergeyle kabul edildi. Böylece bu uygulamada da değişiklik önlenmiş oldu. Altkomisyonun kabul ettiği metinde ise kız erkek çocuk ayrımı yapılmaksızın sadece "reşit olmayan çocuk" tanımı yapılıyordu.

3 MİLYON DOLARLIK İHRAÇATÇIYA İKİNCİ PASAPORT

AKP’li Şükrü Önder ve Ali Sezal’ın kabul edilen önergesiyle de, "Bir önceki yıl faaliyetleri itibariyla en az 3 milyon ABD doları veya karşılığı döviz tutarı ihracat yapanlara, zorunlu hallerde bir yıl süreli ikinci bir umuma mahsus pasaport verilebilir" hükmü kabul edildi. Süresi biten bu pasaportlar aynı şekilde uzatılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!