Ve yakaladılar

Güncelleme Tarihi:

Ve yakaladılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uzay mekiği Columbia'daki iki astronot, üç gün önce göz göre göre uzayda ellerinden kaçırdıkları 10 milyon dolarlık Spartan uydusunu nihayet yakalamayı başardılar.

Yakalama operasyonu dün sabaha karşı Columbia'nın Spartan uydusuna ‘bir saatlik uzay yürüşü mesafesi’ kadar yaklaşmasıyla başladı. Saat 02.30'da uzay yürüyüşüne başlayan Amerikalı astronot Winston Scott ile Japon astronot Takao Dai, Columbia'nın yük bölmesinin kenarında, yavaş yavaş yukarıdan aşağıya doğru düşmekte olan Spartan uydusunun yaklaşmasını beklediler. Yanlış bir hareket astronotların hayatını tehlikeye atabilirdi.

Uyduyu kucakladılar

Daha önce Cape Caneveral Uzay Üssü'ndeki yüzme havuzlarında uzaya kaçırılan uyduları tutmak için egzersiz yapmış olan iki astronot, 1360 kilogram ağırlığındaki Spartan uydusu önlerinden geçerken, kollarını uzatarak, uyduyu kucakladılar. 20 dakika boyunca uyduyu Columbia'nın deposuna sokmaya çalışan astronotlar başarılı olamayınca uzay mekiğinin robot kolu devreye girdi.

Mekiğe yerleştirildi

Hindistan doğumlu astronot Kalpana Chawla, içeriden robot kolunu idare ederek, uyduyu astronotların ellerinden alarak, depoya yerleştirdi. İlk incelemelerde uyduda ciddi bir hasar bulunmadı. Normalde uzayda 2 günlük inceleme yapması beklenen uydunun, pilleri yeterse 6-20 saat çalışabileceği belirtildi.

Uydunun görevi güneşi izlemek

Spartan uydusu, 51 cm. çaplı bir teleskop taşıyor. Normalde uzayda güneşi sadece 2 gün süreyle izlemek için yapılan uydu, kazadan sonra enerjisinin bir bölümünü yitirdi.

NASA uzmanları, enerjinin yetmesi halinde uydunun görevini kısmen yerine getirebileceğini söylediler. Uydunun 6-20 saat arasında çalışması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!