...Ve ‘istisnai’ tahliye

Güncelleme Tarihi:

...Ve ‘istisnai’ tahliye
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

10 gün önce ‘‘konuştuğu’’ için tutuklanan Hanefi Avcı, DGM'nin ‘takdiriyle’ sürpriz bir tensip tutanağı düzenlenerek tahliye oldu. Avcı, cumartesi günü kendisini ziyaret eden CHP'li Sabri Ergül'e Yeşil'in Antalya'daki adresini vermişti.

Ankara 2 No'lu DGM, yedek hakimliğin tutuklayarak cezaevine gönderdiği Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı hakkında ‘takdir yetkisini’ kullanarak tahliye kararı verdi. Avcı'nın, istisnai bir uygulama olarak gösterilen ‘tensip tutanağı’ ile tahliyesi, yargı çevrelerinde sürpriz oldu.

Tahliye kararının tutuklu bulunduğu cezaevinin bağlı olduğu Beypazarı Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesiyle, Avcı dün öğle saatlerinde serbest bırakıldı. Avukatının itiraz etmemesine karşın, DGM'nin ‘takdiriyle’ ve ‘Suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut kanıt durumu itibariyle’ dokuz gün sonra jet hızıyla ilk mahkeme ifadesi bile beklenmeden salıverilen Avcı, 15 Nisan'da Ankara 2 No'lu DGM'de tutuksuz yargılanacak. Avcı, TCK'nın 136/1 maddesindeki ‘Devlet sırlarını ifşa’ suçundan 15 yıldan az olmamak üzere ağır hapisle yargılanacak.

TENSİP TUTANAĞI

MİT'in suç duyurusu üzerinde 2 Eylül 1997'de soruşturma açan askeri savcı Albay Nuh Çetinkaya'nın talebi üzerine, askeri hâkim Yarbay Tanju Güvendiren tarafından 20 Şubat'ta gıyaben, 21 Şubat'ta ise fiilen tutuklanan Avcı, ender rastlanan ‘tensip tutanağı’ ile serbest kaldı. Yargı çevrelerinde, tutuklu sanıkların mahkemede ilk ifadeleri alındıktan sonra tahliye edildiklerine dikkat çekilerek, Avcı'nın 15 Nisan'daki ilk duruşma ve ifadesinin alınmasının beklenmemesi, ‘delillerin zayıf’ olduğu yorumuna da neden oldu. Yargı çevrelerinde, ‘‘Mahkeme bu deliller karşısında Avcı'nın bir gün bile tutuklu kalmasının hukuka aykırı olacağı sonucuna vardığı için takdir yetkisini kullanarak, istisnai şekilde tahliye kararı vermiş’’ değerlendirmesi yapıldı.

Askeri üye karşı çıktı

Dağıtım sonucu Ankara 2 No'lu DGM'ye düşen Avcı dosyası dün incelemeye alındı. Dosyayı değerlendiren M. Turgut Okyay başkanlığındaki mahkeme, Avcı'nın tensiple tahliyesine karar verdi. Avcı'yı serbest bırakan tensip tutanağında şöyle denildi:

‘‘Tutuklu sanık Hanefi Avcı'nın üzerine atılı bulunan suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu itibarıyla bihakkın tahliyesine, başka suçtan tutuklu veya hükümlü değilse derhal salıverilmesi için müzekkere yazılmasına, (Üye Abdülkadir Davarcıoğlu'nun suç vasfı itibarıyla karşıoyu ile) sanığın davetiye ile duruşmaya celbine, iddianamenin tebliğine, doğum ve sabıka kaydının istenmesi için müzekkere yazılmasına karar verildi.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!