Vatandaşa güveneceğiz

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşa güveneceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

‘Demokrasi ve İnsan Hakları’’ panelinde konuşan Başbakan Yılmaz, vatandaşına güvenmeyen bir devlet yapısını sürdürmenin mümkün olmadığını söyledi. Yılmaz, ‘‘Vatandaşına güvenmeyen bir devlet, vatandaşından kendisine güvenmesini bekleyemez’’ dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz, devletin vatandaşına eziyet eden bir kurum gibi görülmesinin daha fazla sürdürülemeyeceğini belirterek, ‘demokrasinin olmazsa olmaz koşulu’ diye tanımladığı insan hakları konusunda, hükümetin ciddi tedbir alma hazırlığı içinde oluğunu açıkladı. Yılmaz, ‘‘Vatandaşına güvenmeyen bir devlet yapısını uzun süre sürdürmek mümkün değildir. Çünkü kendi vatandaşına güvenmeyen bir devletin, vatandaşından kendisine güvenmesini beklemesi de abestir’’ dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından dün Çırağan Sarayı'nda düzenlenen ‘Demokrasi ve İnsan Hakları’ panelinde konuşan Yılmaz, bir ülkede demokrasi olup olmadığını ölçmenin en kestirme yolunun, insan haklarının ne ölçüde uygulandığına bakmaktan geçtiğini söyledi. ‘‘Demokrasilerin vazgeçilmez unsuru insan haklarıdır’’ diyen Yılmaz, Türkiye'de bu konuda uygulamadan doğan sıkıntıların bulunduğuna işaret etti. Demokrasi kültürünün yerleştirilmesinde siyaset adamlarına önemli sorumluluk düştüğünü, ancak siyaset adamlarını kötüleyerek insan haklarınI güvence altına almanın da mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz, sözü dokunulmazlıklara getirdi. Yılmaz,‘‘Dokunulmazlıkların sınırlandırılması çabalarının en önemli gerekçesi de burada ortaya çıkmaktadır. Dokunulmazlık hakkı milletvekillerine, millete rağmen millete karşı hareket etme özgürlüğü olarak algılanamaz. Milletvekillerinin millet adına görev yaptıkları sürece, bu görevi daha iyi yapabilmeleri için verilen bu hak millete karşı kullanılırsa demokrasinin özü zedelenmiş olur’’ dedi.

TBMM Başkanı Hikmet Çetin de, devletin, AB istediği için değil, kendi vatandaşlarına haksızlık etmemek için insan hakları konusunda eylem planı uygulama zamanının geldiğini söyledi. Yargıtay Başkanı Mehmet Uygun, Türk-İş Başkanı Bayram Meral, TOBB Başkanı Fuat Miras ve Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi de, yaptıkları konuşmalarda özgürlüklere değindiler.

GENÇ NÜFUSUMUZ ÇOK KIYMETLİ

Başbakan Yılmaz, dün Bakırköy'de Osmaniye Lisesi'nin temelini attı ve belediyenin Şefkatevi'ni hizmete açtı. Yılmaz, yaptığı konuşmada Türkiye'nin yaş ortalamasının 27 olduğunu belirterek, ‘‘Bu genç nüfusun kıymetini bilmemiz lazım. Genç nüfus, Türkiye'nin ekonomik potansiyelinin önemli unsurudur’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!