Vasiyeti Diyarbakır'a gömülmek

Güncelleme Tarihi:

Vasiyeti Diyarbakıra gömülmek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 14:49

Yunanistan'da hayatını kaybeden yitiren Kürt Müziği'nin tanınmış ismi Ermeni sanatçı Aram Tigran, vasiyeti üzerine yarın Diyarbakır'da toprağa verilecek. Ermeni Kilisesi'nde yapılacak olan tören ardından Tigran'ın cenazesi, Urfakapı Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın başkenti Atina'da beyin kanaması geçiren ve tedavi gördüğü hastanede geçen Cumartesi günü 75 yaşında ölen Kürt Müziği'nin ünlü sanatçısı Ermeni asıllı Aram Tigran, vasiyeti üzerine Diyarbakır'da toprağa verilecek. Türk vatandaşı olmayan Tigran'ın cenazesinin Türkiye’ye getirilmesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir, Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı'nın da aralarında bulunduğu bir komisyon kuruldu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Cevahir Sadak, Atina'ya giderek bürokratik işlemleri tamamladı. Tigran'ın cenazesi yarın saat 17.00’de uçakla Diyarbakır'a getirilecek. Diyarbakır Ermeni Kilisesi'nde yapılacak ayin ardından Adak Tigran, Urfakapı Semti'nde bulunan Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri Tigran'ın defnedileceği Ermeni Mezarlığı'nda temizlik çalışması başlattı. Uzun süreden bu yana bakımsız olduğu görülen mezarlığın içi ve dışındaki otlar temizlenirken, kamyonlarla topraklar dökülerek çevre düzenlemesi yapıldı. Çiçeklerin dikiliği mezarlığa çöp kovaları da konuldu.

Ailesi Batman'ın Sason İlçesi Bianda Köyü'nde oturan ve 1934 yılında bu köyde dünyaya gelen Aram Tigran, ailesi ile birlikte Suriye'nin Kamışlı kentine göç etti. Tigran, 9 yaşındayken müzikle ilgilenmeye başladı. Bu yaşlarda ud çalmaya başlayan Tigran, 20 yaşındayken Kürtçe, Ermenice ve Arapça şarkılar söyledi. Tigran, 12 Kürtçe albüm yaptı, 100'den fazla Kürtçe ve Ermenice şarkının söz ve müziğini yaptı. Tigran, bugüne kadar Kürtçe, Ermenice, Süryanice, Arapça, Yunanca, Zazaca ve Türkçe şarkılardan derlediği 435 şarkıyı seslendirdi.

Diyarbakır'da geçen yıl Kültür ve Sanat Festivali'ne katılan Tigran, kentte 2 ay boyunca kalmıştı. Batman'da Nevruz kutlamalarına da katılan Tigran, öldürülen Ermeni asıllı gazeteci Hrank Dink, anısına ‘Sarı Gelin’ türküsünü söylerken, “O bu türküyü çok seviyordu” demişti. Tigran, Diyarbakır'da rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede ameliyat olmuş, tıkalı olan iki kalp kapakçığı temizlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!