Van'da iyi ÅŸeyler de oluyor

Güncelleme Tarihi:

Vanda iyi ÅŸeyler de oluyor
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 16, 2004 10:09

Van, son bir ayda, bir yılda yaşayamayacağı kadar adli olaya sahne oldu. Valiye suikast teşebbüsleri, eski bir vekil ve onun uyuşturucuyla haşır neşir aile mensuplarıyla ilgili operasyonlar, CHP'nin Van raporu, başka bir eski vekilin tehditleri, soruşturmalar, tutuklamalar...

Haberin Devamı

İlk kez 2001'de Van'a gittim. Van Gölü'ne, baktıkça ve nefes alıp verdikçe insanın ruhunu temizleyen doğaya, kahvaltı salonlarına hayran kaldım. Aklımın bir köşesinde en "steril" haliyle kalan ilde olanları gördükçe içim acıyor.

 

Van ziyaretimin amacı turistik değildi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin Turkcell sponsorluğuyla gerçekleştirdiği "Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları" projesinin burs dağıtım töreni vardı. Köyünün okuyan ilk kızı Bahar'ın yaptığı konuşmayı ekip halinde ağlayarak izledik. İstanbul'da 20 yıl akademisyenlik yaptıktan sonra Van'a göç eden Prof. Dr. Ayşe Yüksel'in anlattıklarını dinlerken yine kendimizi tutamadık.

Haberin Devamı

 

ÇYDD'nin Kırsal Alan Direktörü olan Yüksel, Van 100. Yıl Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi (artık rektör yardımcısı). Üniversitede okumaya çalışan öğrencilerden söz etti. Öğrencilerin çoğu Doğu ve Güneydoğu illerinden geliyordu. Yaz aylarında ırgatlık, amelelik yapıp, kazandıkları üç kuruş parayla okumaya çalışıyorlardı. Bazen üç-dört öğrenci öğlenleri üniversite yemekhanesinden aldıkları yemeği paylaşıyordu. Bir günde yalnızca bir yarım ekmeğin içine bir domates ve bir haşlanmış yumurta koyarak karnını doyurmaya çalışan öğrenciler vardı.

 Â

Yüksel, şahit olduklarını tüm doğallığıyla anlatıyordu. Abartı yoktu, durum buydu. Birkaçımız burs vermek istedik. Hepimize tek tek, sıkı sıkı sarılıp öptü, kendimizi kahraman gibi hissetmemizi sağladı. Her sarıldığında aynı cümleyi kuruyordu: "Bir çocuk daha kurtuldu."

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yoksul üniversiteli gençlerin okuyabilmesi bir proje geliştiriyorlardı: "Anadolu çocukları okuyor." Hedef beş bin lise ve üniversite öğrencisine burs verebilmekti. Bu proje ana sponsor bulunamaması nedeniyle istenilen boyutta hayata geçemedi. Burs alabilen öğrenci sayısı bugün yalnızca 175.

Haberin Devamı

Van dönüşünde yenibir.com'a izlenimlerimi yazdım. Bu yazıyı gören okurlardan bazıları burs vermeye baÅŸladı. Onlara buradan teÅŸekkür ediyorum. Â

 

Yüksel, geçtiğimiz günlerde telefon etti. Burs verdiğim öğrencinin Biyoloji Öğretmenliği dördüncü sınıfa geçtiğini, bana bir teşekkür mektubu göndermek istediklerini söyledi. Geçtiğimiz hafta hayatımın en güzel mektubunu aldım. Bu linke bastığınızda ulaşacağınız fotoğraf mektubun altına yapıştırılmıştı. Ayşe Yüksel ve Van 100. Yıl Üniversitesi'nin binbir zorlukla okumaya çalışan öğrencileri...

 

Zarftan birbirine zımbalanmış onlarca "makbuz" çıktı. Burs karşılığı Van ÇYDD tarafından kesilen makbuzlar. Onları elime alınca allak bullak oldum. Üç yıldır itinayla saklanmış, eksiksiz yollanmıştı. Ben hiçbir zaman paranın nereye gittiÄŸi konusunda en ufak bir şüphe duymamıştım. ÇYDD her zamanki disiplin ve ciddiyetiyle hareket etmiÅŸti.    Â

Haberin Devamı

 

Türkiye'nin aydınlık bir geleceği olmasını, Van'dan güzel haberler gelmesini istiyorsanız, Anadolulu gençlerin okuduğu Van 100. Yıl Üniversitesi'nin öğrencilerine destek olun. Burs miktarı asgari 80 milyon lira. Hesap numarası: ÇYDD, İş Bankası Van Şubesi, 8900 977 811. Tel: 0432 225 17 39 (Prof. Dr. Ayşe Yüksel, 100. Yıl Üniversitesi Rektörlüğü).

 

Mine KILIÇ

 

Not: Bu yazı Hürriyet İK’dan alınmıştır. Mine Kılıç, yıllık iznini kullandığından bu haftaki yenibir.com yazısını yazmamıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!