Van'da 3 militan yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Vanda 3 militan yakalandı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 19, 2002 14:44

Van'da, Usame bin Ladin'in lideri olduğu El Kaide Örgütüyle bağlantılı üç militan yakalandı. Türkiye üzerinden İsrail'e geçerek bombalı eylem gerçekleştirmek amacında olan ikisi Filistinli bir Ürdünlü tutuklanmak üzere DGM'ye gönderildi.

Haberin Devamı

Van'da polisin gerçekleştirdiği operasyon sonucu, ''Beyyiat El İmam Örgütü''ne (İmamlar Birliği) mensup 3 yabancı ile bu kişilere yardımcı olan 7 Türk vatandaşı  yakalandı. Örgüt üyesi yabancı uyruklu 3 kişinin, İsrail'de bombalı intihar eylemleri düzenlemeyi planladıkları tespit edildi.

Van'da yakalanan üç kişinin kimlikleri şöyle:
Mustafa Hasan, Yusuf Fehim (25),
Firaz Süleyman, Ali Hejir (24),
Ahmet Muhammed, Mustafa (25)

15 ÅžUBAT'TA YAKALANDILAR

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Feyzullah Arslan'ın verdiği bilgiye göre, 15 Şubat 2002 tarihinde Van'ın Gürpınar ilçesinde polisin ''dur'' ihtarına uymayarak kaçmak isteyen 1'i Türk 4 kişi bir otomobilin içinde ele geçirildi. Alınan ilk bilgilerin değerlendirilmesinden sonra, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün koordinesinde İstanbul ve Van Emniyet Müdürlükleri ortak operasyonlar düzenleyerek 6 kişiyi daha yakaladılar. Bu kişilerle birlikte, Türk ve yabancı şahıslar adına düzenlenmiş sahte pasaportlar, sahte nüfus cüzdanları, kaşe, mühür ve harf klişeleri ile bomba yapımı formülleri içerdiği değerlendirilen Arapça bazı dokümanlar ele geçirildi.

Haberin Devamı

'TALİBAN KAMPLARINDA EĞİTİM ALMIŞLAR'

Liderliğini Abu Mus'ab'ın yaptığı Beyyiat El İmam Örgütü'ne mensup olduğu bildirilen Fıras Süleyman, Mustafa Hasan ve Ahmet Mahmud adlı kişilerin, Afganistan'da Taliban kamplarında askeri eğitim aldıkları ve Taliban saflarında savaşa katıldıkları, ayrıca Süleıman'ın Afganistan'da bomba eğitimi aldığı tespit edildi.

HEDEFLERÄ° Ä°SRAÄ°L

Yakalanan kişilerin, Abu Mus'ab'ın talimatıyla, 2001 yılı içinde İran'a geçtikleri, Mus'ab'tan, İsrail'de bulunan Tel Aviv veya Ramadgan şehirlerinden birinde, bombalı intihar eylemleri düzenleme talimatı aldıkları saptandı.

Süleyman'ın ifadesinde, Ürdün'e geçmeyi planladıklarını, yanında bulunan iki arkadaşının eylemden bilgilerinin olmadığını belirttiği, Türkiye'ye yönelik herhangi bir eylem yapmayı tasarlamadıklarını söylediği kaydedildi. Türkiye'den temin ettikleri sahte pasaportla önce Suriye'ye, ardından da Ürdün'e geçmeyi planladıklarını ifade ettiği bildirilen Süleyman'ın, arkadaşlarıyla İsrail'de intihar eylemi gerçekleştireceklerini itiraf ettiği de belirtildi.

Haberin Devamı

Olaya karışan, ancak isimleri açıklanmayan 3 kişinin para karşılığı bu kişilere yardım ettikleri tespit edildi.

Gözaltında bulunan kişilerle ilgili sorgulamaların, istihbari ve operasyonel çalışmaların devam ettiği kaydedildi.
   Â
ABD VE Ä°SRAÄ°L'E BÄ°LGÄ° VERÄ°LDÄ°

Sözcü Arslan, konuyla ilgili ABD'li uzmanlara bilgi verildiğini, bu kişilerin zaman kalmadığı için soruşturmaya katılamadıklarını, ancak detaylı bilgi aldıklarını söyledi.

Konuyla ilgili olarak İsrail yetkililerine de detaylı bilgi verildiğini ifade eden Arslan, sorgulama sonucu El Kaide kamplarında, Türkler'in eğitim aldığına dair bu kişilerin herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarının da ortaya çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Yakalanan kişilerin sınırdan girişleri sırasında fark edildiğini belirten Arslan, 2'si Filistinli, 1'i Ürdünlü olan 3 kişinin 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan'dan ayrılarak İran'a geldiklerinin de belirlendiğini söyledi.

Arslan, Ortadoğu kökenli bu kişilere menfaat karşılığında bilet, pasaport gibi konularda yardımcı oldukları belirlenen biri Irak kökenli 7 Türk vatandaşının, örgütsel bağlarının olmadığını açıkladı.

YÜCELEN: TÜRKİYE'YE YÖNELİK EYLEM PLANI YOK

İçişleri Bakanı Yücelen ise ``4 gündür devam eden bir operasyon. Van`da arkadaşlarımız, emniyet kuvvetlerimiz, sorguluyorlar ve değerlendiriyorlar. Konuyla ilgili emniyet sözcümüz gerekli açıklamayı yapacak. Her zaman söylediğimiz gibi, Türkiye`de güvenilir kurumlarımız var. Emniyet mensuplarımız, güvenlik güçlerimiz, hem emniyet genel müdürlüğümüz, hem jandarmamız, hem sahil güvenliğimiz bu konuda üzerine düşen vazifeyi yapmaktadırlar. Güvenlik güçlerimiz, her türlü görevi büyük bir özveri ve başarıyla yapmaktadır. Herşey, huzur ve güven içindir. Herkes, huzur içinde yaşamaya devam etsin.``  açıklamasında bulundu.

Yücelen, yakalananların, Türkiye`de herhangi bir eylem planları ve baÅŸka kimselerle baÄŸlantıları olduÄŸu konusunun deÄŸerlendirileceÄŸini ancak yeterli delilin toplanacağını ümit ettiÄŸini belirtti. Yücelen, ``Somut, kendi itirafları olmadıkça bir eylem planından söz etmek doÄŸru olmaz`` dedi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!