Van Gölü de dondu

Güncelleme Tarihi:

Van Gölü de dondu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2007 10:26

Van’da etkili olan aşırı soğuklar, Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün kısmen, Muradiye Şelalesi’nin de tamamen donmasına neden oldu.

Göl üzerinde oluşan 15 santimetre kalınlığındaki buz tabakası görenleri hayrete düşürürken, yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahip olan Muradiye Şelalesi’nin buz katmanına dönüşüp Pamukkale’deki travertenlere benzemesi ise doyumsuz bir manzara oluşturdu.

Doğu Anadolu’da etkili olan kar yağışı, yerini bir haftadır dondurucu soğuklara bıraktı. Aşırı soğuklar hayatı olumsuz yönde etkilerken, Türkiye’nin en büyük sodalı ve tuzlu gölü olan Van Gölü de bu soğuklardan nasibini aldı. Van- Erciş karayolunun Çakırbey Mevkii'nde gölün yüzeyi gece eksi 20 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı sonucu buzla kaplandı. Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alan 10- 15 santimetre kalınlığında buz tuttu. Gölün kıyıdan içlere doğru 20 metrelik bölümünün buz tutması görenleri hayrete düşürdü.

MURADİYE ŞELALESİ PAMUKKALE GİBİ

Van’ın Muradiye İlçesi'nde bulunan Muradiye Şelalesi de aşırı soğuklar nedeniyle buz kesti. Bendimahi Çayı üzerindeki Şelale donmuş haliyle Pamukkale’deki travetenleri andırıyor. 20 metre yükseklikten akan şelalenin bu görüntüsü görenleri adeta büyülüyor. Yazın akan ihtişamlı suyu ve görüntüsüyle birçok turistin büyük ilgi gösterdiği şelalenin, hava sıcaklığının bazen eksi 25 dereceye kadar düşmesiyle tamamen donması seyrine doyulmaz bir manzara oluşturdu. Bu görüntünün de ilgi çektiğini belirten şelalenin güvenlik görevlisi M. Sıddık Çoksu, çok sayıda yerli turistin şelalenin bu halini görmek için geldiğini söyledi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklığının geceleri Van Merkez’de eksi 15, Muradiye’de ise eksi 25 dereceye kadar düştüğünü belirterek, bugünden itibaren kar yağışı beklendiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!