Valiler Kararnamesi'ni 3 kez geri yolladı

Güncelleme Tarihi:

Valiler Kararnamesini 3 kez geri yolladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2003 01:43

Cumhurbaşkanı Sezer'in valilerin atanması konusunda çok hassas davrandığı, 4'üncü kez önüne geldiğinde onayladığı belirlendi. Sezer, AKP hükümetini şaşkına çeviren bir titizlikle bazı isimleri çizip, gerekçelerini yazarak, kararnameyi 3 kez iade etti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile AKP hükümetinin, Valiler Kararnamesi nedeniyle müthiş bir restleşme içine girdikleri ortaya çıktı. Sezer, onay için kendisine gönderilen kararname taslağını 3 kez iade etti, ancak 4'üncü kez önüne geldiğinde onayladı.

Sezer, geçen ay kendisine yollanan kararname taslağındaki isimlerin büyük bölümüne itiraz ederek geri gönderdi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Başbakan Abdullah Gül ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi vererek, taslakta değişiklikler yaptı ve yeniden Köşk'e yolladı. Ancak Sezer, itiraz ettiği bazı isimlerin yeniden önüne geldiğini görünce taslağı bir kez daha iade etti. Aksu, bu iade üzerine Sezer'e, yeni bir listeyle karşılık verdi. Yeni listeyi de aynı titiz bir yaklaşımla inceleyen Sezer, bir kez daha bazı isimlerin üzerini çizerek ve açıklama bölümüne de çekincelerini kaydederek gönderince, AKP hükümeti çaresiz kaldı.

Sezer, ‘mülki amirlerin devlet kurumlarının mutabakatı ve onayıyla’ atanacağını belirterek, ısrarını sürdürdü ve bazı valilerin ismini bizzat kendisi belirledi. Aksu da, sonunda çareyi Köşk'e danışarak yeni bir liste hazırlamakta buldu ve anlaşma sağlanmasının ardından taslak, bakanların imzasına açıldı. Bundan sonra da kararname Sezer tarafından onaylandı.

İKİ İSME DOKUNMADI

İlk listelerdeki bütün isimleri çizen Sezer, yalnızca Samsun Valiliği'nden İstanbul Valiliği'ne atanan Muammer Güler ile Denizli Valiliği'nden İzmir Valiliği'ne getirilen ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yakını olan Yusuf Ziya Göksu'ya muhalefet etmedi.

ANKARA'YI DA KORUDU

Sezer
, Ankara Valiliği'nden merkeze alınmak istenen Yahya Gür'ün yerinde kalmasında etkili olurken, İzmir Valisi Alaaddin Yüksel'e de destek verdi. Yüksel'in Antalya Valiliği'ne atanmasında Sezer'in bu tutumu etkili oldu.

MERKEZE ÇEKME PLANI

Sezer
, bu direnişiyle, hükümetin valilerin büyük bölümünü merkeze çekerek yenileme planını da bozdu. Sezer, önüne gelen ve çoğunluğu merkeze çekilecek şekilde hazırlanan listeye itirazını bizzat yazarak, ‘valileri merkeze çekme’ operasyonunu engelledi. Sonuçta yalnızca 30 vali merkeze alındı.

TEŞKİLATLAR MEMNUN DEĞİL

Kararnamenin son hali, kapsamlı değişiklikler bekleyen ve bazı isimleri vali olarak görmek isteyen AKP teşkilatını memnun etmedi. AKP'li kaynaklar, Sezer'in kararnamedeki titizliğini abartılı buldukları mesajını verirken, parti yönetiminin Köşk'le karşı karşıya gelmek istemediği için Sezer'in itirazlarını dikkate aldığını belirttiler.

Aksu'nun hazırlıklarına başladığı ‘Emniyet Müdürleri Kararnamesi’nde de Sezer'in aynı tavrı izlemesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!