Vali Çakır: Viyadüklere alternatif hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Vali Çakır: Viyadüklere alternatif hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2002 16:11

İstanbul Valisi Erol Çakır, olası bir afetin zararlarını önlemek üzere çalışma yapıldığını belirterek, viyadüklerin hasara uğraması durumunda alternatif ulaşım planlamasının yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

İstanbul Valisi Erol Çakır, afete karşı daha organize ve güçlü olarak, öncelikle afetin zararlarını önleme konseptini ele alacak bir çalışma yürüttüklerini belirterek ''Afet planlamasında, bütün ihtimaller gözetildiği gibi viyadüklerin hasara uğraması konusu da dikkate alınarak alternatif geçişler, özellikle deniz geçişleri ağırlıklı olmak üzere ulaşım planlaması yapılıyor'' dedi. 

Çakır, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bir gazetecinin, ''Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın, 'okul binalarının güçlenmesine ilişkin toplanan paraları İstanbul Valiliği elinde tutuyor' şeklinde bir açıklama yaptığını'' söylemesi üzerine, Çakır, şöyle konuştu:  

''Sayın Işıkara ile görüştüm. Kesinlikle böyle bir şey söylemediğini, böyle bir ifadede bulunmadığını, böyle bir şeyin de varit olmadığını söyledi. Ayrıca, biz de böyle bir konuda bilgi sahibideğiliz. İstanbul'da okullar için bir para toplanması söz konusu olmadı. Böyle bir paranın da toplanmamış bir paranın da sarf edilmesi söz konusu olmadı. Işıkara böyle bir şey söylemediğine göre, haberin çıkış kaynağı da sağlıklı değil. Sağlıklı olmayan bir haber konusunda da yorum yapmak, söz konusu değil.''

VİYADÜKLER

Çakır, bir başka soru üzerine de bilimadamlarının Marmara Denizi'nde olası bir deprem riski olduğunu ifade ettiklerini anımsatarak, İstanbul'da en kötü ihtimal dikkate alarak çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. 

Afetle mücadele ve afete hazırlık konusunda Türkiye'nin başka bir yerinde görülmemiş örnek bir model gerçekleştirdiklerini anlatan Çakır, şöyle devam etti: 

''
Daha organize ve güçlü olarak, olası bir afete karşı, öncelikle afetin zararlarını önleme konseptini ele alacak bir çalışma yürütüyoruz. Eğer afet olursa kurtarma, ilkyardım ve afet yaralarını sarma hazırlıkları aralıksız devam ediyor. Viyadüklerin, karayollarının ve şehir ulaşımının olası bir afette hayatii herkes tarafından açık. Afet planlamasında bütün ihtimaller gözetildiği gibi viyadüklerin hasara uğraması konusu da dikkate alınarak alternatif geçişler, özellikle deniz geçişleri ağırlıklı olmak üzere ulaşım planlaması yapılıyor.

Viyadüklerin takviyeye ihtiyacı olup olmadığının karayolları teşkilatı ve onlarla işbirliği yapan bilimsel kurullar tarafından incelendiği söyleniyor. Bu çalışmalar Ankara merkezli yürütülüyor.

O
lası bir depreme hazırlık açısından İstanbul'daki viyadüklerin incelenmesi, eğer inceleme sonucunda takviyeyi gerekli kılanlar varsa bunların takviyelerinin inşaat olarak fiilen yapılması elbette ki şarttır.''

Vali Çakır, viyadüklerle ilgili incelemelerin yapıldığını ve buna ilişkin önemli miktardaki ödenek ihtiyacının da Japonya'dan kredi olarak temin edilmek üzere olduğunu Bayındırlık ve İskan Bakanı'nın açıkladığını hatırlattı.  

YAPI STOKU

Bir gazetecinin ''Afyon depreminden önce viyadüklerin durumu belli değil miydi ki, dün böyle bir açıklamayı Prof. Dr. Işıkara yaptı?'' şeklindeki sorusu üzerine de Çakır, Prof. Dr. Işıkara'nın Afet Yönetim Kurulu Merkez Kurulu'nun üyesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:  

''
İlimizdeki olası afete hazırlık çalışmalarının en üst seviyede koordine edildiği bir kuruldur orası ve İstanbul'da kurulmuştur. İstanbul'daki ilgili kuruluşlar 3 ayda bir, biraraya gelirler, afet hazırlıklarını gözden geçirirler, alınan tedbirleri bu kurulda tartışarak değerlendirirler. Sayın Işıkara da bu kurulun bir üyesidir.Dünkü toplantıda Sayın Işıkara, sadece viyadüklerle ilgili konuyu gündeme getirmiştir.''

Çakır, İstanbul'un en önemli sorununun kentteki yapı stoku olduğunu söyledi. İstanbul'daki yapı stokunun incelenmesi ve olası bir afete karşı bunların dayanıklı olup olmadıklarının belirlenmesi, dayanıklı değillerse projelendirilmesi ve inşaatlarının gerçekleştirilmesinin önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Çakır, ''Sorun, bütün İstanbul'un yapı stoku ile ilgili bir sorundur. Sadece viyadükler bu yapı stokunun küçük bir parçasıdır'' dedi. 

İSTANBUL'DA 1 MİLYON 206 BİN BİNA

İstanbul'daki yapı stoku içerisinde 1 milyon 206 bin bina var olduğuna işaret eden Çakır, bu stokun tümüyle incelenmesinin de zor bir iş olduğunu vurguladı. Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:  

''İstanbul'un asıl afete hazırlık veya önleme açısından sorunu budur. Bu sorunun çözümünü sınırlayan temel faktörler vardır. Bu faktörler ülkemizin başka ihtiyaçlarıdır. Kaynaklarının tümünü bu sorunların çözümüne ayıramayışıdır. Çünkü ülkenin eğitim, sağlık ve enerji sorunu vardır. Bu sorunlar içinde buna da kaynak ayrılıyor ve işler yürüyor.

Yapı stokunun iyileştirilmesi için konuya iki açıdan bakılmalı. Birincisi kamunun elindeki yapıların iyileştirilmesi, bunlar arasında köprüler ve viyadükler gibi altyapı hizmetleri vardır.İkincisi de vatandaşların elindeki büyük yapı stokunun iyileştirilmesidir.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!