Vali Çakır: Kaçak yapı mücadelesine polis de katılsın

Güncelleme Tarihi:

Vali Çakır: Kaçak yapı mücadelesine polis de katılsın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2001 00:00


İstanbul Valisi Erol Çakır, kaçak yapılaşmayla ilgili Resmi Gazete yayınlanması için bir tebliğ hazırlayarak Ankara'ya gönderdiğini belirterek, ''Devletin güvenlik kuvvetlerini kaçak yapılaşmayla mücadelede devreye sokmak istiyorum'' dedi.

Vali Çakır, Ömerli Belde Belediyesi'nde düzenlenen 14. Anadolu Yakası Belediyeler Birliği Toplantısı'na katılarak, belediye başkanlarına kentin sorunlarıyla ilgili görüşlerini aktardı.

Gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmayı durdurarak iç göçün önlenebileceğini belirten Çakır, gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesinin belediyelerin görevi olduğunu, ancak geçmişteki belediyelerin imkansızlıklar nedeniyle bu görevi yeterince yerine getiremediğini söyledi. Vali Çakır güvenlik güçlerini bu mücadelenin içine sokmak istediğini belirterek şöyle devam etti:

''Devletin güvenlik kuvvetlerini, polisi, jandarmayı kaçak yapılaşmayla mücadelede devreye sokmak istiyorum. Adli ve diğer kurumları devreye sokmak, topyekün bir mücadele yapmak istiyorum. Gecekondu yapmayı, TCK'ya göre suç saymak istiyorum. Gecekonduya elektrik, su, doğalgaz, telefon götürmeyi suç saymak istiyorum. Gecekonduları devretmeyi noter ve tapu olarak suç saymak istiyorum. Gecekondulara ikametgah belgesi vermeyi muhtarlar olarak suç saymak istiyorum. Böylece oy da kullanamazlar.''

Vali Çakır, TCK'nin 526. Maddesi'ne göre, hükümetin emirlerine itaatsizliğin suç olduğunu hatırlatarak, ''Cezası az ama suç, suçtur''dedi. Gecekondulaşmanın eğitim ve sağlık kurumları ile trafik düzenini bozduğunu anlatan Çakır, ''İç göçü önlemeliyiz, ama bunu demokratik kurallarla yapmalıyız'' diye konuştu.

Mevcut yapı dokusunun İstanbul'a yakışmadığını vurgulayan Vali Çakır, arazi ve tapu düzenlemeleriyle birlikte bunun da iyileştirilmesinin kente büyük bir hizmet olacağını söyledi.

Toplantıda, belediye başkanları da kaçak yapılaşma ii sorunlarını aktardılar. Yenidoğan Belediye Başkanı Mahmut Vanlıoğlu, yıkım çalışmaları nedeniyle geçmişte belediyenin camlarının kırıldığını, 6 araçlarının yakıldığını ve kendisinin belediyenin arka kapısından kaçmak zorunda kaldığını anlattı.

Ümraniye Belediye Başkanı Mehmet Bingöl ise İstanbul'da artık gecekondu yapacak arazi kalmadığını söyleyerek, mevcudun ıslah edilmesi gerektiğini ancak belediye kaynaklarının buna yeterli olmadığını belirtti.

Toplantıya, ANAP İstanbul Milletvekili Sühan Özkan ile ANAP İstanbul İl Başkanı İbrahim Taşkın da katıldı.

CMUK POLİSE İNSİYATİF VERMİYOR

Vali Erol Çakır, kapkaç ve hırsızlık olaylarında güvenlik kuvvetlerinin yetersiz kaldığına dikkati çekerek bunu da CMUK'un polise yeterli inisiyatifi vermemesine bağladı.

Vali Çakır, ''1992 yılından sonra hırsızlık ve kapkaççılık artmış. 1992'de CMUK'u değiştirdiler. 18 yaşın altındakileri gözaltına alma imkanınız yok. Aynı gün adliyeye göndermelisiniz. Ceza süresi 7 yıldan az olanlar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor. Eskiden polisin bir terbiye etme yolu vardı. O da insan hakları nedeniyle geçersiz kaldığı için polisimiz yetersiz kalıyor'' diye konuştu.

Vali Erol Çakır çetelerle ciddi olarak mücadele edildiğini de hatırlatarak, ''Her güvenlik mensubunun cebinde İstanbul için taşıdığı bir kod var. Bu listede organize suç işine bulaşmış vatandaşların isimleri vardır. Polisimizin, bunlarla beşeri bir ilişki kurması yasaklanmıştır'' dedi. (İstanbul/aa)
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!