Vakıfbank'ın kârı arttı

Güncelleme Tarihi:

Vakıfbankın kârı arttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2008 18:49

VakıfBank 2008 yılı ikinci çeyreğinde karını yüzde 41 artırarak 473 milyon YTL net kar rakamına ulaştığını açıkladı.

Bilanço sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, 2008 yılının ilk yarısında net faiz gelirlerinin yüzde 20 artışla 949,2 milyon YTL’ye yükselmesinin 2008 yılı ikinci çeyrek sonu net kar rakamının 472,7 Milyon YTL’ye ulaşmasında önemli bir etkisi olduğu vurgulandı.

Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, “Vakıfbank’ın üç yıldan bu yana yaptığı yatırımların bir sonucu olarak yakaladığı ivmeyi, ekonomik yavaşlamaya rağmen, 2008 yılı ikinci çeyreğinde, karlılığını da arttırarak sürdürdüğünü belirterek şu bilgileri verdi:

"Bankanın aktif büyüklüğü yılsonuna göre yüzde 14 artışla 48,5 milyar YTL’ye ulaşırken, krediler yüzde 20’lik artışla 28,2 milyar YTL, toplam mevduat ise sektör ortalamasının üzerindeki yüzde 20’lik artışla 34,8 milyar YTL olarak gerçekleşti. 2008 yılının ikinci çeyreğinde artan karlılığın etkisiyle, bankanın ortalama özkaynak karlılığı yüzde 21.4’e yükseldi.”

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI

Ürün çeşitliliğinin artırılması ve dağıtım kanallarının etkin kullanımının bankanın performansına olumlu etkisini dile getiren Karaman, taksitli ihtiyaç kredileri (TİK) ve konut kredilerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 61 ve yüzde 44; yıl sonuna göre de yüzde 22 ve yüzde 23 arttığını belirtti. Bireysel kredilerde de pazar payının arttığına işaret eden Karaman, sözlerine şöyle devam etti:

“KOBİ kredilerindeki büyüme ise yüzde 34 olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk yarısına göre, toplam nakdi kredilerde yüzde 50 büyüme sağlandı. Bilançomuz kredi ağırlıklı büyürken aktif kalitesindeki iyileşme devam etmektedir. Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı geçen yılın ilk yarısındaki yüzde 5.44’den yüzde 4.16’ya geriledi. Toplam mevduat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artarken; vadesiz mevduat yüzde 63 büyüme kaydetti ve toplam mevduat içindeki payı yüzde 13’ten yüzde 16’ya yükseldi. Bu sayede, piyasa faizlerinin yükseldiği bir ortamda hem pazar payı kazanılmış hem de kaynak maliyetinde düşüş sağlandı.”

750 MİLYON DOLAR SENDİKASYON

2007 yılında temin edilen 700 milyon dolarlık kredinin, Temmuz ayında 750 milyon dolar ile yenilendiği sendikasyon kredisine değinen Vakıfbank Genel Müdürü, Vakıfbank’ın bu sendikasyonla yurtdışı piyasalardaki kredibilitesini bir kez daha kanıtladığını söyledi. Karaman, “Kredilerin toplam aktiflerdeki payı yüzde 58’e ulaşırken menkul kıymetlerin payı yüzde 24,5’e gerilemiştir. Mevduatın krediye dönüşme oranı yüzde 81’e ulaşırken, YTL için dönüşüm oranı yüzde 77 ile YTL kredilerde önemli bir büyüme potansiyelini işaret etmektedir” diye konuştu.

Geçen hafta içinde yapılan World Card ile yapılan işbirliğine değinen Karaman özetle şu değerlendirmede bulundu:

“Temel bankacılık faaliyetlerinden elde edilen gelirlerimiz de güçlü bir şekilde artmaya devam etmektedir. Net ücret ve komisyon gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43’lük artış göstererek faaliyet gelirleri içindeki payını yüzde 17,5’e yükseltti. Yeniden yapılanma çalışmaları ile daha dinamik ve hızlı hareket edebilen bir bankaya dönüşen Vakıfbank, kurumsal kimliğini de yenileyerek bu büyük değişimi bir adım ileriye taşımıştır. Modern bankacılığın gerektirdiği adımları atan ve ardı ardına yeni ürünleri piyasaya sunan Vakıfbank, kredi kartı pazarına da World ortaklığı ile güçlü bir giriş yapmıştır. Kredi kartlarında hedeflediğimiz büyümenin de katkısıyla karlılığımızı daha yüksek bir seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!